V začetku tega tedna je Pomurje, še posebej prebivalce Tišine, presenetila grozljiva vest o nasilni smrti 46-letnice in samomoru 59-letnika. Ozrli smo se v preteklost in pobrskali za najbolj odmevnimi umori in poskusi umorov v Pomurju.

Okoliščine in razlogi zadnjega umora ali uboja in samomora na Tišini še vedno ostajajo zaviti v tančico skrivnosti, so pa govorice vse glasnejše, da bi razlog za tragičen dogodek lahko bil ljubosumje, saj med preminulima naj ne bi šlo za običajno prijateljevanje.

Umor in samomor v Gornji Radgoni

Ljubosumje in težave med partnerjema lahko velikokrat pripeljejo do tragičnih dogodkov, kot je bil zadnji na Tišini. Prebivalci Gornje Radgone zagotovo še pomnijo tragično leto 2011, ko je v gostilni Suzana v Kerenčičevi ulici prišlo do streljanja, v katerem je 39-letni Denis Pušnik najprej ustrelil 26-letno Barbaro Čurman iz Plitvičkega Vrha, nato pa sodil še sebi. Pušnik naj bi namreč želel, da s Čurmanovo, s katero sta bila poročena in kasneje ločena, nadaljujeta skupno življenje, ona pa naj bi ga zavrnila. To ga je potisnilo čez rob in storil je nepredstavljivo.

Umor v naselju Grabe

Leta 2007 je prišlo do umora v naselju Grabe. Po prijavi so takrat na kraj dogodka odšli policisti in skupaj s sorodniki vstopili v hišo, kjer so v spalnici našli mrtvo 55-letno žensko. Z zbiranjem obvestil in ogledom kraja kaznivega dejanja, ki ga je vodil preiskovalni sodnik v prisotnosti državnega tožilca, je bilo ugotovljeno, da je pokojna umrla nasilne smrti. Zaradi utemeljenega suma kaznivega dejanja je bila takrat 55-letnemu osumljencu odvzeta prostost.

Umor in samomor v Vratji vasi

Novembra 2005 je v Vratji vasi pri Gornji Radgoni prišlo do umora in samomora. 61-letni domačin iz Vratje vasi je 54-letno zunajzakonsko partnerico večkrat zabodel z nožem, nato pa storil samomor. Vzrok za tragedijo naj bi bil družinski spor.

Umor Velimirja Todoroviča

Elizabeta Todorovič, žena umorjenega je na dan storitve kaznivega dejanja po prepiru z možem z vodno tehtnico pokojnega večkrat udarila po glavi, po mnenju izvedencev je slednji udarce dobil tudi ko je ležal, sodeč po poškodbah na rokah pa je bilo očitno, da se je branil. Po storjenem sta s sinom v folijo zavitega že pokojnega Velimirja Todoroviča odpeljala na železniške tirv Bratoncih, kjer je truplo oskrunil vlak, zaradi slabega vremena pa sta z avtom obtičala v blatu, kar so po sledeh ugotovili tudi kriminalistični preiskovalci. Tožilec Bojan Misja je med postopkom dejal, da sta tako žena kot sin poskušala umor prekriti, da bi izgledal kot samomor. Primer se je zgodil leta 2004.

Umor Milana Baranje in Jožefa Müllerja v Černelavcih

V noči iz ponedeljka na torek tretjega maja 2004 sta v pretepu in streljanju med dvema skupinama Romov umrla dva človeka, trije so bili huje ranjeni, več deset pa lažje poškodovanih. Kot prvega je policija priprla Saška Cenerja, ki ga je obtožnica bremenila umora Milana Baranje, ki je umrl po enajstih zabodih z nožem v hrbet. 

Umor 19-letnega nečaka

Ervin Trost iz Drobtincev je leta 2001 svojemu 19-letnemu nečaku, ki je obiskoval policijsko šolo v Tacnu, z nožem prerezal vrat, policisti pa so ga zaradi nasilniškega vedenja obravnavali preko dvajsetkrat. Trost, ki boleha za kronično shizofrenijo, se pred sodiščem ni zagovarjal, sam pa je dejal, da se mu je v trenutku zločina zdelo, da je Bog in da zločin mora storiti. Trostu, ki se je pogosto nahajal v avstrijskem Murecku, so avstrijski sodni organi prepovedali vstop v državo za deset let, ker naj bi predstavljal nevarnost za družbo, murskosoboško sodišče pa je bilo mnenja, da morilec ne predstavlja nevarnost za družbo.

Umor Janka Makoterja

Bojan Žalik prestaja 30-letno zaporno kazen na Dobu zaradi storjenih zločinov v zadevi Makoter, je bil spoznan za krivega umora in bombnega napada na policijsko postajo. Spomnimo se, v noči 26. septembra 1999 je bil Janko Makoter v spanju umorjen, pri čemer je tožilstvo podjetnico iz Cvena obtožilo naročila umora moža in svaka ter kasnejšega bombnega napada na ljutomersko policijsko postajo leta 2000. V nadaljevanju sojenja je slednja v priporu preživela kar 42 mesecev. Novembra 2007 je Vrhovno sodišče po maratonskem sodnem procesu Makoterjevo spoznalo za nedolžno, obsojeni Žalik pa še danes trdi, da je vse niti pri razvpitem primeru vlekla Makoterjeva, ter, da je obtoženim obljubila zelo visoko vsoto – pet milijonov mark, če jo rešijo na sodišču. Prav tako trdi, da je pravi morilec še danes na prostosti.

Umoril bivše dekle in njeno prijateljico

Nikoli ne bomo izvedeli, kaj je gnalo 26-letnega Roberta Rautarja, stalno prijavljenega v Dokležovju v občini Beltinci, da je z lovsko puško vrste winchester umoril svoje bivše dekle 18-letno Katjo Maroša in njeno leto dni starejšo prijateljico Adrijano Horvat. Ob tem je streljal tudi na Katjino mamo Ano in očeta Martina ter teto Štefanijo in jih ob tem ranil, kasneje pa se je predal policiji.

Ljubosumje in družinski zbori so velikokrat vzrok za tragedije, v katerih govorimo o umoru ali uboju. K sreči so vmes tudi primeri, ko lahko govorimo le o poskusih, ki se niso končali na najbolj tragičen način, a so vseeno zaznamovali življenje napadalca oziroma žrtve. 

Poskus uboja, sin s sekiro nad očeta

Aprila 2017 so bili policisti s strani občana iz območja Ljutomera obveščeni, da ga je zabodel sin in da krvavi. Policisti in kriminalisti so z zbiranjem obvestil na kraju ugotovili, da je 26-letni Aljaž Novak med prepirom v kuhinji z nožem zabodel 54-letnega očeta Franca Novaka. Po dogodku sta oba odšla na dvorišče, kjer sta se pretepala, sin pa je očeta ob tem še udarjal s sekiro. 54-letnik je utrpel eno vbodno rano na ledvenem delu hrbta, druga rana pa je bila povzročena ob udarcu s sekiro. Do poskusa uboja je prišlo v Šalincih pri Ljutomeru.

Poskus uboja s kladivom

Megy Jerebic iz Gančan, je bila spoznana za krivo poskusa uboja. Do neljubega dogodka je prišlo 16. julija 2012, ko je napadla Matejo Gomboc iz Melinec in jo s kladivom najmanj enajstkrat udarila po glavi in ji prizadejala hude poškodbe, najhuje pa je preprečila mati Mateje Gomboc. Tudi njo je Jerebičeva sicer poškodovala, nato pa zbežala. Takrat 18-letna Megy Jerebic je bila zaljubljena v fanta Mateje Gomboc, s katerim naj bi imela tudi razmerje, dejanju pa je botrovalo ljubosumje.

Poskus umora žene in hčerke

Marca 2010 se je Štefan Žalik s sekiro znesel nad ženo in hčerko. Po naključju je pred dokončanjem svojega morilskega načrta klice žrtev slišal 17-letni sosed Rok Vouri, ki je Žaliku zbil sekiro iz rok in ga pridržal do prihoda policistov. Za omenjeno dejanje je mladenič prejel priznanje Pomurec leta 2010 in Junak Slovenije 2010. Žaliku pa je za okrutni zločin sodišče naložilo enajst let zaporne kazni.

S spleta

Komentarji (9)

simonpq (nepreverjen)

malo bole prebrskajte. najhujši umori v prekmurju so se zgodili v dobrovniku.

Dejoooo (nepreverjen)

Ka se je pa zgodilo v Dobrovniku?

In reply to by simonpq (nepreverjen)

Nostalgik (nepreverjen)

Pa Dokležovje?

................ (nepreverjen)

Kaj pa dvojni umor v Ižakovcih in Murski soboti?

smoljo

Pozdravljeni,

najlepša hvala, da ste nas opozorili, smo dodali tudi ta primer.

Smiljan Kuhar

In reply to by ................ (nepreverjen)

Dankotvsak (nepreverjen)

Še eden vam manjka: Murska Sobota, Jud-Nemec.

Polk (nepreverjen)

Kako pa Razlagova?

Replika (nepreverjen)

Pa ka vi ste ponosne na tej umore,ka tou tak z ponoson pišete? Isto velja za vas,sobota info,da vas ni sram...

Tibašx (nepreverjen)

Umor na krančevi slabo raziskan (osebe so prej umrle kot raziskali pravega krivca(Krivec je eden ki je kriv in ni sedel minute Bravo sodstvo.

Starejše novice