Minuli konec tedna so v Mariboru našli kar dve neeksplodirani ubojni sredstvi, zaradi njiju bo potrebna največja evakuacija v Mariboru.

V soboto so na gradbišču pri nakupovalnem središču Europark in starih mariborskih zaporih, kjer gradijo trgovino Lidl, našli neeksplodirano letalsko bombo iz druge svetovne vojne

V neposredni bližini železniškega mostu med Mlinsko in Plinarniško ulico pa so včeraj popoldne odkrili še eno neeksplodirano ubojno sredstvo.

Pristojne službe so območje zavarovale, po prvih ocenah strokovnjakov namreč gre za neeksplodirani letalski bombi.

Potrebna bo največja evakuacija v Mariboru po drugi svetovni vojni

Pristojni so sporočili, da bo evakuacija potrebna. Prvo bombo bodo deaktivirali v četrtek, 31. oktobra, drugo pa v nedeljo, 3. novembra.

V soboto je bila med gradbenimi deli pri Europarku odkrita prva bomba. Lokacija je zaradi bližine nakupovalnega središča in tudi zaradi Univerzitetnega kliničnega centra, zelo zahtevna. Deaktivacija bombe bo imela za posledico evakuacijo, je povedal direktor Gasilske brigade Maribor Aleš Ciringer.

»Univerzitetni klinični center je že pričel z ukrepi, ki bodo izvedeni do četrtka, ko bomo od 8. ure naprej izvedli evakuacijo in z njo končali do predvidoma 12. ure, ko bodo z delom pričeli strokovnjaki iz državne ekipe za odstranjevanje ubojnih sredstev. Zato naj bi na tem območju do 16. ure veljala prepoved gibanja. Vse osebe bodo imele omejen dostop v 300-metrskem pasu, kjer se ta bomba sedaj nahaja. Meja evakuacije je Drava, na drugi strani pa Univerzitetni klinični center. V tem pasu bo evakuiranih manj kot sto prebivalcev. To ne bo predstavljalo takšnega zalogaja,« je še dodal Ciringer.

Pobreška cesta je že zunaj tega 300-metrskega pasu. Južneje pa ni problem, ker ne gre za naseljeno območje. Evakuirali bodo tudi vse, ki imajo stalno prebivališče na tem 300-metrskem polju. Predvideno je, da bodo ljudi za osem ur, namestili v najbližjo telovadnico, kjer bodo tudi osnovno oskrbljeni.

V bolnišnici ne bodo mogli evakuirati vseh bolnikov

V bolnišnici so med bolniki tudi osebe, ki jih zaradi stanj ni mogoče premestiti. Vsi ti, bodo odmaknjeni od čelne stavbe, prav tako bodo umaknjeni iz vrhnjih nadstropij. Dostop v bolnišnico bo takrat omejen. Prav tako ne bo dovoljeno gibanj na prostem. Največja posedica, ki se lahko zgodi, je padanje kamenja ob sprožitvi bombe.

Evakuacija zaradi druge bombe predvidena v nedeljo

V nedeljo, 3. novembra, pa je predvidena evakuacija zaradi druge bombe, najdene na železnici v Melju. Gre za večjo, 500-kilogramsko bombo, zato bo tudi potrebna večja evakuacija, to pomeni v radiju 600 metrov. V tem primeru pa bo potrebno evakuirati približno 3000 ljudi.

Europark bo zaradi praznika v četrtek zaprt v vsakem primeru, v primeru, da bodo v nedeljo res izvajali deaktivacijo druge bombe, bo moral Europark zapreti svoja vrata tudi v nedeljo.

Tudi na avtobusni postaji ne bo prometa. Od deaktivaciji bomb bodo sodelovale »vse sile, ki jih imamo v Mestni občini Maribor, preko civilne zaščite, pomagali bodo tudi prostovoljni gasilci,« je še povedal Aleš Ciringer.

Posledice so lahko poškodovanje streh in stekla objektov, je povedal namestnik generalnega direktorja Uprave republike Slovenije za zaščito in reševanje Stanislav Lotrič.

»Najdeni sta bili dve letalski bombi, ena tehta 250 kilogramov, druga 500. V tem trenutku je situacija pod nadzorom, zaradi teh dveh najdb ni neposredne ogroženosti. Za deaktivacijo smo izbrali najprimernejša datuma v naslednjih dneh, kar pomeni, da je večina stavb takrat praznih,« je povedal Stanislav Lotrič, namestnik generalnega direktorja Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje.

»V aktivnosti so vključene vse sile, ki jih imamo v Mestni občini Maribor, prav tako bo vključena tudi naša državna enota Civilne zaščite za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi,« je dodal Lotrič.

»To so stare stvari, iz leta 1944/1945, kar pomeni, da ne vemo natančno, kaj se je s temi bombami dogajalo. Ob pregledu obeh mehanskih bomb je bilo ugotovljeno, da gre za mehanske vžigalnike, kar pomeni, da je nevarnost manjša,« je povedal namestnik generalnega direktorja Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje.

»V nedeljo sta predvideni dve coni, v 300-metrski bo nujna evakuacija, v 600-metrski pa bo veljala omejitev gibanja.  Možne posledice lahko povzročita udarni in toplotni val, ki lahko poškodujeta objekte, strehe ali stekla,« je še povedal Lotrič.

Darko Zonjič, poveljnik državne enote za varstvo pred NUS, je pojasnil, kako bo potekala deaktivacija obeh bomb.

»Prva, 250-kilogramska bomba, ki ima dva mehanska vžigalnika, v tej fazi, ni nevarna. Prestavili jo bodo v osem metrov globoko luknjo, s čimer so precej zmanjšali varnostno razdaljo. Ko bo bomba v jami, bosta dva pirotehnika odstranila vžigalnike. Bomba se bo povlekla ven iz jame, vžigalnike pa bodo uničili z majhno količinom eksploziva. Če pa tega ne bodo mogli izvesti, pa bodo bombi dodali večjo količino eksploziva, vse skupaj pokrili s peskom in potem aktivirali,« je pojasnil Darko Zonjič.

»Druga bomba pa ima 500 kilogramov in ima samo sprednji vžigalnik, zadnji je namreč bil pri padcu odtrgan. Ta je na železniškem nasipu in v primeru, da te bombe ne bi mogli umakniti nižje, bi morali biti evakuacija večja, avakuacijski krog bi meril kar 1200 metrov. Tudi to bombo bomo poskušali deaktivirati na enak način kot prvo,« je še dodal Zonjič.

Na gradbišču, kjer so našli bombo, zasebni investitor gradi trgovski center, ki se nahaja v neposredni bližini nekdanjih zaporov. Zapori so bili tam že v času Avstro-Ogrske. Na območju so po neuradnih navedbah v preteklosti že našli nekaj bomb, a so postopek onesposobitve izpeljali na drugi lokaciji, poroča STA.

Gradbišče je danes zavarovano z ograjo, na kraju pa so tudi policisti, tako da nihče ne more blizu.

Dokler se bombe ne bo dotikalo ali premikalo, ni nevarna. »Trenutno je situacija varna. Ubojno sredstvo je na varnem mestu,« je za STA  zatrdil Matej Zupanič.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Mb78 (nepreverjen)

Ovi je z bagerom tolkel po bombi ko zmesan pa nic....zdaj pa ze napacen pogled lahko privede do eksplozije.
Dobro da ni kaka novejsa bomba ker bi evakuirali celo stajersko...

gg (nepreverjen)

Tile bombici se še sprdnili več ne bosta. Brezvezna panika. Dajte jo onemu iz Vurberka za spomin.

Starejše novice