Nacionalni inštitut za javno zdravje je včeraj dobil rezultate analiz vzorcev vrtnin.

Na NIJZ ocenjujejo, da so glede na veljavno zakonodajo vrtnine v okolici pogorišča v Ljutomeru varne za uživanje, kljub temu pa naj jih prebivalci iz previdnostnega načela zavržejo.

V dveh od petih vzorcev prisotni dioksini

V dveh od petih vzorcev je analiza sicer pokazala prisotnost dioksinov in dioksinom podobnih polikloriranih bifenilov (PCB), vendar v nizkih koncentracijah in pod mejo za ukrepanje, zato NIJZ na osnovi prejetih rezultatov analiz preklicuje priporočila, izdana 9. in 12. junija.

Zrelih vrtnin in sadja ne uživajte 

V njih so med drugim zapisali, naj vrtnin in sadja, ki bi glede na doseženo stopnjo rasti oziroma zrelosti že bili primerni za uporabo in se ne dajo ustrezno olupiti, ne uporabljajo, intenzivno gibanje na prostem, zlasti dejavnosti, pri katerih se zelo praši, pa so odsvetovali.

Zelenjavo, ki je rasla ob požaru, raje zavrzite

Iz previdnostnega načela pa na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje vseeno svetuje, da listnato zelenjavo, solato, radič, špinačo, blitvo, peteršilj, zeleno in podobno, ki je rasla ob požaru, prebivalci odrežejo in zavržejo med komunalne odpadke, ne pa v kompost ali med biološke odpadke. Zelenjava, ki je zrasla po požaru, ter vsa druga zelenjava in sadje so varni za uživanje.

Ob tem NIJZ opozarja še na splošne ukrepe, da zelenjavo in sadje pred uporabo temeljito operejo, po potrebi oščetkajo in s tem odstranijo ostanke zemlje in prahu. Odrasli naj pazijo, da otroci ne dajejo zemlje in trave ter umazanih rok v usta, po aktivnostih na prostem naj si pred vstopom v stanovanje očistijo ali zamenjajo obutev, si dobro umijejo roke, pazijo pa naj tudi, da bodo tako ravnali tudi otroci.

Ob skrbnem upoštevanju navedenih higienskih priporočil igre na travi, zemlji in pesku niso več odsvetovane, je še sporočil NIJZ.

Spomnimo, da je požar 8. junija uničil skladišče podjetja Eko Plastkum , ki se ukvarja s predelavo in reciklažo nagrobnih sveč.

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
- (nepreverjen)

hahaha, sami sebe negirajo. strokovni idioti.. sicer pa, kdo jim pa verjame?

korakal (nepreverjen)

meni nej jasno zakoj varno hrano ta metati ??

In reply to by - (nepreverjen)

F (nepreverjen)

Zaj se vidi Zakoj so dali gor majstra za varno hrano. Uradno je vredi, neuradno pa strupeno.

Starejše novice