V Ljutomeru se je včeraj začel 15. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina.

Letošnji Grossmanov festival, ki bo trajal vse do sobote, v petek pa bo prvič gostoval še v Ormožu, v filmskem programu prinaša rekordnih 35 igranih in animiranih celovečernih filmov, 12 dokumentarcev in 43 kratkih filmov iz 38 držav.

V okviru festivala z bogato ponudbo filmov, vina in spremljevalnega programa so se včeraj odvile kar tri otvoritve: odprli so razstavo, posvečeno 15 letom festivala, si ogledali otvoritveni film Gospodov glas, klasična, osrednja otvoritev pa je potekala na ljutomerskem Glavnem trgu, kjer sta zbrane nagovorila minister za kulturo Zoran Poznič in županja Ljutomera Olga Karba.

Predstavili so se vinarji, ki s svojimi vini tekmujejo za naziv vinskega šampiona Hudi maček: Hiša penin Frangež, Templarjevo posestvo & Turistična kmetija Hlebec, Steyer, Vinoreja Kaučič in Vina Gjerkeš. Obiskovalci in gosti festivala so poskusili tekmovalna vina, ki jih bo na Glavnem trgu spet možno degustirati jutri ob 18:30.

Festival v polnem pogonu

Pestro dogajanje se obeta tudi danes. Zvrstilo se bo kar nekaj pogovorov s filmskimi gosti, na ogled bo britanska komična grozljivka Prihaja pekel, oglasili pa se bodo tudi režiser Jack McHenry, igralka Margaret Clunie in Ben Pearson, ki je poskrbel za glasbo. 

Prav tako se bodo obiskovalci družili z ekipo madžarske grozljivke X - Izkoriščani, prihajata namreč režiser Károly Ujj Mészáros in igralka Mónika Balsai. Film Jekleno nebo 2: prihajajoča rasa je za marsikoga zanimiv že zato, ker so ga glasbeno soustvarili naši Laibach. Tako se bosta režiserju Timoa Vuorensole kot gosta pridružila še glasbenika Jani Novak in Iztok Turk. 

Hrupni maček pa je na Grossmanna pripeljal še legendarnega Vlada Kreslina, o katerem je bil lani posnet glasbeni dokumentarec v režiji Mirana Zupaniča.

FOTO: Alen Pivar

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice