Na kulturni dan se odvijajo večje in manjše prireditve po državi, nekateri pa so praznik obeležili že na predvečer Prešernovega dne.

8. februarja praznujemo slovenski kulturni praznik v spomin na največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna. Praznujemo ga od leta 1945.

Na ta dan so po Sloveniji odprte številne galerije in muzeji pa tudi druge kulturne ustanove.

Osrednja občinska prireditev ob kulturnem prazniku v občini Moravske Toplice

V občini Moravske Toplice so osrednjo občinsko prireditev ob kulturnem prazniku pripravili dan pred praznikom, in sicer na Osnovni šoli Fokovci.

Slavnostna govornica na prireditvi je bila Jasmina Opec Vöröš, pomurska svetnica v državnem svetu, program pa so popestrili učenci in učitelji Osnovne šole Fokovci.

Proslavo je povezovala Suzana Panker

France Prešeren velja za največjega slovenskega pesnika, ki je pisal v obdobju romantike. Njegova dela lahko postavimo ob bok evropskih pisateljem in pesnikom tistega časa.

Napisal je zelo znane pesmi, kot so Povodni mož, Sonetni venec, Turjaška Rozamunda, Krst pri Savici in številne druge. Njegova najbolj znana pa je Zdravljica, saj je 7. kitica slednje tudi slovenska himna.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Nouta (nepreverjen)

Zdaj namesto ministrice za kulturo po proslavah hodi in ima govore Jasmina Opec ? Grozno, jaz nebi šel in ne bom šel ko bo ta afna govorila.

Smrkci (nepreverjen)

Jaz se tudi bil pijanec, kdaj pa bom jaz dobil praznik, ko zginem.

Vidoviti (nepreverjen)

Prijatelj dragi, ne rabiš ginoti, ti že imaš svoj praznik - 01.04., tako imenovani dan norcev...

In reply to by Smrkci (nepreverjen)

Starejše novice