Koroški gasilci po dveh dneh in pol pogasili požar na odlagališču odpadkov na Holmcu.

Koroški gasilci pod vodstvom prostovoljnih gasilcev Prostovoljnega gasilskega društva Prevalje so minulo noč, po dobrih dveh dneh in pol, pogasili tleče smeti na odlagališču ostankov komunalnih in gradbenih odpadkov na Holmcu.

Po dosedanjih ugotovitvah požar ni imel negativnega vpliva na okolje in prebivalce, bodo pa vpleteni naredili analizo dogajanja in po potrebi ukrepali.

V intervencijo gašenja tlečih smeti na odlagališču odpadkov na Holmcu, s katerim upravlja koroški center za ravnanje z odpadki Kocerod, je bilo od nedelje zjutraj, ko so prevaljski gasilci dobili obvestilo o požaru, vključenih 162 gasilcev z 31 vozili iz skupno 11 prostovoljnih gasilskih društev Koroške, v intervenciji pa je sodelovala tudi enota ravenskih poklicnih gasilcev.

To je bila po dolžini trajanja in številu vključenih gasilcev največja intervencija na Koroškem v zadnjih letih, ni pa bila najtežja, a je hkrati terjala precej naporov vključenih gasilcev, so predstavniki Prostovoljnega gasilskega društva Prevalje povedali na današnji novinarski konferenci na Prevaljah.

Požar so gasilci v nedeljo hitro pogasili, se je pa intervencija zavlekla zaradi dolgotrajnega gašenja tlečih smeti v globini odlagališča, tako da so se enote gasilcev menjavale na osem ur, pri premetavanju in prevažanju smeti na druge dele odlagališča pa so z gradbenimi stroji pomagali tudi delavci štirih gradbenih podjetij.

Za gašenje so po grobih ocenah porabili 1500 kubičnih metrov vode in okoli 1300 litrov penilnega sredstva, ob iskanju izvora tlenja pa so razkopali okoli tisoč kubičnih metrov smeti. Aktivirali so tudi mobilno enoto ekološkega laboratorija, ki deluje v okviru Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje in ki je opravila meritve in vzorčenja.

»Po njihovih zagotovilih v zraku ni bilo koncentracij plina, ki bi akutno vplivale na zdravje okoliških prebivalcev,« je danes povedal poveljnik prevaljskih gasilcev Aljaž Pori. Rezultati analiz vzorcev vode, ki so jih odvzeli na več mestih, tako iz bližnjega potoka kot na izcednih vodah, bodo znani v četrtek. Vse izcedne vode so sicer po zagotovilih pristojnih usmerjene na čistilno napravo.

Gasilci so bili v času intervencije ustrezno zaščiteni, najbolj pa Porija veseli podatek, da v intervenciji nihče ni bil poškodovan. Na območju odlagališča ostaja požarna straža, sicer pa je intervencija trenutno v zaključni fazi, poteka še čiščenje opreme.

To je bil po besedah direktorja Koceroda Ivana Plevnika drugi požar na tem odlagališču, ki je v uporabi od leta 2015. Na njem je trenutno odloženih okoli 30.000 ton odpadkov, letno namreč tam odložijo okoli 5000 ton odpadkov z vse Koroške.

Največ je ostankov mešanih komunalnih odpadkov, nekaj je tudi kosovnih odpadkov in pa gradbenih odpadkov, ki trenutno tudi drugje po Plevnikovih besedah predstavljajo največji problem, saj jih nihče ne prevzema, občani pa jih nimajo kam dati.

Plevnik je danes zagotovil, da odlagališče deluje v skladu z vsemi področnimi predpisi, ima redne monitoringe, pri upravljanju z odlagališčem pa upoštevajo vse požarne zahteve. A po njegovih besedah kljub vsem ukrepom lahko pride do požara.

Napovedal je, da bodo opravili analizo dogajanja in preverili sistem odlaganja smeti, kar pričakuje tudi prevaljski župan Matic Tasič, ki je danes kot pomembno izpostavil, da je bil požar ustrezno nadzorovan, kar zadeva obremenjenost okolja.

Plevnik stroške intervencije ocenjuje na okoli 50.000 evrov, ki jih bo predvidoma iz lastnih virov poravnal Kocerod, tako da naj bremena teh stroškov ne bi nosili Korošci. Kocerod ima sicer objekte in opremo zavarovano, a tu škoda ni nastala.

Sta pa danes tako Plevnik kot Tasič pozvala ljudi k ustreznemu odlaganju odpadkov, saj do požarov prihaja tudi zaradi tega, ker se med komunalnimi odpadki znajdejo takšni, ki tja ne sodijo, kot so denimo elektronske naprave in baterije ter embalaža z ostanki gradbenih lepil in pene.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
niosthdt (nepreverjen)

ing the article, and more importantly, your personalsdvf experience mindfully using our emotions as data about our inner state and knowing when it’s be https://vidmate.onl/ sdfcdafvtter to de-escalate by taking a time out are great tools. Appreciate you reading and sharing your story since I can certainly relate and I think others can to

Starejše novice