Policisti Policijske uprave Maribor obravnavajo povečano število kaznivih dejanj ponarejanja denarja. Neznani storilec/ci so v zadnjem obdobju v obtok spravili najmanj 55 ponarejenih bankovcev za 50 evrov.

V obtok jih spravljajo predvsem na javnih prireditvah, kjer je ponarejen denar, zaradi velikega števila obiskovalcev in slabših delovnih pogojev (neustrezna oprema za preverjanje pristnosti  bankovca), veliko lažje spraviti v obtok. Za opisana kazniva dejanja je značilno to, da storilci na isti javni prireditvi spravijo v obtok več ponaredkov.

Glede na dosedanje izkušnje gre za storilce, ki s svojim videzom in obnašanjem običajno ne izstopajo od večine drugih obiskovalcev in tako ne vzbujajo pozornosti organizatorjev prireditev oziroma zaposlenih.

Neznani storilci navadno opravijo nakup cenejšega blaga, ki ga plačajo s ponarejenim bankovcem za 50 evrov, saj jim je v interesu, da dobijo vrnjeno čim večji preostanek denarja.

Kaj storiti v primeru pridobljenega ponarejenega bankovca?

V primeru, da ste sprejeli bankovec za katerega sumite, da je ponarejen, tega zadržite in takoj obvestite policijo na telefonsko številko 113.

Ponarejene in sumljive bankovce je namreč potrebno izročiti policiji. S stranko, ki je prinesla ponarejen bankovec se ne prepirajte, zapomnite si njen izgled, če odide z avtomobilom si zapišite registrsko številko vozila in model (če je le mogoče), nikakor pa ne ogrožajte svoje varnosti.

Tudi če ste prejeli bankovec, ki se vam zdi zgolj sumljiv, o tem takoj obvestite policijo. Skušajte si zapomniti kdaj, kje in od koga ste prejeli bankovec. Te informacije so pogosto zelo koristne pri iskanju storilcev teh
kaznivih dejanj.

V kolikor se bo kasneje ob analizi denarja izkazalo, da je bil bankovec pristen, bo lastnik bankovca prejel vrnjeno njegovo protivrednost.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice