Zaradi povzročitve splošne nevarnosti najditelju več kot 200-kilogramske bombe grozi denarna kazen oziroma do leto dni zapora.

V mesecu juliju smo poročali o odkritju neeksplodirane ameriške letalske bombe v Vurberku, ki je zahtevala evakuacijo 400 okoliških prebivalcev in katere uničenje je bila ena najzahtevnejših intervencij v zgodovini Slovenije.

Mariborski policisti in kriminalisti pa so zdaj zaključili obsežno kriminalistično preiskavo v zvezi z omenjeno najdbo.

Kot so zapisali v Policijski upravi Maribor, so mariborskemu tožilstvu pred dnevi ovadili 41-letnega domačina, zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti po 3. odstavku 314. člena Kazenskega zakonika (KZ-1).

Policisti  mu očitajo, da je 19. 7. 2017, okoli 18. ure, v gozdu pod gradom Vurberk, približno 200 metrov od stanovanjske hiše, kjer živi z družino, s pomočjo detektorja kovin našel in izkopal 227 kilogramov težko neeksplodirano ameriško letalsko bombo splošnega namena AN-M64 in jo po izkopu pripeljal na dvorišče svoje stanovanjske hiše. 

Nevarnost za okolico

Na policiji pojasnjujejo, da je najditelj z malomarnim in nevarnim izkopom, transportom ter ravnanjem z neeksplodiranim ubojnim sredstvom je povzročil nevarnost za življenje tako sebe in svojih družinskih članov kot tudi okoliških prebivalcev Vurbeka ob tem pa  tudi nevarnost za premoženje velike vrednosti.

Za to dejanje je sicer predpisana denarna kazen ali zapor do enega leta.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
njiva

Ges bi jo odpelo v Ljubljan na parlament

Starejše novice