S PU Murska Sobota smo prejeli sporočilo za javnost, ki se nanaša na izsiljevanje in goljufije.

Na Facebooku ustvarili lažni profil

Policisti PU Murska Sobota so proti koncu leta 2014 obravnavali tri prijave sumov storitve kaznivih dejanj Izsiljevanja po 213. členu KZ-1. Kaznivo dejanje je bilo storjeno na način, da si je storilec na socialnem omrežju Facebook naredil lažni spletni profil ter pošiljal sporočila žrtvam in sicer, da morajo plačati 50 oz. 100 evrov. Plačilo v določenem znesku je storilec zahteval na način, da naj žrtev na najbližji bencinski črpalki kupi kartico »paysafecard« v določenem znesku in storilcu pošlje »kodo« preko Facebook sporočila.

Če žrtev ne bi upoštevala navodil, je storilec grozil, da pozna njene okoliščine oziroma ve, kje živi, in da bodo prišli na njen dom, kjer bodo vse polomili in razbili. Prav tako je storilec v enem primeru grozil oškodovanki, da bo objavil njene gole fotografije.

Ob omenjenih primerih policisti opozarjajo občane, naj ne nasedajo lažem in grožnjam storilca kaznivih dejanj preko spletnih omrežij, predvsem pa ne plačujejo različne vsote denarja. Policisti naprošajo vse občane, v kolikor so imeli podoben primer izsiljevanja, da se oglasijo na najbližji Policijski postaji ali pokličejo na interventno številko policije  113.

Za izdelke plačajo, prejmejo pa jih ne

Poleg takih primerov pa policisti PU M. Sobota v zadnjem času beležijo tudi nekaj primerov spletnih goljufij, ko storilci kaznivih dejanj obljubljajo dobavo različnih izdelkov po ugodni ceni. Oškodovanci potem preko Western Uniona plačajo blago v različnih zneskih, katerega pa ne prejmejo.

Tudi v takim primerih policisti  občane opozarjajo, naj ne nasedajo obljubam in sklepanju poslov. Pri prodaji ali nakupu preko interneta pa bodite pozorni na ponudbe, ki odstopajo od običajnih. V kolikor pa ste že oškodovani, zadevo prijavite na interventno številko policije 113 ali na najbližjo Policijsko postajo.

Foto: 24sata.hr

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
hulahop56 (nepreverjen)

preko facebooka bodo teško ugotovili kdo je. Ker morajo zaprositi v ameriko podatke in sem enkrat nekje bral da fb noče dajati podatkov Še celo takrat ko so janši grozili preko fb se mi zdi so komaj prišli do podatkov...

hulahop56 (nepreverjen)

drugače pa upam ka ga najdejo in za nekaj časa zaprejo

Kučan Mohamed (nepreverjen)

Kdo je to Janša??

Gostja (nepreverjen)

Tudi meni se je to zgodilo.. Oseba Ivica Kosić, grozil/a z objavo mojih golih fotografij. Grožnje sem ignorirala, slik pa tudi ni objavil/a.. Pes, ki laja, ne grize.. Je pa vseeno boljše, če je privezan. :)

Starejše novice