FOTO: Policija
Tudi na območju Policijske uprave Murska Sobota je minuli teden zaradi naraščajočega trenda nezakonitih prehodov na meji s Hrvaško potekal poostren nadzor države meje.

Minuli teden je na območju policijskih uprav Novega mesta, Ljubljane, Kopra, Murske Sobote, Celje in Maribora, gre za policijske uprave, ki mejijo s Hrvaško, potekal poostren nadzor državne meje. V nadzoru je sodelovalo skupno 2.187 policistov in šest policijskih uprav, ki so od 10.9 do 18.9.2020 obravnavali 397 nezakonitih migrantov. 

Največ je bilo državljanov Afganistana (163), Bangladeša (80) in Pakistana (58). Največ nedovoljenih prestopov državne meje so policisti zaznali na območju Policijske uprave Koper (201), Novo mesto (93) in Ljubljana (56).

V nadzoru so poleg policistov šestih policijskih uprav sodelovali tudi policisti posebne policijske enote, vodniki službenih psov, debriferji Specializirane enote za nadzor državne meje, letalska policijska enota, policisti Specializirane enote za nadzor prometa ter operaterji z droni.

Policisti so zaradi sprovajanja v devetih dogodkih odvzeli prostost desetim tujcem in dvema državljanoma Slovenije, ki so osumljeni storitve kaznivega dejanja, saj so prevažali oziroma nudili pomoč pri nedovoljenem prehajanju meje 42 tujcem.

Tihotapci med begom povzročali nevarnost

Kot so sporočili iz Generalne policijske uprave, se vse več sprovajalcev upira prijetju, med begom pa spravljajo v nevarnost tudi prebežnike. V času nadzora je prišlo tako do naslednjih odmevnih primerov:

  • 12. septembra 2020 so policisti Policijske postaje Grosuplje ustavljali vozilo italijanskih registrskih številk, ki je vozil v veliko hitrostjo. Pri begu je vzvratno trčilo v policijsko vozilo. Ker storilca nista uspela pobegniti policistom, sta kasneje ustavila svoje vozilo, ga zapustila in pričela bežati. Policista sta stekla za njima in ju ulovila. Zoper državljana Italije je podana kazenska ovadba zaradi storitve kaznivega dejanja po 308. členu Kazenskega zakonika, saj sta v vozilu prevažala šest tujcev, ki so nedovoljeno prestopili državno mejo. V vozilu je bilo šest prebežnikov.
  • V noči s 14. na 15. september 2020 so policisti na območju Policijske uprave Celje ustavljali voznika osebnega vozila znamke Volkswagen Tuareg, ki je vozil z veliko hitrostjo proti Ljubljani. Med ustavljanjem je voznik namerno poškodoval dve službeni vozili policije. Med begom so iz vozila neznanci odvrgli več stvari, med vožnjo pri veliki hitrosti pa iz vozila celo tiščali otroke. Pri pregledu okolice je bilo ugotovljeno, da so iz vozila odvrgli dokumente trinajstih državljanov Iraka, ki so na Hrvaškem zaprosili za mednarodno zaščito, od tega je bilo sedem otrok.
  • Na območju Ilirske Bistrice so policisti 17. septembra 2020 ustavljali voznika osebnega vozila znamke Jaguar, ki na znake policistov ni reagiral ter je poskušal pobegniti s pospeševanjem hitrosti. Pri vožnji je trčil v gospodarski objekt ter skupaj s sopotnikom pobegnil iz vozila. V prtljažnem prostoru vozila so policisti našli tri državljane Bangladeša, ki so tistega dne v zgodnjih jutranjih urah na območju Policijske postaje Ilirska Bistrica nedovoljeno vstopili v Slovenijo.
     
VIR: GPU
VIR: GPU

Zaskrbljujoč trend rasti

Kot kaže statistika, policisti v zadnjih letih beležijo izrazit trend rasti nedovoljenih migracij.  V obdobju od 1. januarja do 15. septembra 2020 je bilo obravnavanih 11.117 nedovoljenih prehodov državne meje. V enakem lanskem obdobju smo obravnavali 10.906, leta 2018 6.424, leta 2017 pa 1.232 nedovoljenih prehodov državne meje.

V letošnjem letu prevladujejo državljani Pakistana, Maroka in Afganistana. V primerjavi z lanskim letom je največja rast zaznana med državljani Maroka, in sicer za 162 odstotkov.

VIR: GPU

Policijske uprave Ljubljana, Novo mesto in Koper ostajajo najbolj obremenjene z nedovoljenimi prehodi državne meje, vsaka z več kot 3.000 obravnavanimi osebami v letošnjem letu.  Kot pravijo v Policiji, je trend števila ilegalnih prehodov z večjo mobilnostjo ilegalnih migrantov začel strmo naraščati. Pričakovati je nadaljevanje trenda velikega števila ilegalnih prehodov, ki je že presegel obseg, dosežen v lanskem letu. 

VIR: GPU

Na območju Policijske uprave Murska Sobota so od 1. 1. do 31. 8. 2020 obravnavali 259 migrantov, kar je manj kot v enakem obdobju lani, ko so jih kar 447. Sicer pa je tudi na območju soboške uprave zaznati trend rasti, lansko leto so skupno obravnavali 584 oseb, leta 2018 je bilo obravnavanih migrantov 157, še leto pred tem pa 125. 

S spleta

Komentarji (42)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
migranti (nepreverjen)

to te buje - "dobro photoshop delo"

Karl Marx (nepreverjen)

Sobotainfo je pravo esdeesovsko trobilo. Sobotainfo je prekmurska nora24. Pijše samo še o migrantaj pa koronavirusi.

mmnm. (nepreverjen)

tipicno za komuniste, obtozevanje in diskreditacija, ce ni po njihovi volji. Dajte nekaj novega.

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

rudi,k (nepreverjen)

Keri komunist Janša , Gorenak, Tanko, Černač ali Hojs in Kangler vsi ortodoksni komunisti.

In reply to by mmnm. (nepreverjen)

asaaay. (nepreverjen)

to kar obvladas, obtozevanje drugih z dejstvi, kar sam pocnes. mojstri sprenevadenaja komunisti. mislim, da si zasluzite oskarja.

In reply to by rudi,k (nepreverjen)

Risto Kubura (nepreverjen)

Glede na to kaki stadion imajo, vas je lahko v Soboti sram res pridejo špilat na travnik v nekem zabačenem selu mogoče jih bo ta travnik kaj šokiral, da Muri namesto 7 komadov dajo samo 3.

In reply to by asaaay. (nepreverjen)

sd-samo denar (nepreverjen)

naj si jih sd-levica in lmš domov pelajo,oni jih majo radi,bole kak lastni narod

franciska

Tako je in to kar ti omenjas so levicarji oznacili za desnicarsko mantro. Nikakor pa ne razumejo, da drugace, kot z tem, da si jih nastanijo v svojih domovih nikoli ne bodo razumeli multikulturnosti in neskladij z naso kulturo, kljub vsem dokazom, katere dobivamo vsakodnevno od doma in iz tujine! Za glupega levicarja je edina resitev sola na lastni kozi. Migranti se ponoci pojavljajo ze v nasih krajih in komaj cakam, da me kateri kje vprasa za pot ali pomoc, takoj ga napotim na naslov najbliznjih levicarjev, za katere pomnim, da so drkali na ta priseljevanja!

In reply to by sd-samo denar (nepreverjen)

nithdil (nepreverjen)

Zaj mamo desno vlado, je kaj ovači? Nej, neje, čista nikaj. Samo na nori24 več nega člankov kak šarec kao spujšča migrante prejk, saki tjeden je 5 člankov bilao.... Dobro vas je namudro JJ, skoz isto, tak dugo nekaj brezeveznega ponavla na svojij trobilaj ka narod zagrabe.

In reply to by franciska

franciska

Seveda neje nic nacik, ce levi ne bi nagajali in spilali humanitarcov, ter bi sprejeli predloge za varno mejo bi pa bilo nacik! JJ ne odloca sam!

In reply to by nithdil (nepreverjen)

oklui (nepreverjen)

slovensko vojsko na mejo. takoj.

rudi,k (nepreverjen)

Pa patrije kcuj pa puff po njih

In reply to by oklui (nepreverjen)

restzu (nepreverjen)

glede na težak karakter če boš ti šel zraven ne potrebujejo patrij. Postavi se v vrsto .

In reply to by rudi,k (nepreverjen)

Invazija Muslimanov (nepreverjen)

poskus Islamizacije Slovenije !!

In reply to by oklui (nepreverjen)

Vejpa (nepreverjen)

Vsakšemi politkolesarju jih dostaviti na dom najmanj 7, poslancem opozicije pa najmanj 30, naj jih krmijo,
po želji pa potrebah gostiteljev pa tudi kaj več!

Fjdixgfysstjs (nepreverjen)

Saj pa to ste fsi šteli ko ste popljuvali Vardiste!
Zaj nej joučite prokleti izdajalci in smrdljivi prasci! Mrš!

jajo (nepreverjen)

V vardi so sami klošari pa krminalci.

In reply to by Fjdixgfysstjs (nepreverjen)

Fjdixgfysstjs (nepreverjen)

V policiji je še hujše...

In reply to by jajo (nepreverjen)

Banda. . (nepreverjen)

Ka vsi imajo maske, preverite???

bandes (nepreverjen)

ja, imajo, samo so nevidne. A so vsi cepljeni?

In reply to by Banda. . (nepreverjen)

portalkolers (nepreverjen)

Na Finskem je afera s pranjem denarja v finskih bankah. Vmešani so tudi Slovenci. Zakaj se o tem na rezimski rtv slo molči?

. (nepreverjen)

"pranjem denarja" povdarek na "Denar". Maš svoj odgovor.

In reply to by portalkolers (nepreverjen)

kontra portalk… (nepreverjen)

ja kje bodo pa RTV SLO to kaj objavili prosim te ! ŠTAJERSKO VARDO na mejo pa bo mir s temi 3 x pečenimi ali pa vojsko, samo ne tako da špilajo tabornike in šetajo v naravi ampak pravo vojsko katera zna zakaj je na meji. Vsakega tega 3 x pečenega ki ga primejo naj jih odpeljejo našim LEVIČARJEM, KER SE ONI ZA MIGRANTE FEJST POTEGUJEJO V PARLAMENTU.

Če... (nepreverjen)

Če bi van bumbaron pa vašin komisaron iz SDS bila prioriteta zaustaviti migrante bi že zdavnaj dokončali žično ograjo na celi meji po vzoru mađarske. Dokler vlada to ne napravi ste vsi vi ka jamrate glede kretenov iz varde in vojske na meji čista navadni bebčeki. Ge san levičar pa takoj glasujem za kompet zaprejto južno mejo z žičnato ograjo. Vi desni pa zovejte diletantsko vardo za čuvanje meje. S kerin ukrepon de več koristi? Verjetno z ograjo. Tak ka se desni nehajte sliniti zato ka ste vi tisti keri tej migrante spuščate v državo ker vam zelo koristijo za notranja politična obračunavanja.

In reply to by kontra portalk… (nepreverjen)

Risto Kubura (nepreverjen)

sereš
ovi migranti ti preglodajo ograjo
in že so kurbe pri nas
Varda generalisima Šiška je prava stvar
ne pa neka ograja
Moja soseda ima ograjo na vrti
pa ima v vrti vseeno polno voluharjev
kot vidite ograja je brez smisla

In reply to by Če... (nepreverjen)

franciska

Desni so hoteli urediti varnost na meji, vendar jim ni uspelo, saj za to potrebujejo soglasja ostalih strank v vladi, kot je to v navadi v demokraciji! Dragi levicar, za to se zahvali svojim levicarjem!!

In reply to by Če... (nepreverjen)

Bebčeki (nepreverjen)

Štajerska varda de se pokakala na meji... pa ka vi mislite, ka te migrante strejlali kak zavce? Pa tou so tudi ljudje, bumbari! Pa še neka: tej ljudje prihajajo prek Balkana, tan je orožja kak listja in trave. Pa bi vi resno radi, ka se tan oborožijo pa mamo na granici oborožene spopade? Pa kak de se čulo, ka na slovenskoj granici na njij strejlajo, ka mislite ka do napravili? Ne da se mi.... Na oboroženo paramlico lejko računa samo nekak šteri ma IQ bočkorov. Debele koleke pa te brezposličare razgnati! Mejo nam lejko čuvata policija in vojska . In jo tudi čuvata.

In reply to by kontra portalk… (nepreverjen)

Risto Kubura (nepreverjen)

sem slišal da so Vardisti generalisima Šiška zelo dobri strelci
Celo sam Vajat Erp jim ne doseže niti do kolen

In reply to by Bebčeki (nepreverjen)

Alenka Buzerantovšek (nepreverjen)

To sem tudi jaz slišala

In reply to by Risto Kubura (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

tudi jaz sem že to sišala
V brusli se veliko govori
kakšni dobri strelci so Vardisti
Sem zgrožena in me je strah
pred prihodnjostjo

In reply to by Alenka Buzerantovšek (nepreverjen)

Svetlana Maka… (nepreverjen)

Jaz pa sem nekje prebrala grafit
Janez Janša
kurac se ti tanša

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

Maiki (nepreverjen)

Pa ka se mi zajebavlemo pa trosimo nase pejneze za te migrante, enostavno jih nabasati na avtobuse pa poslati toj zenski v bruselj pa v nemcijo h drugoj Namesto da bi zaprli meje in vse ubeznike lepo nazaj poslali, jih nemske ladje vozijo v italio, na grskih otokih so pozgali cel begunski kamp, oni dve bi jih pa za nagrado pod prisilo premestili po drzavah ki imajo zadosti svojih revezev. Clovek mora zraven takih nesposobnih politikov enostavno postati rasist . Z tako politiko ti kao demokrati spodbujajo se vec migrantov ki namesto da bi razvijali svojo domovino, rajsi tam vse unicujejo ter bezijo k evropskim butlnom na socialo .

Risto Kubura (nepreverjen)

ja kje bodo pa RTV SLO to kaj objavili prosim te ! ŠTAJERSKO VARDO na mejo pa bo mir s temi 3 x pečenimi ali pa vojsko, samo ne tako da špilajo tabornike in šetajo v naravi ampak pravo vojsko katera zna zakaj je na meji. Vsakega tega 3 x pečenega ki ga primejo naj jih odpeljejo našim LEVIČARJEM, KER SE ONI ZA MIGRANTE FEJST POTEGUJEJO V PARLAMENTU.

Mirkec.19 (nepreverjen)

pa nej je jj pravo, da če on na vlado pride bo meja ne produšno zaprta ? :) aja, saj je za ven za notri pa nej :)

Risto Kubura (nepreverjen)

Pa saj bo
prva linija Vojska s tanki in mitraljezi
druga linija policija
tretja linija Varda ,
da kar na prejšnjih linijah uide Varda porihta

In reply to by Mirkec.19 (nepreverjen)

ohjoj (nepreverjen)

Ja je pravo ja... LOL Samo je problem v tem, da se ostale stranke v vladi NE oz. niso strinjale z ureditvijo varnosti na meji in smo ostali na mrtvi tocki. Smo v demokraciji in Jansa ne more na lastno roko narediti nic! Saj pa nismo v komunizmu v Severni Koreji, kjer bi nam vladal diktator! Bodite jezni na stranke, katere niso sprejele predlogov, Jansa je vnaprej obljubil, ker je vedel, da je to trezno dejanje, katero bi obvarovalo drzavljane, zgleda je bil preprican, da tudi ostale stranke tako mislijo, a se je zmotil in na koncu za nevedneze edini krivec ostal on sam. lp

In reply to by Mirkec.19 (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Te migrante lahko bolj učinkovito zaustavi samo povečano število policistov, vojakov in v kombinaciji z njimi tudi vardistov... a mi si vseeno rajši režemo vejo, na kateri sedimo.
Zadnjič sem kolesaril ob Kolpi. Od Starega trga do Osilnice poteka edina asfaltna cesa v večini tik ob Kolpi. Ograja pa je verjetno po celi dolžini, delavci so edino nameščali tiste bodice na vrh. Kar nekaj avtomobilov policije, vojske smo srečali. Ampak, to je premalo, taka ograja pa ne zadrži migranta, kateri morda ima tiste klešče, s katerimi kot za šalo naredi luknjo v ograji. Na kar nekaj mestih so vrata v tej ograji, saj se tam izdajajo plovila za turiste, kateri se vozijo po reki. Jih strogo, vzorno zaklepajo? Sama Kolpa je sicer dokaj široka reka, vendar ne prederoča in tudi ne globoka. Ni je problem prebresti, v tem letnem času tudi ni strupeno hladna. Če k temu dodamo, da te migrante usmerjajo "profi" tihotapci, kateri poznajo tiste kraje... kateri so tako redko obljudeni, da se migranti izmaknejo neki kontroli kot za šalo. Vse videl na lastne oči in ne pišem nekaj na pamet.
V bližini Vinice so jih tudi lovili, iskali z droni... kot je rekel en domačin: "Nekam so se zavlekli... in bodo prej ali slej prišli ven!" Nekateri da, nekateri pa pač naprej... potem zaprosijo za azil, pa pobegnejo iz centrov in se šetkajo po Evropi. Če je to naša prihodnost?

Vipko
buldog

Migrantskega vala se ne da ustaviti. Migrantje, v tem primeru ekonomski, so samo drugo lice globalizacije. Globalizacija ni samopostrežba, v kateri vzameš le tisto, kar potrebuješ. Če kupiš banane za evro ali vrtalnik za 14,99 moraš vedeti, da je nekdo za svoje delo dobil mizerno plačilo. In ta beda, da brezizhodnost poganja ljudi, da gredo iz svojih domov. Če temu dodamo še okoljske migracije ter nekaj političnih, ki se kombinirajo z ekonomskimi je jasno, zakaj Urad OZN za begunce govori o 250 milijonih beguncev leta 2050. V osnovi nikomur ni lahko zapustiti doma in iti v neznano. V to te sili siromaštvo, to bi mi Prekmurci že lahko vedeli.
Zgodovina človeštva je tudi zgodovina migracij. Naši predniki niso živeli od vekomaj med Muro in Rabo. To kažejo naše genske slike. Selitve so vedno bile, so in bodo. Drugo je, če je nam to všeč. Tudi Indijancem ni bilo všeč, ko so jim beli priseljenci jemali zemljo in posiljevali ženske.
Namesto zanašanja na represijo je potrebno poiskati neke vzdržne, dolgoročne rešitve. Začeti je treba na območjih, odkoder migrantje prihajajo.
Se strinjam, da je tam velik naravni prirast prebivalstva; po drugi strani pa je pri nas premajhen. Kmalu ne bomo imeli več mladih, ki bi delali za naše penzije. In tudi ne mladih, ki bi jih pošiljali na meje, da nas branijo pred migranti.
Za zdaj migrantje (še) nočejo ostati pri nas, ker smo pač premalo razviti. A to ne bo več dolgo.
Nekateri boste to označili za "komunistično", levičarsko pa nevemkakšno vse razmišljanje pa pisarili, naj si jih "vzamem domov". Ne bom si jih ampak na neki točki ne mene in tudi vas nihče ne bo vprašal ali jih hočemo v Murski Soboti. Kar prišli bodo in ostali. Kot v nemških, francoskih ali britanskih mestih.

Maiki (nepreverjen)

Dobro razlozeno, samo vseeno moramo imeti moznost odlocati koga bomo vzeli med sebe, ce smo ze v zgodovini, plemena so se selila, mesala z trenutnimi naseljenci. V osnovi pa nagnala ali pa poklala staroselce. Dvomim da so nasi predniki nasli tu prazen prostor, prisli smo in zdaj je to nase. Ravno zgodovina nas uci kaj se nam lahko zgodi ce se ne bo ukrepalo

In reply to by buldog

Vipko
Truplo

@Buldog: glede na napisano, si ti že vrgel puško v koruzo? In res, morali bi imeti možnost, pravico, da evropski državljani sami odločimo, koga bomo vzeli med nas, v našo kulturo...? Čez kakšnih dvajset in nekaj let... bo prepozno.

In reply to by buldog

Maiki (nepreverjen)

Se enouk, problem je z par zahodnimi drzavami ki jih vodijo politiki ki ocitno nimajo stika z realnostjo. Njihova stvar, samo naj ne pritiskajo na vzhodne drzave z temi kvotami. Mi nimamo denarja niti za delavce, ne pa da bi zraven tolikih ki visijo na drzavnih jaslih se te financirali, niti balkanske drzave se ne obremenjujejo z njimi, pragmatiki kot so jednostavno kazu da neka idu tamu gđe ih jedva cekaju i vole, u njemacku, Italiju, francusku i u one sjeverne zemlje... mi bi pa radi da jih nasa policija tu zadrzuje, vracanje na hrvasko je tak sizifovo delo, nazaj se bojo prikotalili

Rezervisti (nepreverjen)

Namesto pred parlament vsak petek, si napravite levi pametnjakoviči dežurno listo graničarjev iz svojih vrst.
Ne da samo trobite tri mesece vsi v en glas, kako je pod zdajšnjo vlado vse narobe, pa kako bi bilo bolje, če
bi bilo po vaše!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice