V zadnjih desetih letih so policisti na območju Pomurja zabeležili osem primerov utopitve.

Letošnje vroče poletje kar kliče po ohladitvi v bazenih in obisku morske obale. Dopust ob morju je vsekakor strošek, ki si ga marsikdo ne more več privoščiti. Priljubljene točke brezplačnega poletnega namakanja so tako postala jezera, gramozne jame, v najhujši vročini pa včasih pride prav vsak potok, mirnejša reka ali vaška mlaka. Ravno divja kopališča so najbolj nevarna za kopalce.

Divja kopališča terjala že sedem žrtev

V zadnjih desetih letih so policisti na območju Pomurja zabeležili osem primerov utopitve. Največ smrtnih žrtev je terjala reka Mura, in sicer tri. »Ena oseba se je utopila v bazenu, dve v jezeru in dve osebi na ostalih krajih,» sporoča Suzana Rauš iz PU Murska Sobota.

»Lansko leto je minulo brez utopitev, prav tako letos še nismo obravnavali podobnega primera,» sporoča Raušova.

Med »črnimi kopališči» najbolj priljubljene gramozne jame

V Pomurju so poleti najbolj obiskane gramozne jame. V vročih dneh veliko kopalcev zasledimo ob kamešnici ob Bakovski cesti v Murski Soboti, dobro je obiskana tudi Kroška kamešnica v bližini Murske Sobote.

V okolici Moravskih Toplic je poleti živahno dogajanje na kamešnici v Ivancih. Predvsem turisti pa se radi ohladijo v Ledavskem jezeru v Kraščih. 

Med priljubljenimi točkami poletne ohladitve so med drugimi še Bleguško jezero, gramoznica v Zgornjem Konjišču in rokavi reke Mure.

Predvsem temperaturna razlika vode je vzrok utopitev

Neurejena kopališča predstavljajo za kopalce veliko tveganje, saj obrežja niso urejena, dno je velikokrat polno mulja, temperature vode pa se lahko na določenih mestih razlikujejo do te mere, da za plavalčevo telo predstavljajo prevelik šok, kar povzroči krče v mišicah. Vse to lahko vodi v tragičen konec kopanja.

Najnevarnejša so prav divja kopališča

Nekaterim tako priljubljene prekmurske poletne destinacije, kot so torej kamenšnice, jezera ali bližnji potočki so vsekakor lahko odličen kraj za razposajeno druženje, zabavo in ohladitev v vročih poletnih dneh, hkrati pa se mora vsakdo zavedati, da so to lahko, predvsem ob neprevidnem ravnanju, tudi precej nevarni kraji za osvežitev, opozarjajo s PU Murska Sobota.

Na vseh divjih, neurejenih kopališčih, kjer ni organizirane reševalne službe in upravljavcev, se torej kopamo na lastno odgovornost. "Če nas zgrabi krč, iztegnemo in sprostimo mišico. Ne odzivamo se panično, ostanemo mirni in razsodni. Mahamo z roko in kličemo na pomoč." 

Pozanimajte se o kakovosti vode

A ni vsa voda v naravi primerna za kopanje. To je varno le na kopališčih, ki so temu namenjena. Divja kopališča so brez upravljavcev in reševalcev iz vode, nepreverjena pa je tudi kakovost vode. Zato preverite, kam se odpravljate.

ABC varnega kopanja

Skoki. Ne skačite v vodo, če ne poznate njene globine.
Pitnost vode. Voda v večini rek je primerna za kopanje, ne pa za pitje.
Tekočina. Da preprečite dehidracijo, popijte dovolj vode.
Hrana. V vodo se ne odpravite s polnim želodcem.
Sončenje. Ne pretiravajte. Na soncu se je primerno zadrževati le zjutraj in po 17. uri. Strokovnjaki priporočajo uporabo zaščitnih sredstev, predvsem kreme za sončenje.

Tagi

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Darko8888 (nepreverjen)

Katerokoli kamešnico izbereš v naši občini vedno ima enako življensko dobo...prva faza (poteka iskopavanje): voda je čista, kopamo se..par let pozneje (ko so je že napolnili z gnojšnico) je že zelena...kako leto po tem ni več za kopanje in postane ribnik....FUCKIN vedno....po drugi strani pa avstrijci iz vsake gramoznice naredijo kopališče...tko da namesto da jamrajo kako se folk kop na črno naredite neka da se ne bo na črno..to pane..ker za to rabiš dnar...

Gost (nepreverjen)

ja občina nešče propagirati šenki koupanje, oz preureditev v legalno kopališče, zatou ka se naj pomurci namakajo v dragih kopališčih-termah okoule...

Sisusuus (nepreverjen)

SLOVENISTAN!!!!!

Darko8888 (nepreverjen)

Najbolj smešno v celi zgodbi je da so pri Kidričevem v roku enega leta in pol dobili dovoljenje da gramoznico spremenijo v kopališče in je dodala županja da so morali investitorje dobesedno odganjati vstran keko se jih je javilo....

Starejše novice