Letošnji festival, ki se bo začel 28. 8 in bo potekal do 31. 8. 2019, bo prodrl na ulice, ceste in javne površine ter tako preverjal utrip srečanja med umetnostjo in mestom.

Na železniški postaji Murska Sobota so danes predstavili 14. izdajo plesnega festivala [email protected], ki se priče z jutrišnjim dnem. Festival prinaša 25 dogodkov, na katerih se bodo predstavili umetniki iz Avstrije, Madžarske, Francije, Nizozemske, Velike Britanije, Belgije, Italije, Izraela in seveda tudi iz Slovenije. Program festivala nam je predstavil Matjaž Farič, umetniški vodja festivala, uvodoma pa so uprizorili odlomek iz predstave Razdeljene stvari, Matevža Dobaja.

Predstava bo vključevala prekmurščino, med plesnimi filmi tudi grozljivka

Na otvoritvi festivala bo avstrijska skupina Liquid Loft uprizorila predstavo Tuji jeziki (Foreign Tongues), ki poleg številnih svetovnih dialektov tokrat vključuje tudi prekmurski jezik. Letošnji program prinaša tudi štiri nagrajene plesne filme, med drugim plesno grozljivko Vrhunec in filmsko prepletanje znanosti in plesa, Simetrija.

Plesni dogodki bodo potekali na javnih površinah

Skoraj vsi dogodki so načrtovani na prostem, pod naslovom »Odprto mesto«, saj je namen programa soočenje med plesno umetnostjo in vsakdanom. Ustvarjalci so tako svoja dela umestili v arhitekturo mesta, ki se po mnenju organizatorjev, kot vsi manjši kraji, sooča z izpraznjenjem mestnega središča. Tako je v programu manj spektakla in več pristnih soočenj ter dialogov z lokalnim okoljem, brez scenografskih posegov. 

 »Umetnost vzpodbuja večjo občutljivost za našo okolico«

Matjaž Farič, umetniški vodja festivala, nam je zaupal, da so si večino prizorišč umetniki izbrali sami in da ta prizorišča predstavljajo neke vrste prispodobo za svet okoli nas. Po njegovem mnenju je smiselno, da se ukvarjamo z umetnostjo, saj več umetnosti vzpodbuja tudi večjo občutljivost za svet okoli nas in vzpodbuja razmislek glede problemov, ki se dogajajo po svetu. Seveda pa ta malce drugačen način izvedbe dogodkov prinaša tudi določeno tveganje, saj je okolica nepredvidljiva, kar daje tudi poseben čar samim dogodkom.

Slovenski predstavi bolj tradicionalni in spektakelski

Za bolj spektakelski del bosta poskrbeli dve slovenski predstavi, Razgaljeno Rosane Hribar in sklepno dejanje letošnje Fronte, lutkovni balet Posvetitev pomladi v izvedbi Lutkovnega gledališča v Ljubljani, ki bo potekalo v Gledališču Park.

Festival [email protected] je nastal v produkciji zavoda Flota in v soprodukciji z Zavodom za kulturo, turizem in šport Murska Sobota in Mladinskim informativnim in kulturnim klubom (MIKK). Izvedbo so pa omogočili Ministrstvo za kulturo Republika Slovenija, Mestna občina Murska Sobota ter mnogi sponzorji in pokrovitelji iz Pomurske regije.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Direktore (nepreverjen)

Kul koncept. Lahko bi izvedli tudi kaksen "flash mob" v centru sobote.

Suljo (nepreverjen)

Jaz tebi, ti meni. Že videno.

Mun (nepreverjen)

Ge san mislo ka travo skibejo, bi bilau več aska!

df (nepreverjen)

Za mene so to obične pederčine. Jaz po glavi skačen.

Starejše novice