Fotografija je simbolična
Zaradi zastrupitve pes umrl v roku ene ure, lastnica opozarja na pazljivost.

Že večkrat smo poročali o namernem zastrupljanju psov v Pomurju. Bralka nas je opozorila, da naj bi v okolici Vanče vasi nekdo zastrupljal pse.

Kot pravi jim je včeraj zvečer na domačem dvorišču nekdo zastrupil mladega nemškega ovčarja. Pes je bil na ograjenem dvorišču, tako, da strupa ni mogel pojesti drugje. 
 

Psa so peljali k veterinarju, ki pa mu več ni mogel pomagati in je umrl v roku ene ure. Veterinar iz Veterine Škarica pravi, da tako močne zastrupitve še ni videl. Na veterini sumijo na zastrupitev s škropivom za grozdje, vendar za zdaj še ni mogoče nič potrditi, saj so vzorec poslali na analizo. 

Za zdaj naj bi to sicer bila edina zastrupitev na tem območju in ravno zato tudi bralka opozarja lastnike psov naj so pazljivi. 

Za zastrupljanje zagrožena tudi zaporna kazen

Zastrupljanje živali je v zakonu o zaščiti živali opredeljeno kot prekršek, lahko pa gre tudi za kaznivo dejanje mučenja živali, pri čemer se storilca lahko kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do dveh let.

Prej ko dogodek prijavimo večja je možnost uspešnega zaključka preiskave kaznivih dejanj. Če opazite, da je pes pojedel kakšno strupeno snov ali jo je le ugriznil, to fotografirajte in obvestite policijo.  
 

Za dokazovanje krivde je treba pridobiti analizo zaužite strupene snovi, piše portal pesmojprijatelj.si. Ob tem je treba storilca zalotiti na kraju dogodka oziroma pridobiti podatke o morebitnih pričah, ki bi dogodek potrdile.

Ne odlašajte, šteje vsaka minuta

Strokovnjaki medtem svetujejo, da psov na sprehodih v nobenem primeru ne puščate brez nadzora. Če se zgodi, da žival zaužije nastavljeno strupeno snov, je pomembno vedeti, da velikokrat odločajo minute.

Med prvimi znaki zastrupitve so oteženo dihanje, nekoordinirana hoja ter motnje v zavesti. Možne so motnje vida, slinjenje, bljuvanje s krči, nekontrolirano izločanje, pojavi se lahko tudi driska.  

Strup običajno napade dihalni center, kar vodi v zadušitev, zato je čas ključnega pomena. Če opazite ali posumite, da je pes zaužil strup, se torej čim prej odpravite do veterinarja.

Pazite torej na svoje ljubljenčke, trenutno predvsem na območju Vanče vasi.

S spleta

Komentarji (17)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
zvezdica 10 (nepreverjen)

Golazen od ljudi- kaj mu je kriv pes? Kdor nima živali rad, nima niti ljudi...

vodka (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

No tou pa je zlajnana floskula. Ges pa pravin što ma rad lidi ne nüca ka bi njemi žival bila prijatelj in igračka v njegovon življenji. Eno je pa recimo pes čuvaj ali pes vodnik ali sledilec. Druga pe je kda nekomi pes pomeni več kak človik.

In reply to by zvezdica 10 (nepreverjen)

Združevalec (nepreverjen)

Normalno ka ti pes pomeni vec kot clovek....ko se clovek naposlusa komentarjev kot je tvoj uvidi kako so ljudje glupi...In si najde prijatelja v zivali ki je iskrena in ne govori in pise gluposti!Plus tega pa to ni clovek kdor skoduje nemocni zivali,ki se niti braniti ne more.Jaz ce taksnega dobim mu race spoteren tak ka de celo zivljenje invalid.Pa ce s ten resin vsaj eno zival san vse napravo

In reply to by vodka (nepreverjen)

vodka (nepreverjen)

Edino to me boli, da se nekdo znaša na ubogi živali zaradi bedastih lastnikov.

In reply to by Združevalec (nepreverjen)

A79 (nepreverjen)

Bedasti si ti, ko to pišeš. Če te kaj moti, povej lastniku, ne da se spravljate na nedolžne živali. Nagnusni strahopetci ste, nič drugega.

In reply to by vodka (nepreverjen)

mgmg (nepreverjen)

Čist prag napisano. V komentaru ne najdem nic slabega, ker je to resnica. Ne vem zakaj minusi.

In reply to by vodka (nepreverjen)

miran35 (nepreverjen)

Sobotainfo ! Vi prirejate ocenitev komentarjev! Ni resnično, da bi na takšno polemiko bilo toliko odzivov. Ni mogoče, da je žival pred človekom, mišljeno je nasploh mišljenje, prav tako, da ima npr. starš v mislih najprej, kaj bo kupil in kako nakrmil psa, in kam mahneta na sprehod...Otrok pa naj gleda v računalnik. To je bistvo prejšnjega komentarja z - 14. Ste vsi zblazneli, ali kaj vam je ljudje?!

In reply to by vodka (nepreverjen)

Branko 49 (nepreverjen)

V svojem življenju sem spoznal ogromno ljudi. Tako zasebno, kot poslovno. Imel sem že tri pse, na tisoče sem jih srečal v parku, na ulici, tudi v državah, kjer so psi in živali nasploh obravnavani kot zadnja smet. Naučil sem se tega, da ljudje znajo biti pokvarjeni, sovražni in zlobni. Živali nikoli.

Zato do ljudi, ki mi niso zelo blizu, ne gojim neke velike empatije. Do psov in ostalih živali jo.

In reply to by miran35 (nepreverjen)

hov-hov (nepreverjen)

Branko 49,
torej lahko pregovor predelamo takole:
kdor ima rad živali, nima rad ljudi. In ti si eden takšen!

In reply to by Branko 49 (nepreverjen)

stari komunist (nepreverjen)

ti zvezdica si pa res tele
da napišeš da človek ki nima rad živali nima rad ljudi
Jaz vedno spustim miško iz pasti
ko čkoveka nikoli ne bi spustil

In reply to by zvezdica 10 (nepreverjen)

Bibi772 (nepreverjen)

vupan ka dobijo storilca pa dobijo največjo možno kazen

Bibi772 (nepreverjen)

vupan ka dobijo storilca pa dobij največjo možno kazen

icniv (nepreverjen)

v Vanča vasi see dogajajo resen same čudne stvari. svoj čas je en bedak hodil po vasi pa napadal ljudi, te se je pojavo en hlapec ka je hodil po vasi posiljevat plemenske svinje...zdaj pa se je nehce spravo nad pse...

miran35 (nepreverjen)

Jaz pa v Ižakovcih vlamljam v kokošnjake, ker nimam kaj jesti vedo povedati sosedje pod hiš. št. 158, 160, 161, 162, 162-A, 157 in 158. Predvsem zato, ker tožim vse omenjene okoličane, zato so nam izklopili elektriko. Ženska ponoči vrtnari in napeljuje mimoidoče moške v ... Ne kuha, ne pere in tudi ona napada ljudi, upa si vsakemu kar na dom!

In reply to by icniv (nepreverjen)

Filippo (nepreverjen)

Od kdaj zaboga pa pasji mladiči umirajo,... Od kdaj?!

aldc (nepreverjen)

Od vedno.

In reply to by Filippo (nepreverjen)

stari komunist (nepreverjen)

pasji mladiči vendar crkavajo tako kot delavci v prosveti

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice