*Fotografija je simbolična
Slovenijo je v zadnjih dneh zaznamovalo več tragičnih utopitev. V Soči, pri Kajak centru v Solkanu, je utonil 10-letnik, za 80-letnega Kranjčana je bilo usodno morje v Fiesi, v sredo je v Soboškem jezeru utonil še 48-letnik.

Utapljanje ni dramatično in ni videti tako, kot ga prikazujejo na televiziji. Utapljanje je večinoma tihi dogodek. Mahanje, pljuskanje in kričanje je prisotno zgolj v filmih, nikakor pa ne v realnem življenju.

Večina ljudi zato utapljanja ne prepozna ali ga prepozna prepozno. Utopitve so celo drugi najpogostejši vzrok smrti predšolskih otrok.

Tragedija za tragedijo ...

Veliko pozornosti je v zadnjih dneh pritegnila utopitev 10-letnika, ki je v Soči, pri Kajak centru v Solkanu, utonil v torek popoldne. Fant naj bi se želel okopati nad brzicami pred kajakaškim centrom, a ga je začel odnašati močan tok, ki ga je nato povlekel pod vodo. Eden od odraslih v družini je zaplaval za njim, vendar ga ni uspel dohiteti.

Za 80-letnega Kranjčana pa je bilo usodno morje. V torek okoli 16.30 so ga v Fiesi potegnili iz morja in ga oživljali do prihoda reševalcev nujne medicinske pomoči, a je dežurni zdravnik na kraju lahko ugotovil le, da je umrl. 

Dan za tem pa so očividci iz gramoznice, znano tudi kot Soboško jezero, potegnili truplo 48-letnega moškega. Po opravljenem ogledu kraja in zbranih obvestilih so policisti ugotovili, da se je med kopanjem v gramoznici utopil 48-letni moški doma iz Murske Sobote.

Spomnimo, niti tri tedne nazaj je v istem jezeru utonil 45-letnik iz območja Upravne enote Pesnica.

Koliko utopitev se je v zadnjih desetih letih zgodilo na območju Policijske uprave Murska Sobota?

V zadnjih desetih letih so policisti na območju Pomurja zabeležili sedem dogodkov, v katerih se je sedem oseb utopilo v gramoznih jamah in ostalih krajih, na primer v rekah ali ribnikih, pojasnjujejo na Policijski upravi Murska Sobota.

V letih 2010, 2011, 2013 in 2018 so možje v modrem zabeležili po eno utopitev, letos pa že tri. Pri vseh utopitvah je bila tuja krivda izključena. 

V Pomurju je tako že sredi leta padel rekord v številu utopitev v zadnjih desetih letih.

Koliko utopitev se je v zadnjih desetih letih zgodilo na območju Policijske uprave Maribor?

Na območju Policijske uprave Maribor se je v zadnjih desetih letih utopilo 14 ljudi, največ leta 2015, ko so možje v modrem obravnavali pet utopitev. Gre za primere, v katerih ni bila podana tuja krivda, prav tako so iz teh številk izločeni samomori.

Leta 2010 se je v jezeru oziroma gramoznici na območju Policijske uprave Maribor utopila ena oseba, leta 2011 pa kar tri. Eden od teh se je utopil na vodnem območju na travniku, dva pa v drugih nedefiniranih okoljih.

Tudi leto 2012 ni minilo brez utopitve, še več - bilo je rekordno po številu utopitev v zadnjih desetih letih. Utopilo se je pet ljudi, eden v vodnjaku, še en v jezeru oziroma gramoznici, trije pa v drugih nedefiniranih okoljih.

Sledilo je nekaj let zatišja, nato pa smo leta 2014 znova zabeležili štiri smrtne žrtve zaradi utopitve. Ena oseba je umrla v bazenu, ena v vodnem okolju na območju gozda in dve v reki. 

Od leta 2015 naprej ni bilo novih primerov, vse do letos, ko je za posledicami utopitve umrla ena oseba, in sicer v drugem nedefiniranem okolju.

V nobenem primeru pri opisanih utopitvah ni bila podana tuja krivda, prav tako ni šlo za samomor (vir: Policijska uprava Maribor).

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
df (nepreverjen)

Hura vodimo
končno se nam je obrestoval trud
da smo prišli na prvo mesto

inokss (nepreverjen)

SOBOTAINFO, NEJ FOLGALO O TEJ TEMI?
MORATE DALE DRAZITI FOLK?
JE** ...

transbutale (nepreverjen)

Gda si tretjerazredni populistični medij te pač razvlačiš teme do enemoglosti in se sramotiš z diletantskimi članki.

In reply to by inokss (nepreverjen)

df (nepreverjen)

a si ti vedno tak fuknjeni
ali samo takrat, ko ti pride striček iz Čakovca na obisk
in ti zvečer po risanki vtakne v gobček BANANO

In reply to by transbutale (nepreverjen)

Mokicq (nepreverjen)

Murska ni velemesto in GRAMOZNICA ni soboško jezero.

čarni vrag (nepreverjen)

ne vem kaj te tu moti? Nihče ti ne brani ka uporabljaš ime soboška kamenšnica.

In reply to by Mokicq (nepreverjen)

. (nepreverjen)

pred vstop v expAno spomenik utopljenim mogoče sebo kdo pri 10 naleto kdo geni.

Starejše novice