Na tradicionalnem dobrodelnem koncertu Vlada Kreslina tokrat zbirali sredstva za devetletnega Marka, ki trpi za cerebralno paralizo 1. stopnje.

Mark Mlakar je devetletnik iz Doline pri Lendavi, ki trenutno obiskuje tretji razred na Dvojezični osnovni šoli I Lendava.

Mark je bil rojen v 32. tednu in kmalu po porodu mu je iz neznanega razloga počila žilica v glavi. Zdravniki so postavili diagnozo cerebralna paraliza 1. stopnje ter staršema pojasnili, da bo njun otrok gibalno oviran, saj so možganske krvavitve prizadele gibalni del možganov. 

Mark je shodil pozno oziroma nekje po drugem letu, sprva pa je hodil zgolj po prstih. Kmalu za tem je prestal prvo operacijo, pri kateri so mu zdravniki podaljšali tetive. Po operaciji se je hoja bistveno izboljšala, a se je težava pozneje ponovila. Mark je postajal vse bolj sključen, nekoliko so mu pomagali v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu (URI) Soča. 

Letos septembra je prestal težji operativni poseg SDR – selektivno dorzalno rizotomijo. S tem posegom so segli v živčevje v hrbtenjači in mu sprostili skrčene mišice, ki jih je treba raztezati, da ne bi prišlo do ponovnega krčenja mišičevja in s tem posledično do pokrčene hoje.

Obsežna rehabilitacija in veliki stroški

Po operaciji se je začela devettedenska rehabilitacija v URI Soča, kjer se je znova učil hoje. Vendar je to le začetek; Mark bo potreboval še veliko fizioterapij in vodne telovadbe, s čimer bo njegova hoja postala stabilnejša. 

Zdravstvena zavarovalnica Marku krije le dve fizioterapiji mesečno v Splošni bolnišnici Murska Sobota, kar pa je veliko premalo. Mark bi namreč za normalno in čim boljše okrevanje potreboval vsaj tri fizioterapije tedensko, kar pa predstavlja velik finančni strošek.

Vlado Kreslin in Mali bogovi napolnili dvorano

Pomurje se je tako že pred časom odzvalo z akcijo zbiranja plastičnih zamaškov in prostovoljnih prispevkov, zdaj pa so na pomoč priskočili še v Lions klubu Lendava in Leo klubu Lendava, kjer so v sodelovanju s KKC Lendava in KŠL Lendava pripravil že tradicionalen dobrodelni koncert Vlada Kreslina. 

Prekmurska glasbena legenda je z Malimi bogovi napolnila Gledališko in koncertno dvorano v Lendavi, zbrana sredstva pa bodo namenili Markovi dodatni rehabilitaciji oziroma fizioterapiji.

Nekaj utrinkov s sinočnjega dobrodelnega glasbenega dogodka si oglejte v fotogaleriji.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
soboškaninja (nepreverjen)

Bil s punco na koncertu. Je kar velika njegova oboževalka. Po 50min madžarskem govorjenju, nevem o čem.. je nastopil koncert. Zelo dober in prijeten koncert za v soboto zvečer. Top.. po koncertu se je punca želela slikati z Vladojem. Seveda sva počakala in tam pri izhodnih vratih iz dvorane čakala da pride. (Stala sva mogoče 10-15min) in z nama je stalo mogoče 5 ljudi + 1 otrok. Pride Vlado K. in prihaja proti nam, greva do njega in prosiva za eno sliko nakar naju ignorira. Obstaneva in greva za njim, se postavim pred njega in ga lepo prosim za eno hitro sliko in me odrine, tako da skoraj poderem punco in odide. Nato si mislim? čakaj pa on živi od tega ,da ga jaz grem poslušat. SRAM GA JE NAJ! MRŠ!

Starejše novice