FOTO: Marijo Zupanov
V petek, 17.7.2020 je v MIKKovi galeriji Odprto obrobje potekala otvoritev razstave Kaje Bakan z naslovom KÍNTSÜGÍ. Kolekcija tekstilnih instalacij in skulptur imenovana KÍNTSÜGÍ ima izhodišče v japonski vabi sabi filozofiji in prekmurskem lončarstvu.

Današnja družba daje prednost lepoti, popolnosti, mladosti in materialnim dobrinam. Vsaka nepopolna, obrabljena stvar se hitro zavrže, spregleda oziroma se jo smatra kot napako. Kintsugi je japonska umetnost popravljanja zlomljenih lončenih izdelkov z zlatim oziroma srebrnim lakom. Ob procesu popravljanja se ne sme strmeti k skrivanju napak, bistvo je, da se zlomljene linije močno in lepo poudarijo. Kintsugi spada pod japonsko filozofijo vabi sabi, ki predstavlja podstat japonski estetiki in išče lepoto v vsakem vidiku nepopolnosti narave. Je estetika obstoječih stvari, ki so nepopolne, nestalne in nedokončane.

Japonska kultura je bila povezana z rojstno pokrajino – Prekmurjem, natančneje s prekmurskim lončarstvom. Lončarstvo sodi med najstarejše obrti na Slovenskem, v Prekmurju je predstavljalo najpogostejšo domačo dejavnost.

Pri oblikovanju kolekcije so uporabljeni stari, zavrženi kosi prekmurske lončevine in ponošene najlonke, ki so preko vezenine združeni v skulpture. Vezenina je ročna tehnika, ki je zelo dragocena, saj zahteva veliko časa in pozornosti. Metalizirani sukanci srebrne in črne barve ponazarjajo lak, ki se uporablja za tehniko kintsugi in prav tako kot slednji dajo lončevini dodatno vrednost. Tudi pri instalaciji so uporabljene ponošene, raztrgane najlonke. Rjavkaste barve instalacije in črno-sive barve skulptur ponazarjajo tipične barve tradicionalne prekmurske lončevine.
 

FOTO: Marijo Zupanov
FOTO: Marijo Zupanov

Glavno sporočilo za gledalca je, da naj sprejme svojo krhkost in napake ter nepopolnost in nestalnost življenja. Kolekcija je plod diplomskega dela, ki je nastalo pod mentorstvom doc. Katje Burger Kovič.

Kaja Bakan (1996) je mlada vsestranska umetnica rojena v Murski Soboti. Ukvarja se z modnim oblikovanjem, oblikovanjem tekstilij, stiliranjem ter oblikovanjem maske. Trenutno zaključuje dodiplomski študij Oblikovanja tekstilij in oblačil na Naravoslovnotehniški fakulteti, v Ljubljani. Svoja dela je predstavljala na ljubljanskih tednih mode in na skupinskih razstavah.

FOTO: Marijo Zupanov

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kshatrian (nepreverjen)

Če kdo pozna Aine, ljudstvo, ki je živelo na Japonskih otokih, pred prihodom Aziatov, pozna tudi germansko (nacistično) teorijo, glede podobnosti z "belsko" kulturo in jezikom... Tudi japonščina je ohranila veliko besed, ki bi morda lahko bile sorodne s slovenščino (indajšnjo; inda = anta = ancient) starodavnega ljudstva, ki ga jaz imenujem kar Hiper-borejani oz Borejani (Indijci bi to besedo poznali kot "Bharat")... Zelo stara japonska beseda za "meč" je bila meich. Tukaj je še nekaj podobnih besed; baba (stara ženska, boginja zemlje; Kibela oz Zemla oz Semele, Cibela...v Anatoliji/Paflagoniji). Saku ("sekati"). Saseru (s silo; te "japonske" besede so npr. "L" nadomestile z "R" ali obratno, denimo tudi "Saraba" (Slovo; Slava)... Kuruva (krava), SASHIKO (zašiti), SHITATE (šivati; po sanskritsko, angleško ("sew"; iz te besede tudi izhaja pravi pomen za vedskega boga "Šivo", tisti ki "šiva"), KARUI (kuriti, goreti); AKARI (lučka). AMAERU (Omiliti; beri prejšnji stavek, glede zamenjave "R" v "L" in obratno). AMIAWASERU (ob-vezal), ANADORUK(dol; L = R), ANAGACHI (nemogoče). ANCHI (načeti, začeti,...). Ane (Ona, starejša sestra; glej tudi sumerska (proto "turška") beseda za "Anna" oz. "AnuNak") etc

Nikelj (nepreverjen)

Odlična razstava.

Starejše novice