Gorenjski  policisti so danes ponoči obravnavali voznika osebnega avtomobila, ki je vozil v napačno smer in ogrožal promet. Policisti so ga ustavili in ga obravnavajo zaradi suma kaznivega dejanja zoper varnost javnega  prometa. Poškodovan ni bil nihče.

Ponoči so policisti na številko 113 sprejeli klic o vožnji v napačno smer po gorenjski avtocesti. Voznik, slovenski državljan, se je z avtomobilom po nasprotnem smernem vozišču avtoceste peljal od Vodic proti Karavankam.

Več policijskih patrulj je takoj začelo z izvajanjem ukrepov za varnost na avtocesti. Prometna patrulja pa se je zaradi velike ogroženosti drugih udeležncev in z  razlogom ustavitve v pravi smeri medtem z modrimi lučmi peljala  proti  njemu. 

Z voznikom so se srečali pri Brezjah. Tam je morala prometna patrulja ob  poskusu varne ustavitve zaradi njegovih nenadnih manevrov in velike ogroženosti, celo za trenutek zapustiti službeno vozilo in obvarovati  sebe.  Po vožnji voznika mimo, je nato ista patrulja pri zaprti avtocesti policijsko  vozilo obrnila in nemudoma zapeljala za njim ter ga s policisti ustavila pri Radovljici.

Preizkus alkoholiziranosti je pokazal rezultat več kot 0,52 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka, zanj pa je bil odrejen tudi strokovni  pregled. 

Proti vozniku poteka postopek zaradi suma kaznivega dejanja zoper varnost javnega prometa, pri čemer ni bilo ugotovljeno, da bi šlo za namerno dejanje. V dogodku ni bil nihče poškodovan.

Vloga policistov, zbrana dejanja voznikov in prijave so kombinacija ključnih dejavnikov, ki so preprečili potencialno hudo nesrečo, za kar se iz Policijske uprave Kranj vsem iskreno zahvaljujejo. 

Ob tem poudarjajo še pravilo »Vozi desno, prehitevaj levo!«, ki je ob takih trenutkih še kako na mestu.

Kako ukrepati, ko se  pred  nami  na  avtocesti pojavi vozilo, ki vozi v napačno smer?

  1. Vozilo, ki vozi v napačno smer, je običajno na prehitevalnem pasu. Če se  srečate z njim, takoj zmanjšajte hitrost vožnje in se umaknite na vozni  ali  celo  na odstavni pas. Vklopite vse utripalke in ohranite varnostno  razdaljo. Ne  prehitevajte in takega vozila ne poskušajte ustavljati na silo ali tako, da bi zapeljali proti njemu. Nepravilno vožnjo, ki se običajno zgodi zaradi velikih napak udeležencev ali alkohola, takoj prijavite policiji na številko 113.
  2. Če pa slišite obvestilo o vožnji v napačno smer, se, če je le možno, izključite iz avtoceste ali zapeljite na prvo počivališče in obvezno zmanjšajte hitrost vožnje, vozite na varni razdalji do vozila pred vami in ne prehitevajte. Vozite po voznem ali odstavnem pasu.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

Kakšna zmedena navodila. Ostanite desno in ne prehitevajte!

ravninec (nepreverjen)

Se vidi ka je bil desničar. Partijec bi vozil levo.

A. . (nepreverjen)

Sedaj ne poročate o starosti voznika, če bi bil kak starček bi sigurno prispevek začeli z letnico voznika.

Starejše novice