*Fotografija je simbolična
Neprilagojena hitrost tovornjaka s polpriklopnikom, v katerega sta trčila še en tovornjak in avtobus, je vzrok za današnjo prometno nesrečo, ki je ohromila promet na avtocesti.

Poročali smo, da je danes prišlo do trčenja tovornjakov s priklopnikoma in avtobusa s potniki.

Po poročanju STA je bil poškodovan le voznik drugega tovornjaka, reševalci pa so se sprva zbali, da so posledice nesreče veliko hujše.

Kot je za STA  v izjavi za javnost povedal komandir Postaje prometne policije Kranj Zoran Kužet, so v ogledu prometne nesreče ugotovili, da je prvo nesrečo s tovornim vozilom in pripetim polpriklopnikom povzročil državljan Bosne in Hercegovine, ki je nekaj pred 1. uro med Vodicami in Brnikom zaradi neprilagojene hitrosti trčil v odbojno ograjo in obstal prečno preko celotnega smernega vozišča.

Čez nekaj časa sta za njim v isti smeri, proti Karavankam, pripeljala voznik še enega tovornega vozila in voznik avtobusa, oba državljana Hrvaške. Tovornjak je trčil v priklopno vozilo prvega tovornjaka, avtobus pa vanj. Po trčenju sta prebila varovalno ograjo in deloma pristala na prehitevalnem pasu nasprotnega smernega vozišča proti Ljubljani, še poroča STA.

Policisti obe prometni nesreči obravnavajo kot prekršek, in sicer zaradi neprilagojene hitrosti vodijo postopek proti voznikoma obeh tovornjakov. Preizkus alkoholiziranosti pri vseh treh voznikih pa je bil negativen.

V tovornih vozilih sta bile le voznika, v avtobusu pa je bilo 30 oseb

Po poročanju STA je bil lažje poškodovan le voznik v drugem tovornem vozilu, medtem ko noben drug udeleženec ni utrpel telesnih poškodb.

Vodja operative v Gasilsko reševalni službi Kranj Andraž Šifrer je za STA pojasnil, da je bila intervencija sprva zelo zahtevna, informacije pa so bile v začetku nepopolne, tako glede števila udeleženih vozil kot števila udeleženih in poškodovanih oseb.

»Najprej smo ocenili stanje in začeli z izvajanjem primarne triaže, ker smo sumili na več poškodovanih oseb na avtobusu,« je povedal Šifrer.

Ko se je izkazalo, da na avtobusu ni nihče poškodovan, so se skupaj s petimi sodelujočimi reševalci osredotočili na oskrbo lažje poškodovanega voznika tovornega vozila, ki so ga prepeljali v ljubljanski univerzitetni klinični center v dokončno oskrbo, še poroča STA.

Kot je povedal Miha Oman iz kranjske ambulante za nujno medicinsko pomoč, pa so se sprva bali, da bi bilo lahko v nesreči poškodovanih veliko ljudi in bi bilo treba ukrepati po protokolu za velike oziroma množične nesreče z aktivacijo vseh enot, torej ljubljanskega in tudi gorenjskega območja.

V intervenciji je sodelovalo 33 gasilcev

Kranjskim poklicnim gasilcem je na pomoč priskočila tudi Gasilska brigada Ljubljana. Po opravljeni triaži so se lotili tehničnega posega na avtobusu, saj na njem niso mogli odpreti vrat in so morali razbiti eno izmed stekel, da so potnike iz avtobusa lahko spravili na varno, še poroča STA.

Po evakuaciji so jih z drugim avtobusom prepeljali v prostore Prostovoljnega gasilskega društva Šenčur, kjer je šenčurska civilna zaščita poskrbela za njihovo začasno namestitev. Okoli 5. ure zjutraj so nadaljevali pot z drugim, nadomestnim avtobusom.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
vodka (nepreverjen)

Pa policaji pa ne vejo drugo napisati kak neprilagojena hitrost. Kelko se je pa te pelo? Več kak 95 verjetno kamion nejde s takšo hitrostjo pa je nej mogoče na takši cesti zavoziti v ograjo. Ka pe, če je zadremo?

Starejše novice