Huda ura v Prekmurju nagnala strah v kosti prebivalcev in za seboj pustila luknje v strehah hiš.

Prvo večje spomladansko neurje nam ni prizaneslo. Narava je pokazala zobe in v včerajšnjih nalivih pretočila 40 do 150 milimetrov padavin na kvadratni meter. 

Ob močnih nalivih, ki so zalivali kleti, in številnih udarih strel pa je marsikje udarila še toča – celo v velikosti jajca. 

Neprizanesljiva do Dobrovnika

Posamezne dele Prekmurja je neurje močno prizadelo. Najslabše jo je odnesel osrednji, nižinski del regije, kjer so padavine na vrtninah in poljščinah terjale ogromen davek.

O toči so med drugim poročali v Gederovcih, Beltincih, Murski Soboti, Bakovcih, Gomilici, Filovcih, Bukovnici, Gornji Radgoni in na Tišini.

Najhuje pa je, kot kaže, bilo v Dobrovniku, kjer je neumorno klestilo več kot pol ure. Krajane je bes narave pošteno preplašil in nekateri so v strahu prebedeli vso noč.

Preluknjane strehe, uničeni pridelki

Neurje je za seboj pustilo razdejanje in družina, v kateri so ravno v ponedeljek povili dvojčka, je ostala kar brez strehe nad glavo.

»Živ kaos. To lahko človek samo doživi, tega ne moreš opisati. To so sekunde – grmelo je in razbijalo, v trenutku je začela v hišo dreti voda,« razlagajo v Dobrovniku.

Ponekod lahko zasledimo povsem prerešetane strehe, ki jih stanovalci začasno prekrivajo s plastično folijo. Da pa so tako v velikem strahu pred vetrom in morebitnimi novimi nalivi, je povsem razumljivo. Stropi so medtem še danes premočeni, omet odstopa, fasade in rolete pa so uničene.

»Vsaj deset stanovanjskih objektov ima strehe dobesedno prerešetane, kar štiri ali pet je takih, ki so utrpeli zelo veliko škodo,« razlagajo v občini Dobrovnik.

V kmetijstvu je škoda po prvih ocenah velika, saj je prizadeta pšenica, skoraj v celoti so uničene posamezne trte. Zdesetkane so tudi vrtnine, od jagod do solate. Nič bolje je ni odneslo sadno drevje – od hrušk je denimo ostalo komaj kaj.

Velika škoda pa je doletela tudi same hleve in na krmo za živali lahko nekateri kar pozabijo.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
kazen (nepreverjen)

bože srd se je sipo nad prekmurje. So pa zato tovariš Jevšek gnjes tope pa rdečo zvezdo gnjes na spomenik v sobote gor dali. Prej ka de tej 1,100.000 evrof ta vrženih penez v spomenik komunizme rešilo prekmurce hude ure.

Gost 5 (nepreverjen)

Saj je enako kot je bilo po letu 45, za rdečkaste spomenike ni bilo problema pri denarju, ostalo pa ko pride na vrsto če kaj ostane. Rabimo spomenike, kolesarske steze, peš poti, turistične poti, ... (seveda vse preplačamo za 2x, samo da je stric na Pomgradu srečen), za eno letalo za obrambo proti toči pa ni denarja. Avstrijci ga najdejo, mi pa ne.

In reply to by kazen (nepreverjen)

Starejše novice