Kroniko pomurskih policistov v zadnjih tednih vztrajno polnijo zasegi avtomobilov. V prvih 59 dneh letošnjega leta se je na območju Policijske uprave Murska Sobota zvrstilo kar 50 zasegov. Zakaj?

Za pojasnila smo prosili na Policijski upravi Murska Sobota, kjer so nam razložili, da so do minulega ponedeljka letos zasegli kar 62 motornih vozil, v enakem obdobju lani pa 'le' 38. Gre torej za skoraj enkratno povečanje.

»Statistično gledano gre za porast zasega motornih vozil. Na to vpliva več dejavnikov, od izreka prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja s strani sodišč, do tega, da vozniki začetniki v predpisanem roku ne opravijo dodatnega usposabljanja za voznika začetnika (Trening varne vožnje),« odgovarjajo v PUMS, kjer so predlani v celotnem letu zasegli 180 motornih vozil.

Ali gre predvsem za domače ali tuje prekrškarje medtem ni znano, saj posebne evidence o državljanstvu voznikov, ki jim zasežejo vozila, ne vodijo.

Kot pojasnjujejo, policisti voznikom zasežejo motorna vozila, s katerimi so bili zaloteni pri storitvi hujšega prekrška. Za hujši prekršek šteje prekršek, za katerega je predpisana stranska sankcija najmanj treh kazenskih točk v cestnem prometu ali stranska sankcija prepovedi vožnje motornega vozila.

Najpogosteje do zasega vozila pride:

-če se storilcu izvršuje kazen oziroma sankcija prepovedi vožnje motornega vozila; 
-če je storilcu začasno odvzeto vozniško dovoljenje ali se mu izvršuje varnostni ukrep odvzema vozniškega dovoljenja ali sankcija prenehanja veljavnosti vozniškega dovoljenja oziroma prepoved uporabe vozniškega dovoljenja in vožnja brez veljavnega vozniškega dovoljenja za vožnjo vozil tiste kategorije oziroma tistih kategorij, v katero spada vozilo ali skupina vozil, ki jo vozi. 

V sedmih letih slabih 29.000 zasegov 

Sicer pa podobno visoko statistiko beležijo tudi v drugih koncih države. Odkar je 1. julija 2011 v veljavo stopil zakon o začasnem odvzemu vozilo, so policisti zasegli kar 28.720 motornih vozil (do konca minulega leta). Letno povprečje v Sloveniji torej znaša 3.500, mesečno 300 in dnevno 10 motornih vozil. 

Rekordno je z uveljavitvijo zakona bilo leto 2011; v drugi polovici leta so namreč zasegli kar 3.875 vozil. Visoko pa se je statistika gibala tudi leta 2013 in lani, ko je bilo zaseženih 4.490 motornih vozil. Največ zasegom smo seveda priča v prazničnem času, ob martinovanju ali na primer veselem decembru.

K sreči ukrepi kažejo rezultate, kajti prometna varnost na naših cestah se iz leta v leto izboljšuje – čeprav so spremembe v zakonodaji sprva prinesle tudi precej zmede.

Kakšna usoda čaka zasežena vozila?

Toda kam po zasegu pravzaprav romajo naši jekleni konjički?

Po odredbi zasega s strani policije, vozilo odpelje pogodbena avtovleka. Na parkirišču za hrambo vozil so nato pod nadzorom 24 ur na dan. Medtem ko vrednejša vozila parkirajo v pokritih zaprtih prostorih, vozila nižje vrednosti hranijo na odkritem parkirišču.

Obravnavani vozniki medtem čakajo na poziv sodišča in do končne odločitve oziroma zaključka sodnega postopka nimajo dostopa do odvzetega prevoznega sredstva. Zadeve, ki jih sodišča sicer obravnavajo prednostno, običajno trajajo približno dva meseca.

V večini primerov se vozila vrnejo v roke lastnika. Nekaj jih gre v prodajo s strani davčnih organov, tehnično neustrezna vozila, v vrednosti manj kot tisoč evrov, pa čaka uničenje.

*Naslovna fotografija je simbolična.

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Losos (nepreverjen)

To, ka zadnje čase dela policija s svojo represijo je več nej mogoče. V našoj vasi stojijo vsaj 5x tedensko. Niti slučajno ne zagovarjan vožnje pod vplivom alkohola ampak to, ka delajo je več nej normalno.

He (nepreverjen)

Še bolj bi mogli biti dosledni.
Toleranca do alkohola pa 0,0

Losos (nepreverjen)

Se strinjam. Ampak naj možje v modrem najprej pometejo pred svojin pragon. 2 pijaniva policista vozita mladoletnico v marici oz. ona vozi. Mariborski komandir keri nadzira policiste vozi pijan. Tožilka kera preganja pijane voznike, vozi pijana. Ka je narobe v toj naši državi oz. što je tü noure?

In reply to by He (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

Zdaj pa ne ven, če je ta "policajska" ali "novinarska":
-lani so zasegli 38 vozil
-letos so zasegli 62
Ka je to: ENKRAT več ali DVA KRAT več?
38 x 1 = 38
38 x 2 = 76
Torej so zasegli skoraj 2 X VEČ vozil!

ojojoj (nepreverjen)

ime ti pristaja super!

In reply to by butalec (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

Ja,
kak vidiš, san zelo pedanten!

In reply to by ojojoj (nepreverjen)

ojojoj (nepreverjen)

kelko je 1x več od 38? po tvojen 38 bumbar...

In reply to by butalec (nepreverjen)

matiterezijabr… (nepreverjen)

tej mladi policaje ka so 30+ mislijo ka boga za keco držijo... neka do pametuvale po vese me pa prehitejvle z 80km/h najmenje...

Ylgorminna

Želite najti žensko za eno noč? Dobrodošli v == >> www.3xDate.top

stric vili (nepreverjen)

In tistih neustreznih vozil, ki jih čaka uničenje je največ. Na tak način se eni znebijnjo vozila. Sedaj z aprilom, ko bo davek na stara odjavljena vozila bo tega še več. Ponavadi gre za kršitelje, ki jim je edini vir dohodka socialni prejemek. Zato tudi prekrška ne plačajo, ker FURS na socialne prejemke ne sme. Ponavadi oddelajo kakšno družbeno koristno delo. Tam dobijo še malico in se vsaj malo socializirajo. Znebijo se tudi starega avta, ki gre na pleča države. Bravo!

Starejše novice