Alojz Starič je po tem, ko je bil oproščen oproščen obtožbe za poskus uboja svoje žene, od države izterjal odškodnino z obrestmi in pravdne stroške.

Spomnimo, da je 49-letni Alojz Starič leta 2015 bil osumljen nedokončanega uboja deset let mlajše soproge Valerije. Nedaleč od domače vasi v Apaški dolini naj bi jo napadel in zabodel med vožnjo v osebnem avtomobilu. Prijeli so ga dobrih 24 ur pozneje, nakar je zoper njega bil odrejen pripor, v katerem je prebil slabega pol leta; od 6. avgusta 2015 do 21. januarja 2016. 

Očitanega kaznivega dejanja tožilstvo ni uspelo dokazati, je pa Starič zato bil obsojen na polletno zaporno kazen zaradi povzročitve lahke telesne poškodbe. Tako je bil izpuščen iz pripora, medtem ko je višje sodišče zadevo vrnilo v vnovično obravnavo na okrožno sodišče v Murski Soboti. Tam je naposled bil oproščen vseh očitkov.
 

A ker je s tem v priporu neupravičeno prebil skoraj šest mesecev, natančneje 169 dni, je Starič od države zahteval odškodnino za prestane duševne bolečine v višini vsaj 19.500 evrov.

Slabe razmere v priporu terjale davek?

Zahtevo je tožnik utemeljeval z izjemno slabimi pogoji v priporu. Navajal je namreč, da v celici, v kateri je bival, ni bilo dovolj prostora, omejen pa naj bi bil tudi pri gibanju, vsakdanjih opravilih, prostočasnih aktivnostih ter družbenih stikih. Trpel naj bi za nespečnostjo in tesnobo, zaradi česar je moral jemati zdravila, predpisana s strani psihiatra. Prav tako pa je zaradi odmevnega poročanja o primeru v medijih menda imel tudi težave z iskanjem zaposlitve.

Stariču 13.500 evrov odškodnine

Na sodišču, kjer poravnave niso dosegli, se je razprava vrtela predvsem okoli sodne prakse vrhovnega sodišča in Evropskega sodišča za človekove pravice. Sodnica Marjeta Kralj je ob samem oškodovancu kot priče zaslišala še Amalijo Starič, Antona Stariča, Slavka Prša in Simona Magdiča. Pridobila pa je tudi izvedensko mnenje Jožeta Primožiča in Roberta Oravcza v zvezi s travmami, stresi in stiskami ki naj bi jih tožnik neupravičeno doživljal v priporu. Ob koncu je tako razsodila, da je tožnik upravičen do odškodnine. 

Kot je potrdil Marjan Neuvirt, predsednik Okrajnega sodišča v Gornji Radgoni, je Alojz Starič v tožbi zoper Republiko Slovenijo bil uspešen. Država mu je zdaj dolžna plačati odškodnino v višini 13.500 evrov z zakonitimi zamudnimi obrestmi od 19. 7. 2017 dalje do plačila. Ob tem pa mora v roku 15 dni od prejetja sodbe povrniti tudi pravdne stroške v znesku 1.727,32 evra, z morebitnimi zamudnimi obrestmi.
 

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
sobota77 (nepreverjen)

To je samo možno v Banana državi !!!

čarni vrag (nepreverjen)

Pa vrag ti s takšnimi policaji, ka ne ločijo šrafancigera od noža.

Vladislav (nepreverjen)

Še s helikopteron so ga iskali!

Tara12 (nepreverjen)

Ce sem dobro razumela...naredis velik prekrsek (poskus umora zene) in si se za to nagrajen.??? Halo pa kaj je to z naso drzavo ....

nithdil (nepreverjen)

Nej si dobro razumela zgleda, OSUMLJEN je bul poskusa umora žene, tožilstvu je nej uspelo krivde dokazate. V pravni državi si nedolžen, dokler ti ni dokazana krivda. Kapiš?

In reply to by Tara12 (nepreverjen)

Zavedni (nepreverjen)

Odškodnino so mu dolžni plačat tožilci in sodnik...vsak v gospodarstvu odgovarja za svoje dejanja..ne država..

Totalna nesposobnost

Verjet v sodbo v imenu ljudstva..ki se za 360 stopinj spremeni...absurt..

Šruajf (nepreverjen)

Tara12,
nej lekar nejsi dobro razmila. Gospod je bil obtoženi dejanja kero se preganja po uradni dolžnosti in so njemi to nej uspeli dokazati. V Sloveniji pa v razvitih državah kere majo nekšo demokracijo so stvari podobne. Preden te vržejo v zapor, ti morejo dejanje dokazati. Znaš to je tista nepomembna malenkost, ka či tudi vsi po forumaj in po FB pišejo ka si kriv (mogoče še po Instagrami), pa recimo maš sakši den članke o sebi v Slovenskih Novicah o ton kak slab delavec ali človik si, še vseeno trbej na sodišči predstaviti nekše dokaze keri so bili pridobljeni legalno? Saj znaš ka to med drugin ščiti tudi tebe kak državljanko, ka ti nemre nešče ka ti slabo šče neka podteknoti samo tak (načeloma)? Čuda ha?
Ovak pa, nasilje nad ženskami je ogabno in gnilo.

čarni vrag (nepreverjen)

To je vse lepo in prav. Samo nej je jasno zakoj so ga zaradi manjšega prekrška držali pol leta v pripori. Če so nej meli čvrstih dokazov.

In reply to by Šruajf (nepreverjen)

Domačica (nepreverjen)

Pametni ste u p.m.

Starejše novice