Slika je simbolična.
Policija opozarja na lažna sporočila, ki se predstavijo kot dostavna služba in prejemnika paketa prosijo za plačilo poštnine vnaprej.

Vse več ljudi obvešča o poskusih prevar z e-maili, ki izrabljajo podobo dostavnih služb, in prejemnika obveščajo o prispelem paketu, za katerega je treba plačati poštnino vnaprej.

Prevaranti prosijo za podatke o plačilnih karticah

Za izvedbo lažnega plačila mora prejemnik klikniti na povezavo v sporočilu. Posameznik je v takšnem primeru preusmerjen na ponarejeno spletno stran, kjer je prav tako uporabljen logotip ene od dostavnih služb. Na spletni strani je zahtevano, da vnesete podatke o svoji plačilni kartici.

Zaradi majhnega zneska, to je 2,99 evra, posameznik v želji, da bi čim prej prejel naročeno blago niti ne pomisli, da gre za prevaro.

Oškodovanja v poznanih primerih so bila v razponu od 400 evrov do 1.500 evrov in ne zgolj 2,99 evra kot znaša znesek, ki je prikazan pri plačevanju in v lažnem elektronskem sporočilu.
 

Vir: Facebook Slovenska Policija

Kako preveriti verodostojnost sporočila?

Dostavne službe ne zahtevajo plačila poštnine vnaprej, zato moramo ob takšnih sporočilih takoj sklepati, da gre za prevaro. 

V primeru, da sprejemna številka pošiljke ni navedena ali pa ne obstaja, sporočilo ni verodostojno.

Kako ukrepati, če ste plačilo že izvedli?

V primeru že izvedenega plačila prevarantom, čim prej kontaktirajte vašo banko in povejte, kaj se je zgodilo.

V primeru, da je prišlo do transakcije, podajte prijavo na najbližjo policijsko postajo.

S spleta

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice