Gruzijski državljan Gocha Ramishivili je na soboškem sodišču po zapletih s prevajanjem vendarle priznal krivdo pri tihotapljenju pet tujcev iz Hrvaške v Slovenijo.

Gruzijcu je okrožna državna tožilka Manuela Frumen očitala, da je v Sloveniji najel avtomobil, s katerim je 20. septembra iz Hrvaške v Pomurje pretihotapil pet tujcev, dva Iračana in dva Sirca ter enega Somalca.

Ramishivili je krivdo priznal, ampak brez zapletov ni šlo, saj sodišče ni uspelo najti uradnega tolmača za gruzijščino.

Drugih jezikov kot materinščine ni razumel

Ramishivili, ki sicer živi na Poljskem v Krakovu, je povedal, da poljščine ne razume, zato prevajanje iz poljščine ni prišlo v poštev. Na naroku je tako sodelovala tolmačka za ruski jezik, za katerega je Ramishivili dejal, da ga tudi slabo razume, ampak je vseeno pristal na prevajanje dogajanja v sodni obravnavi iz slovenščine v ruščino. 

Tujci, ki jih je prevažal iz Hrvaške v Slovenijo so za prevoz morali plačati med 800 in 3000 evrov, tožilka je pa za obtoženega ob priznanju krivde zahtevala devet mesecev zapora, 900 evrov denarne kazni in izgon iz Slovenije za obdobje dveh let.

Ramishivili sprva krivde ni priznal in se je zagovarjal, da ni bil na Hrvaškem, saj da sploh ni vedel, kje se nahaja. Sodnik Branko Palatin je nato tolmački naročil, da mu prevede, da se bo predobravnavni narok s tem končal, in da bo proti njemu steklo običajno sojenje.

Po pogovoru s svojim odvetnikom Bojanom Misjo, si je obtoženi Ramishivili vendarle premislil in izjavil, da krivdo priznava: "Žal mi je, da sem se ukvarjal s tihotapljenjem. Obljubim, da se s tem ne bom več nikoli ukvarjal".

Po priznanju krivde milejša kazen

Na naroku za izrek kazenske sankcije mu je nato sodnik Palatin prisodil nekoliko milejšo kazen, kot je predlagala tožilka.

Obtoženi je dobil osem mesecev zapora, 20 dnevnih zaslužkov oziroma 533,20 evrov denarne kazni, in za eno leto izgon iz Slovenije.

Če v treh mesecih po pravnomočnosti ne bo plačal denarne kazni, bo moral za zapahi ostati deset dni dlje. Stroške kazenskega postopka in njegovega zagovornika, bodo poravnali iz državnega proračuna Republike Slovenije.

Stranki naj bi se odpovedali pritožbi, zato je sodba že pravnomočna.
 

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
G23 (nepreverjen)

500€ kazni, on pa z tihotapljenjem zaslužil na tisoče... se splača. Bo kazen tako nizka tudi za slovenca? Potem jutri začnem.

bridki (nepreverjen)

Doživljenski izgon.

Starejše novice