Foto: Mike Vale
O modnih trendih smo se pogovarjali z lepotico Jasno Vale, ženo mariborskega didžeja Mika Valeja, ki se ukvarja s stiliranjem.

Vedno popolno urejena Jasna Vale sodeluje tako s slovenskimi kot tudi tujimi znamkami, prodajalnami in revijami. Diesel, Ikona, Galerija Emporium in Kerastase so le nekatere znamke in trgovine, s katerimi dela že leta. Svoje dragocene nasvete je delila z Mariborinfo, da bodo naše bralke lahko modne zakorakale v najlepši čas v letu. 

Začnemo z barvami. »Letošnjo pomlad se vrača bela barva, ki je bila prejšnja leta rezervirana predvsem za poletje. Vračajo se temno modra v kombinaciji z rjavo in sončno rumeno. Vračajo se bolj žive in močne barve v kombinaciji z belo. Zanimivo, ni pa tako popularna črna. Čevlji so trenutni moderni vsi – od širokih do tankih pet. Vse pa lahko kombiniramo z jeansom, ki se je vrnil - jeans z visokimi petami ali belo srajco. Letošnjo pomlad se najde za vsakega nekaj,« svetuje lepotica, ki jo najpogosteje omenjajo v tandemu z didžejem Mikom Valejem - poročila sta se pred nekaj manj kot tremi leti.

Kaj je tisto, česar Jasna nikoli ne bi dala nase? 

»Težko rečem, da nečesa nikoli ne bi nosila, ker se je skozi leta za take stvari velikokrat videlo, da sem jih le dala nase, a bi lahko rekla, da so to balerinke, čeprav so zdaj šle iz mode. Sicer pa je to čevelj, ki meni ne pristaja. Prav tako niso moj stil 'crop' majice, izpod katerih je viden popek. Vedno pravim, da je treba trende prilagoditi stilu in ne stila trendu, ki ga vsi nosijo, tebi pa sploh ne paše,« odgovarja 33-letna podjetnica.

Kaj je dovoljeno in čemu se je bolje izogniti?

Palazzo hlače so tiste, ki zelo delijo mnenja med ljubiteljicami mode, saj jih nekatere ženske obožujejo, druge ne. Jasna pravi, »da so to hlače, ki so namenjene visokim ženskam, saj če ima take hlače ženska, ki ni višja od 170 centimetrov, jo te optično zelo znižajo. Imam le ene, a jih nosim redko, le na izredno visoke petke, pa nisem med najmanjšimi.«

Obstajajo tudi krajše palazzo hlače, ki se končajo sredi meč. Zanje je Coco Chanel dejala, da so smrt za žensko postavo: »Te hlače so primernejše za ženske manjše rasti, sploh če jih kombinirate s petami. Pomembno pri teh hlačah je tudi to, da material pade – široke hlače se ne smejo mečkati. Velikokrat se te hlače kombinirajo s supergami, kar je meni sicer zelo všeč, a lahko hitro optično zmanjšajo žensko ali pa jo razširijo. Vsekakor pa je na te hlače potrebno nositi krajšo majico.«

Foto: Bernarda Plavšič

Svetuje še, katerim kosom naj se modne navdušenke izogibajo: »Plašča do tal ženska, ki je zelo majhna, ne more nositi. Prav tako ženske s kratkim trupom ne morejo nositi visokega pasu, ker jih to obtično še bolj zmanjša. Ženska s širokimi rameni ne more imeti majic z odprtimi rameni ali podložene blazerje. Mislim, da so to zapovedi, ki jih ženske ne bi smele kršiti, saj v nasprotnem primeru ne pride do izraza ženska postava.«

Ženske močnejše postave naj letos sledijo tem nasvetom: »Imamo več različnih močnejših postav – tiste bolj hruškaste in tiste, ki se jim nabira okoli pasu. Ženskam s hruškasto postavo svetujem obleke, ki pokažejo tanjše noge in zakrijejo zgornji del. Ženskam z močnimi meči pa vedno po pravici povem, da zanje obleke niso, ampak jim svetujem hlače, s katerimi bodo to skrile, poudarile pa zgornji del telesa – na primer majice z volančki in vzorci.«

Pri obutvi letos ni pravil

»Sem pristaš tega, da je superga čevelj, kot vsak drugi, in da ni le čevelj za v fitnes. Zdaj se vračajo kostimi, pri katerih bo poudarek na tem, da se superge barvno ujemajo s hlačami ali blazerjem. Nisem pa pristaš tega, da superge kombiniraš k vsemu in želiš, da je to trend, ker vse nametati na sebe tudi ni trend,« opozarja v smehu.

»Mislim, da deset let nazaj so bile petke zelo aktualne, zdaj, ko pa je k nam prišel ta trend superg, balerink in polnih petk, pa so šle kar malo v pozabo, saj so manj udobne. Ženska lahko petke obuje kamorkoli, vendar je treba paziti na to, da ne zgleda preveč seksi, preveč vulgarno. Se pravi, če imaš izredno visoke špičake k zelo ozkim hlačam in k zelo odprti majici za na faks ali v službo, to seveda ni primerno. Če pa pete kombiniraš na jeans in zaprto casual majico, pa izgleda odlično. Petke in superge lahko obujemo kamorkoli, trenutno ni pravil,« svetuje Jasna.

Bodi brez nogavic, ali pa najdi za letni čas primerno obutev!

Opozarja na še eno modno napako, ki je med mladimi dekleti v Mariboru že skoraj stalnica: »Kožne barve nogavice lahko nosite pod hlače ali krilo v salonar, definitivno pa ne v sandal. V primeru, da si želite nositi nogavice v sandale, kakršni so zadnji trendi, uporabljajte temu primerne nogavice. Te imajo ponavadi vzorec, absolutno pa za to niso primerne nogavice kožne barve, ker to uniči čevelj in outfit. Bodi brez nogavic ali pa najdi za letni čas primerno obutev.«

Foto: Mike Vale

Popestritev garderobe s štirimi kosi

Kako naj svojo že obstoječo garderobo dopolnimo s štirimi kosi, v katerih bomo izgledale »in« in jih bomo lahko kombinirale k vsemu v naši garderobi: »Sem zagovornik klasike, to pomeni klasičen jeans z ravnim krojem, ne pretemen in ne presvetel, lahko ga namreč kombiniraš k visokim petam, supergam, balerinkam in nenanzadnje tudi k škornjem. Univerzalen kos, ki ga mora imeti vsaka ženska je kvalitetna bela srajca z lepimi gumbi, ki jo lahko kombiniraš k vsem krilom in hlačam, ne glede na material. K vsem oblačilom lahko skombiniraš tudi bež salonarje in črn blazer

»Letos se vračajo tudi vsi okraski za lase. Velikih trakov, ki smo jih nosile že pred dvajsetimi leti kot majhne punčke, si sicer marsikatera ne bo upala nadeti, a mislim, da bo kmalu prišlo to tudi do nas. Govorim o izključno dodatkih za lase, pokrivala letos ne bodo tako 'in'. Torbice se počasi vračajo večje, pri nakitu pa zmeraj pazim, da ne mešam plastike in kovine,« dodaja. 

Bodite urejene, ne trudite se biti zmerom seksi

»Sem pristaš tega, da je ženska urejena vedno. To pomeni kamorkoli gre. Tudi če gre na piknik. Me pa moti to, da ženske velikokrat ne razumejo, kaj pomeni biti urejen. Za mene urejena ženska na pikniku je v trenirki, čista, z lepimi nohti. Urejenost v gledališču pa je elegantna ženska. Zdi se mi, da želijo biti ženske povsod enako oblečena, ne glede na to, ali gre na piknik, na kavo, na faks ali pa zvečer žurat. To za mene ni urejenost. To pomeni, da želiš biti vedno seksi. Urejenost se velikokrat meša s seksi videzom. Vsaki ženski rečem: 'Ne rabiš kazati svojih prsi in svoje zadnjice, saj se bo vse prej kot slej videlo',« poudarja Jasna.

Kako Mariborčanke sledimo trendom?

»V Mariboru vidim, da so vse punce enake. Vse so enako oblečene. Saj ni nič narobe, ampak ne rabite biti vse enake. Sploh, če je nekaj zelo aktualno, potem vsi to zelo hitro pokopirajo. Mislim, da danes Zara in podobne trgovine toliko ponujajo, da so lahko vsi lepo in dostopno oblečeni. Mislim, da se Mariborčanke znajo lepo obleči, a problem, mislim, je v tem, da kupujejo preveč masovno. Na razprodaji ponavadi vse pokupijo. Predlagam, da se raje kupi manj, a kvalitetno. Preveč je te masovne prodaje, ko mlade punce mislijo, da morajo imeti vse, pa četudi jim ne paše,« opaža. 

»Nisem pristaš umetnega videza, ki je tukaj zelo aktualen. To je tisto, kar mene najbolj moti. Mislim, da so Mariborčanke zelo modne. Tudi ko hodim po Ljubljani, se mi zdi, da Mariborčanke nič ne zaostajate, ampak prav nasprotno: Mariborčanke dajo več na urejen videz, medtem ko je v Ljubljani bolj na vidiku street fashion, bolj urbana moda. Mislim, da Maribor nič ne zaostaja za ostalimi mesti,« še pristavi.

S spleta

Komentarji (6)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Aham (nepreverjen)

Tou za drvarnico...?

Don Juan (nepreverjen)

Stokrat predelana, pa še nikša, brez vsake naravne lepote!

Justforyou (nepreverjen)

Te ti svojo pokaže pa te mo vidli če maš kaj bokso. No če sploj maš kero

In reply to by Don Juan (nepreverjen)

Svetlana Maka… (nepreverjen)

ja sam bolj lepa

Mura je večna (nepreverjen)

Še jaz sem lepši

Lojz-hosentreger (nepreverjen)

kdo pa tu vidi kaj lepega
Moja Lojzka ima rit
da ko te z ritjo udari
padneš v nezavest

Starejše novice