V Pomurju je vse več obravnavnih kaznivih dejanj, povezanih s prepovedano drogo. Policisti tako opažajo velikanski porast trgovine z drogo pa tudi organiziranega kriminala.

Na področju organizirane kriminalitete so tako policisti zaznali porast kaznivih dejanj, pri katerih so bili izpolnjeni kriteriji organizirane kriminalitete. V lanskem letu so obravnavali šestinšestedest takih primerov, leto prej le šest. 

Eden od vzrokov za enormen porast omenjenih kaznivih dejanj sta predvsem dve organizirani kriminalni združbi, ki sta na območju Policijske uprave Murska Sobota v lanskem letu izvrševali kazniva dejanja s področja zlorabe prepovedanih drog.

Za dvajset odstotkov več kaznivih dejanj

Kaznivih dejanj v zvezi s prepovedanimi drogami je bilo glede na leto 2015 več za dobrih dvajset odstotkov.

Skupaj je bilo tako lani obravnavanih 155 kaznivih dejanj v zvezi s prepovedanimi drogami, leta 2015 le 129. 

Največ konoplje pa tudi kokaina in heroina

Prav tako se je temu primerno povečala količina zasežene prepovedane droge. Med zaseženimi količinami droge še vedno izstopa konoplja, povečala pa se je količina zasežene droge kokain in heroin. V letu 2016 ni bilo nobenega primera smrti zaradi predoziranja s prepovedano drogo.

Zaznanih je bilo petindvajset nasadov konoplje in identificiranih dvanajst lastnikov nasadov. V tej zvezi je bilo podanih dvanajst kazenskih ovadb in trinajst poročil na Okrožno državno tožilstvo. Prav tako so bil zaznani in identificirani trije lastniki petih prirejenih prostorov.

Vedno več prometa z orožjem

Sicer pa je v lanskem letu v Pomurju zaznati tudi povečano število kaznivih dejanj nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva. Lani so policisti obravnavali osem takih primerov, leto prej le dva. Policisti pojasnjujejo, da je porast tovrstnih kaznivih dejanj posledica predvsem spremembe metodike preiskovanja in pridobivanja odredb za hišne preiskave.

S spleta

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Krtek (nepreverjen)

Prekmurci smo to, kar so v Ameriki rednecks...

joshy

Ja ti si pravi redneck, ker očitno še v življenji nejsi šel ven iz prekmurja, če misliš ka mamo v prekmurji problem z drogami. Kar se tiče porabe in proizvodnje drog smo v prekmurji daleč za drugimi deli Slovenije. In pri tem ne gledaj teh takozvanih "uradnih" številk, ker te niti približno ne odražajo dejanskega stanja...

In reply to by Krtek (nepreverjen)

anonymus13 (nepreverjen)

Naj že enkrat legalizejrajo marihuano pa de število kaznivih dejanj povezanih z drogo spadnolo skoraj na nulo. Na cigaretnih škatlaj so zdaj čuda opozorila kak je tou smrtno nevarno pa kakšne vse bolezni povzroča kajenje tobaka in kelko lidij sakšo leto merje zaradi kajenja cigaret..... pa država še vedno veselo dovoljuje prodajo cigaret, vi jih pa še bole veselo kupujete. Neposredno zaradi kajenja marihuane pa je še nigdar nigi nišče nej mrou.... je pa za čuda kajenje marihuane prepovedano in kriminalizejrano.

lauraas (nepreverjen)

Marihuana je 10x bolj koncerogena, kot tobak.

crkneš... (nepreverjen)

Ge si tou preštejla? Na Nova24TV??? Ti si svetovni prvak v plasejranji takših laži. Očitno ti je hobi manipulacija in opereranje z prirejenimi podatki. Ka tou vij desni mate kakšo šoulo za tej stvari ali samo obiskujete tečaje?

In reply to by lauraas (nepreverjen)

afta he (nepreverjen)

Legalizacija? Najboljše vsega od kokaina, do heroina? Zakaj je toliko tega, zato ker določeni organi spijo ali stran gledajo namesto, da bi delali.

lauraas (nepreverjen)

U stvari pa droge ni skoraj nič na tržišču, saj policija skoraj vse najde. Naprimer, nasad konoplje ni težko najti, saj je temu izpostavljen 6 mesecev in v šestih mescih skoraj 100% nekdo naleti na njega.

crkneš... (nepreverjen)

Aja? Ka te tisto ka se v Soboti na sakšon ovinki dobi so umetno ustvarili kak v vesoljskih filmaj? :)
Kak si tij prizadeta..... :)

In reply to by lauraas (nepreverjen)

gost12 (nepreverjen)

seveda policija se najde še največ policajov je v ton notri ka odavlejo pa še kakši tajkuni z gorički občin

In reply to by lauraas (nepreverjen)

kići (nepreverjen)

trbelo be vse v ovadite kere so in kje se vse dela in pretaka ... dobro znamo ge je tau...spucate ulice trbej ... se pravi center prejk kopališča....

tuk (nepreverjen)

No napišite kdo so največji dileri teh supstanc ali prejšnji ali še aktivni kvazi preganjalci po uradni dolžnosti zato se ne čudite zakaj tako cvete trgovina z drogami zaslužek enormen in imajo vse informacije in dostop do verig ki so uspostavljene

afta he (nepreverjen)

Tuk če je to res kar pišeš, potem se šele vidi v kako pokvarjeni družbi živimo. Oni pa nam o strokovnosti in učinkovitosti. Ja za svoj žep.

lauraas (nepreverjen)

Ja pa zdaj legaliziraj gensko modificirano marihuano in skunk, saj bodo pa vsi zmešani,("udara u mozak") pa še če posameznik goji 6 rastlin za sebe in 6 po osebi za celo rodbino (starši, 4x stari starši, tete, strici, brati, sestre,...) mu to pride na 100 rastlin, kar je pa že lep laboratorij in še po tri žetve na leto, saj bomo pa skunk izvažali.

povezani (nepreverjen)
S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice