V Sloveniji je delovalo do osem telefonskih centrov za finančne goljufije, v katerih so goljufije pod prisilo izvajale žrtve trgovine z ljudmi.

Mariborski kriminalisti so na območju Slovenije razbili dobro organizirano mednarodno kriminalno združbo, ki je izvrševala kazniva dejanja trgovine z ljudmi. Skupaj s kriminalisti in policisti policijskih uprav Ljubljana, Celje in Kranj ter ob koordinaciji Uprave kriminalistične policije ter sodelovanju Specialne enote in Posebne policijske enote so danes izvedli zaključno akcijo preiskovalnih aktivnosti v povezavi s sumi trgovine z ljudmi.

Kot je na novinarski konferenci v Ljubljani dejal Robert Munda, vodja Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Maribor, gre za izredno zahtevno kriminalistično preiskavo, ki je ob intenzivnem mednarodnem sodelovanju trajala nekaj več kot šest mesecev, pri tem pa so izvajali tudi prikrite preiskovalne ukrepe. Osem oseb je osumljenih trgovine z ljudmi, od tega so trije tuji državljani, pet pa Slovencev.

Kje so bili tujci nameščeni? 

Šef mariborskih kriminalistov je ob tem pojasnil, da so osumljeni najemali več stanovanjskih objektov na območju Slovenije - kriminalisti so jih odkrili do osem. Gre za objekte večjih dimenzij, v katerih so nastanili tuje državljane, jih preuredili z namenom bivanja in samega dela, v njih vgradili telekomunikacijsko tehnologijo, nato pa žrtve trgovine z ljudmi prisilili v izvrševanje telefonskih goljufij na škodo tujih državljanov. Žrtve trgovine z ljudmi naj bi prihajale iz Kitajske in Tajvana:

»Osumljeni slovenski državljani so skupaj s tujimi sostorilci azijskega porekla na območju Slovenije od leta 2015 najemali večje stanovanjske hiše, v katere so nastanili tuje državljane azijskega porekla in jim v tej hiši omejili gibanje. V hiši so nato vzpostavili računalniški sistem, preko katerega te osebe, žrtve kaznivih dejanj, izvršujejo kazniva  dejanja goljufij v mednarodnem telefonskem prometu na škodo tujih državljanov.«

V Mariboru naj bi bil po poročanju medijev eden od ilegalnih telefonskih centrov v garaži, ki je pred kratkim zgorela, največji center pa naj bi bil v Ljubljani pri Dolgem mostu.

Mariborski kriminalisti so nelegalne aktivnosti zaznali marca lani in posumili, da tuji državljani izvršujejo tovrstna kazniva dejanja. Domnevali so, da gre za trgovino z ljudmi, in se povezali s tujimi policijami, ki že imajo izkušnje na tem področju. Gre namreč za prvi tovrstni primer v Sloveniji, vsaj v taki izvršilni obliki, pravi Munda.

Kako so goljufali?

Žrtve trgovine z ljudmi so telefonske goljufije izvrševale na tak način, da so najprej pridobile identifikacijske podatke o žrtvah, nato pa po prepričevanju in presejalni metodi osebo nagovorile, da je denar prenakazala na varni račun. Tako so osebo na drugi strani telefonske linije oškodovale. Oškodovanci naj bi, tako kot žrtve, prihajali iz azijskih držav.

Boštjan Lindav, pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi, je ob tem opozoril, da je tovrstnih kaznivih dejanj vse več. Najpogosteje za trgovino z ljudmi z namenom izkoriščenja spolnih uslug, vse več pa je tudi trgovine z ljudmi z namenom prisilnega dela. 

Policija je še potrdila, da pri zaščiti žrtev trgovine z ljudmi sodeluje z nevladnimi organizacijami v okviru programa krizne namestitve. Žrtvam se sprva zagotovi 30-dnevno obdobje okrevanja in razmisleka, v nadaljevanju, če žrtve to želijo, pa se jim omogoči vključitev v program varne namestitve.

Preiskovalci so na območjih mariborske, kranjske, ljubljanske in celjske policijske uprave izvedli enajst hišnih preiskav v različnih stanovanjskih objektih in pet preiskav osebnih vozil. V aktivnostih je sodelovali 150 policistov in kriminalistov, v predkazenskem postopku pa slovenska policija zaradi učinkovitejše izvedbe preiskovalnih aktivnosti sodeluje tudi s tujimi varnostnimi organi in Europolom.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
kanžor

Nas goljufajo že 26 lejt in to brezi telefonskih razgovorov pač jemljejo koliko rabijo to so že svetovni goljufi .Banda lopovska

Starejše novice