Foto: Bobo
Hrvaška policija je potrdila, da so prijeli lastnika doma za starejše občane v kraju Andraševec na severozahodu Hrvaške, v katerem je minuli mesec v požaru umrlo šest ljudi.

Zaradi suma kaznivega dejanja ogrožanja splošne varnosti ljudi in premoženja je policija skupno prijela dve osebi, stari 48 in 51 let.

Kot je še objavila krapinsko-zagorska policijska uprava, je hrvaška policija osebi pripeljala v policijsko postajo v Zaboku. Za hudo kaznivo dejanje, za katero bremenijo lastnika doma Zelena oaza, so na Hrvaškem predvidene zaporne kazni od treh do 15 let zapora, poročajo hrvaški mediji.

Spomnimo. Požar je izbruhnil minuli mesec v pomožni leseni stavbi zraven glavne stavbe doma Zelena oaza v Andraševcu.

Po požaru, v katerem je umrlo šest nepokretnih stanovalcev doma, so opravili več inšpekcijskih nadzorov. Ugotovili so številne nepravilnosti, zaradi katerih so kazensko ovadili lastnika doma, je prejšnji teden objavil hrvaški državni inšpektorat.

Inšpektorji so med drugim ugotovili, da je bila lesena stavba brez dovoljenja za ureditev v stanovanjsko poslopje. Poleg tega je bilo v domu nastanjenih vsaj dvakrat več oseb, kot je bilo dovoljeno, poroča STA.

Hrvaški mediji neuradno poročajo, da je bil vzrok požara okvara na električnem grelniku v stavbi, v kateri so bile žrtve požara.

Tragedija v Andraševcu je odprla števila vprašanja o oskrbi starejših oseb na Hrvaškem in nadzoru ustanov za starejše, posebej družinskih domov, kot je bila Zelena oaza. Dom so le nekaj dni po požaru zaprli. Stanovalce so premestili v druge ustanove ali pa so se vrnili k družinam.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
www (nepreverjen)

Jebala vas Hrvaška. Rejsan nemate nikaj bole čednoga za poročati?

Starejše novice