V Italiji se je zgodila nesreča, v kateri je umrl krotilec tigrov.

Vaja pred predstavo cirkusa Orfei v italijanskem Triggianu v bližini Barija se je tragično končala za 62-letnega Ettoreja Webra, ki je veljal za enega najbolj znanih cirkuških krotilcev živali, poroča Delo.

Med večerno vajo je bil dreser sam v kletki s štirimi tigri. Sprva ga je napadel eden izmed njih, napadu pa so se pridružili še preostali. V nastali situaciji krotilcu več ni bilo pomoči.

Preiskavo odprla italijanska policija

Italijanska policija je odprla preiskavo. Ettorej Weber je na lokaciji komercialnega centra Bariblu v bližini Barija gostoval s pojektom, imenovanim Animal park, ki ga sestavljajo cirkuški živalski vrt in še dodaten, napihljiv park, še poroča Delo.

Cirkus že dolgo tarča kritik 

Cirkus Orfei je mednarodno najbolj znana cirkuška znamka Italije. Nesreča, ki se je zgodila minuli teden pa ni osamljen primer. Najbolj ikonična predstavnica tega cirkusa, ekscentrična Moira Orfei, je namreč umrla pred štirimi leti. Cirkus pa je že sicer zelo dolgo tarča kritik zaradi uporabe živali v cirkusu.

Zgolj v zadnjem mesecu so, denimo, proti tovrstni zabavljaški praksi zagovorniki pravic živali demonstrirali v Bolzanu in Trentu, sicer pa različne cirkuse iz veje Orfei akcije zagovornikov pravic živali spremljajo tako rekoč povsod, kjer nastopajo. Te so se dogajale tudi ob gostovanju v Sloveniji leta 2012, še poroča Delo.

Začetek razvejane cirkuške rodbine Orfei sicer seže izjemno daleč, v leto 1820, ko se je rodil Paolo Orfei. Poznavalcem cirkusa ob omenjeni Moiri, ki jo je Federico Fellini lansiral tudi na filmsko ozvezdje, veliko pomenijo še imena Orlando, Nando, Liana, Ambra, Gioia ali Paride Orfei. Mimogrede, tudi Moira je bila poročena s krotilcem tigrov Walterjem Nonesom, ki ga je spoznala v Kuvajtu.

V Mariboru pa trenutno gostuje cirkus Kellners, ki za zabavo ljudi ne izkorišča živali; niti psov, mačk, konjev ali ptic.

Ljudje, ki sicer množično obsojajo izkoriščanje živali v cirkusih, pa te, če le imajo možnost, vseeno podpirajo. Danes otrokom v cirkusu ni več zanimivo gledati pudljev, ki jih imajo doma. Izziv so eksotične živali, ki jih v vsakdanjem življenju ne vidijo.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Olosh (nepreverjen)

Tragicno? Naj je to v poduk ka so zivali nej za cirkus!!!! Basta!

Bravisimo (nepreverjen)

Sobotainfo pise o italiji. Neven ka vec naj poven.

Starejše novice