Središče mesta se po novem ponaša s še eno »umetnino« vandalov. Na vzhodni strani Galerije Murska Sobota je namreč nastal nov grafit.

Kot nam je povedal direktor Galerije Murska Sobota Robert Inhof, je do vandalizma prišlo v minuli noči.

Dogodek jih je razžalostil, še posebej pa jih zdaj skrbi, kako bodo barvo odstranili z zidu oziroma ali bo glede na podlago to sploh mogoče. Zid namreč sestoji iz kamnitih ploščic, v katere se barva močneje zažira.

Grafitiranje kot umetnost sicer podpirajo

Dodaja še, da v soboški galeriji sicer podpirajo grafitarstvo kot legitimno obliko sodobne umetnosti, o čemer navsezadnje priča tudi njihova podpora Gregorju Purgaju in njegovi poslikavi Bibliobusa in transformatorja v bližini soboške knjižnice.

Žal pa v tem primeru gre za neokusno izživljanje na neprimernem mestu, ki kazi podobo mesta.

V galeriji imajo prav zaradi podobnih težav v preteklosti na sprednji strani poslopja nameščene reflektorje, ki naj bi odvračali nepridiprave, a tokrat je bila na udaru zadnja stran stavbe.

Na Policijski upravi Murska Sobota so medtem potrdili, da so danes ob sedmi uri zjutraj prejeli prijavo občanke in trenutno zbirajo podatke.

Številni primeri vandalizma v preteklosti

Ob soboški knjižnici je to zdaj že druga kulturna ustanova v samem središču mesta, ki so si jo za tarčo izbrali nočni umetniki. Žal pa to še zdaleč nista edina primera vandalizma pri nas.

Spomnimo le na skrunitev spomenika zmage, grafitiranje strankarskih prostorov na ulici Arhitekta Novaka ali na preslikavo Purgajevega dela. Nepridipravi pa so navsezadnje bili aktivni tudi že kar pod nosom policije in se z nestrpnim sporočilom lotili stare bolnišnice nasproti policijske postaje. 

S spleta

Komentarji (15)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Čudo (nepreverjen)

Policija? Kaj bo? A bo? Kaj? Kdaj?

A79 (nepreverjen)

Kje pa je grafit? (razen na tisti zadnji fotografiji)
Sram ga je lahko, da je naredil tako skropucalo (čečke bečke). Še primati bi bili sposobni narediti lepši grafit.

wewe (nepreverjen)

Mijmo grafita nej bejžalo.

da vinci (nepreverjen)

Ne pišite na pamet to je umetnost!

kul (nepreverjen)

Kul

,pk (nepreverjen)

Ta umetnija pa je huda , uh bi jim prste polomil ----

Gost (nepreverjen)

Sploj ne vidite v kon je fora pri ton graviti. Vsi gledate samo tiste rdeče čečke. Pojma nemate. :)

butalec (nepreverjen)

Prosin gost razsvetli me o toj lepoti. Ali pa mi vsaj povej kelko moren skaditi ka mo vido umetnost v toj čečki bečki.

Gost (nepreverjen)

Bogme si butalec. Ge san ges pravo ka je tou kakšna umetnost? Samo san pravo ka ne štekate fore. Če tij po slikaj ne vidiš poante tej rdečih čečk te ti nikšo razsvetlenje ne pomaga.

Gost (nepreverjen)

Tou se nišče maščuje rdejčome Đurove-direktore občinske uprave, ki je skako čez plout s sodelavko pa so ga zasačili (tou je nej šikaniranje na delovnem mestu?).

Gost (nepreverjen)

To je umetnost! Kdo koli je bil je pravi umetnik! Svaka čast!

Meh (nepreverjen)

Ka se vsi neka bunite, poglednite velka mesta ka so cela pobarvana, vas sobočane tudi vse mote pa nej ene nas nemoti če vidimo kaj takšnoga ka se bar zna ka ta scena še živi nej pa vi ka se samo bunite na vsakšo sranje ka je v sobote : )

Resno22 (nepreverjen)

Če bi bar malo mislili bi vidle ka je tej rdeči podpis povezani z tistin človekon z kanto barve... al pač eni nerazmišlate puno pa se samo bunite

reer (nepreverjen)

Mislen ka je sakome jasno ka je povejzano z bačekon, kar pa še ne pomejni ka je lejpo al pa grafit al pa ka kole podobnoga. Pa mi doj visij za galerijo pa knjižnico al to forme nema.

rorašš (nepreverjen)

Škoda, ka je bači fkraj obrnjeni, ka njemi ne vijdimo frisa!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice