Hotel Zvezda, nekoč Hotel Dobrai, je že pred sto in več predstavljal najmarkantnejšo historicistično arhitekturo v središču Murske Sobote

Ob nekdanjem več kot sto let starem »krožišču«, kar je izpričano na razglednicah iz tistega časa, pozneje križiščem, nato semaforiziranim križiščem in danes s pravim krožiščem stoji več kot sto let stavba, ki se je v preteklosti imenovala, kar različno. Gre za nekdaj znani hotel Dobrai, danes je to Zvezda.

Zemljišče s stavbo za 10 tisoč forintov

Iz arhivskih podatkov razberemo, da je leta 1894 kupil Rezső Moszt od grofa Antala Szaparyja parcelo s pritlično hišo v izmeri 21 oralov za 10 tisoč forintov. Čez dve leti, torej leta 1896, je to parcelo in hišo kupil Johann Dobrai, razlaga zgodovinar Franc Kuzmič.

Načrte za notranjo opremo naredil Takats

Soboški tednik Muraszombat és Vidéke je leta 1908 poročal, da bo začel marca Dobrai graditi novi Cazino. Po besedah Kuzmiča so tega res naslednje leto odprli. Načrte za notranjo opremo je naredil soboški arhitekt Laszlo Takats, opremo pa je izdelala neka obrtna delavnica v Budimpešti. Kdaj je bila omenjena stavba nadzidana in kdo je bil arhitekt tega, ne vemo.

Hotel Dobrai na razglednici iz leta 1913.

Najmarkantnejša historična arhitektura

Dolgo časa je ta hotel predstavljal najmarkantnejšo historicistično arhitekturo v Murski Soboti. Ta sedaj enonadstropna stavba ima 12-osno fasado, ki je odprta proti Trgu zmage in pet stranskih okenskih osi ob Slovenski ulici. Okna v pritličju so oblikovana v polkrog, v nadstropju pa zaključena pravokotno. Hotel je bil v spodnjem delu večkrat prezidan, kar dokazujejo tudi razglednice. Balkon je bil sprva nad vhodnimi vrati, a so pozneje vrata premestili drugam.

 S tega balkona je 29. maja 1919 ob 11,30 uri Vilmoš Tkalec oklical Mursko republiko. Toda že 6. junija je ta republika padla, dodaja Kuzmič.

Po njegovih besedah so se v hotelu med vojnama ob večerih zbirali prosvetni delavci, obrtniki, uradniki ob raznih debatah, kartah, šahu in drugih igrah za kratkočasje. Po vojni so hotel nacionalizirali in je dobil ime Zvezda. 

Hotel Slon

V Murski Soboti je bil še hotel z imenom Slon, ki ga je sprva kot gostilno po načrtih Štefana Mesariča sezidal zidarski mojster Janos Mayer  in je bila last Štefana Benka (očeta Josipa Benka), nato pa je gostilno kupil Lajoš Bac, jo posodobil, na novo opremil in spremenil v hotel Slon. 

Danes na tem mestu stoji terasa Diane

Za razliko od hotela Dobrai, kjer se je zbirala soboška gospoda, so sem zahajali predvsem živinski trgovci, mešetarji in oficirji iz bližnje vojašnice. Zgradbo so podrli konec 60-ih let in je tu zdaj terasa hotela Diana.

FOTO: Murska Sobota ''inda''

S spleta

Komentarji (17)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tkalmus (nepreverjen)

Poleg toga je v maniri komunistov (to ka je Tkalec bül), slede vkradno penezge z banke v "celoti" v pa vüjšo naprle v orsag, te pa v ameriko. V glavnon "pošteni" komunist že leta 1919

Zanimivo ka sto let sledi lidge nesmo nikaj se navčili, še izda davlemo penezge v rdeči bande banko (predelava smetii) "CEROP", ge razni novodobni Taklci - copotge, vkup z rdečakarami na debelo vö ponezge nosijo v svoj orsag

karma (nepreverjen)

Tkalec prej komunist. Eni ste resno bolani v glavaj tak ka bi vas že trbelo loviti okouli pa za duže cajta hospitalizejrati. Odpri omaro doma, samo pazi ka ti kakšen komunist vö ne skoči, budalo eno primitivno.

Vipko
buldog

Ej, eni imajo stvarno preganjavice... ob tem pa bi dodal: brez komunistov, brez Titovih partizanov, ne bi bilo Slovenije. Da ni res? Pojdite na Primorsko in tam razlagajte svoje antikomunistične teorije, takole zvečer, v kakšni osmici... priporočal bi vam, da prej natrenirate kakšen tek na 5000 metrov s preskakovanjem ovir....

In še to: V celoviti obnovi mestnega središča Sobote bi veljalo tem dogodkom postaviti nek dostojni spomenik... ne tisto majhno smešnico pred Šopingom. To so bili najpomembnejši trenutki prekmurske zgodovine in predhodnica priključitve k matici.

//Z32_<s>" (nepreverjen)

"priključitve k matici"
Daj prosin te...
Prekmurje nema matične države. Slovenci smo glih telko kelko smo Hrvati. Gekoli smo, sigdar smo mačehovsko obravnavani. Prle so nas Mađari meli za periferne seljake, gnesden nas majo Slovenci.
Če že tak z veseljon zanemarjamo lastno kulturo in jezik; se klanjamo vsakomi keri nas ponižuvle, bi se že rajši pridružili "matični" Avstriji. Bi vsaj dostojno živeli, napram gnešnji situaciji.

Vipko
buldog

Glej, ti komot lahko greš v Avstrijo... verjetno že tam delaš. Če se čutiš v Sloveniji ponižanega se pač izseli, jaz ti drugega ne morem priporočati. Toda, ne seri po tem portalu s svojim antislovenstvom. Kakor si ti začel svoj post, bom jaz končal: Daj prosin te...

In reply to by //Z32_<s>" (nepreverjen)

STEWEN (nepreverjen)

STEWEN: V iskalnik vpiši: Murska republika 1919 in si oglej film o Vilmošu, nato pa komentraj.

viktorrr orban (nepreverjen)

Kuzmič ga rejdno sere...pa neki poznavalec ooooo joooj)(((((izdelala neka obrtna delavnica v Budimpešti. Kdaj je bila omenjena stavba nadzidana in kdo je bil arhitekt tega, ne vemo. Naj bi se dobro posvetoval z mađarskimi kolegi nej ka je sodelovanje odpovedal zaradi svoje razlage.Izpoved g.Vučine veliki zbiralec ter večjimi dokazi listinami ter znanjem (za Kuzmiča bi že znal več povedat Mešič zbiratelj tajnih dokomentov mađarskih vojske ter veliki zbiralec zgodovinskih arhitektnih načrtov MS iz leta 1811leta.

1411

predlagan ka se kostanji pred zvezdo poderejo, naj pride stavba do izraza. na teh slikaj vidimo da zgleda dosta bokše kak zdaj. tak ali tak zgradba propada zaradi večne sence, isto so mogli pred rakičanskin dvorcon močno razrečiti drevje

renata b (nepreverjen)

Tadeja Lepoša ima zelo dobre prispevke.Zelo zanimivo in prijetno branje.Več takih prispevkov si želimo.

Pax (nepreverjen)

Renata b - Tadeja Lepoša je polpismena kvazi novinarka, ki niti virov ne navaja, ne pa, da bi samostojno napisala spodoben članek.
Prosim, piši v ednini (...si želim...)!

Gost (nepreverjen)

@1411,,

saj po eni strani maš prav, ampak po drugi strani pa meni nega lepšoga, kakse poleti sejsti pod tej kostanje v hladno senco pa eno pijačo spiti...

opazovalka (nepreverjen)

Dragi Pomurci ! Takrat pred sto leti so bili ljudje enotni, kaj bomo pa rekli zanamcem, ko nas bodo vprašali, kaj je to "radio Murski val"? Rekli bomo, ja to je pa bil nekoč naš radio, pomurski, domači, pa žal se župani in svetniki občin niso mogli dogovoriti in raskirati teh pol miljona, da bi ostal naš. Niso našli interesa za to, čeprav vsak župan in občina ima svoje papirnato glasilo, za to pa je na voljo občinski denar. Pa res ta vložek ne more odtehtati tega, da ne bomo še to zadnje pomursko podjetje predali tujcem? Upanje uredništva, da se ne bo nič spremenilo, je iluzorno. Zakaj pa novinarji, ki tunkajo ta posel, ne povprašajo ljudi, ki ga poslušajo in ga rabijo, mogoče bi pa najbolje bilo, da se opravi test - ugasnite radio za dva tedna. Mogoče bo kdo od ljudi, večinoma starejših, ki jim je radio vir informacij, vsekakor pa tudi velik kulturni in izobraževalni dejavnik naše regije, povprašal svojega župana ali svetnika, če je bil tudi on med grobarji murskega vala. ga.Horvat, mlada svetnica v MS - kako pa se meri razvoj občine ? Samo po tem, da imamo dosti pod palcem, ali pa tudi po tem, da so občanom na razpolago tudi neoprijemljive - kulturne dobrine?

Realen opazovalec (nepreverjen)

opazovalka 1 minuto nazaj
Čisto vse možnosti imaš, da postaneš lastnica/solastnica radija. Vendar je za to potreben denar, ki ga ti nimaš ali pa ga nočeš dati za nakup. Torej - izvoli.
Časi socializma so mimo in kapitalizem je tu! Če hočeš imeti svoj radio si ga kupi. Jaz ga, za razliko od tebe, ne potrebujem in ne pogrešam.
Program je nekvaliteten in s katastrofalnimi (z redkimi izjemami) voditelji. Kar je bilo dobrega kadra so lastnki nagnali ali pa je sam odšel. Zato ne jokaj za nečim kar je preživeto.
Cerop pa vsekakor ni namenjen tej dejavnosti in cela zadeva smrdi do neba, zato so se redke pametne glave odločile odstopiti od kriminalne naložbe. Kazeske obvadbe bi kar deževale in jaz bi bil med prvimi, ki bi jo podal.
Pa ne "blebetaj" na pamet z nekakšnimi pomurskimi interesi!

Realen opazovalec (nepreverjen)

Popravek: ... ovadbe ...

Stewen (nepreverjen)

STEWEN: Vem, da je marsikoga lep dan zvabil na sonce, veliko drugih pa nas čepi pri računalnikih in tv. Komentatorji ste se oddaljili od Murske republike k Murskemu valu, za katerega sicer sam menim, da mora ostati nekomercialen, vendarle tak, da se bo sam vzdrževal. Pa film Murska republika 1919? Klikni in prikazal se bo Vilmoš Tkalec

1411

@gost ka mi je odgovoro glede kostanjov, seveda, bokše sence kak je tau nega samo vseeno pa tak kak je trenutno nema nikše forme, kak da zvezdo skrivlemo pred obiskovalci. senco bi se nadomestilo z kakšnin modernin nadstreškon/teraso, ali poleti z kakšnimi elegantimi marelami ala portorž

gostani (nepreverjen)

benti kda si nemreš niti špricera tan naroučiti, ka ti non-stop kakšno sranje kaple v kupico... gostane doj podreti, zvezdo porüšiti pa napraviti novi spomenik, vekši kak ruski prek ceste z našim herojem Janšetom kak se vozi s Patrio.

On de nas rejšo od rdečkarjev! Folga že ka je paradajz rdeči! Żivela republika! Janeza za precednika! Bojkotirajte Lušt s komunističnim paradajzom! Glasujte za novo stranko! Za otroke gre! Tiste štere so držale noge narazen naj tüdi deco vzgajajo! Dol z njimi, šteri so nej naši!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice