Odslej boste v izseku del stalne zbirke Galerije Murska Sobota lahko uživali tudi v Dvorcu Rakičan, kjer so uspešno povezali dva javna zavoda.

Galerija Murska Sobota ima v svoji izjemni stalni zbirki nekaj manj kot osemsto umetniških del, med katere sodijo eksponati z nekdanjih jugoslovanskih bienalov in poznejših evropskih trienalov male plastike, dela Prešernovih nagrajencev, dela tujih in dela vrhunskih umetnikov, ki  prihajajo iz Pomurja. Ker prostora za postavitev stalne zbirke nimajo in je le-ta shranjena v depojih, pripravljajo različne tematske izbore v smislu občasnih razstav.

Na pobudo župana Aleksandra Jevška sta se zato povezala javna zavoda Galerija Murska Sobota in RIS Dvorec Rakičan, kjer bo odslej na ogled izsek iz bogate stalne zbirke Galerije Murska Sobota. Župan je ob tem pohvalil prizadevanje vodstva RIS Dvorca Rakičan za obnavljanje zgodovinske in kulturne dediščine ter številne projekte, ki jih izvajajo. 

Izrazil je zadovoljstvo, da bodo umetniška dela  namesto v temi depojev galerije, odslej na ogled za obiskovalce dvorca. »Upam, da ne bom zvenel neskromno, če povem, da si želim, da bo rakičanski dvorec postal kot Kostanjevica na Krki,« je povedal župan.

Razstavljenih 120 umetniških del

Direktor RIS Dvorec Rakičan Robert Celec je povedal, da je v prostorih dvorca razstavljeno 120 umetniških del, okrog 30 umetnin si bo v sklopu novega turističnega produkta »Umetnost za grajskimi zidovi« možno ogledati v mali galeriji, modrem salonu in dvorani Živa.

Direktor Galerije Murska Sobota dr. Robert Inhof se je zahvalil županu za to pobudo in pohvalil sodelovanje zaposlenih obeh zavodov in predstavil prizadevanja Galerije Murska Sobota, da izjemno likovno ustvarjalnost v Pomurju predstavijo čim širši publiki.

V prostorih RIS Dvorec Rakičan so razstavljena dela likovnih umetnikov, ki izhajajo iz Pomurja, in sicer Igorja Banfija, Nikolaja Beera, Dareta Birse, Sandija Červeka, Natalije Šeruga Golob, Ferenca Királyja, Zdenka Huzjana, Marjana Gumilarja, Ignaca Medena, Franca Mesariča, Vladimirja Potočnika starejšega in Mirka Rajnarja,  in nakazujejo izjemno likovno ustvarjalnost v Pomurju.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice