Na Bovškem so ponoči našli manjše letalo (na fotografiji), ki je v četrtek okoli 17.35 je vzletelo z letališča v Bovcu, namenjeno je bilo proti Brniku. Letalo je nekaj minut po vzletu strmoglavilo, okrog 20. ure pa sta signal strmoglavljenjega letala zasnali dve večji letali, ki sta leteli v bližini strmoglavljenega letala. Letalo, ki so ga iskali s helikopterjem in gorskimi reševalci, so našli nekaj pred eno uro ponoči na območju Mrzle doline pod Krasjim vrhom. V njem so bile tri osebe, ki strmoglavljenja letala niso preživele.

Po naših neuradnih, a zanesljivih informacijah je letalo pilotiral 31-letni G. T. iz Prekmurja, na letalu pa sta bila še dva potnika, prav tako Prekmurca,  31-letni G. Š. in 33-letni D. K., ki je včeraj praznoval rojstni dan. 

Po klicu na pomoč z letalom izgubili stik

Policija je zavarovalo mesto strmoglavljenja letala. O dogodku so bile obveščene vse odgovorne osebe. Preiskava se bo nadaljevala čez dan.

Tiskovni predstavnik Policijske uprave Nova Gorica Dean Božnik je v četrtek zvečer za STA dejal, je manjše letalo piper 28 ob 17.35 vzletelo z letališča v Bovcu, namenjeno je bilo proti Brniku. Na njem so bili 31-letni pilot in dva potnika, vsi slovenski državljani. Pilot je nekaj minut pred 20. uro poslal klic na pomoč, za tem pa so z letalom izgubili stik.

Najverjetnejši vzrok zaledenitev

Uradni vzrok nesreče zaenkrat še ni znan, a najverjetneje je prišlo do zaledenitve. Gre za pojav, pri katerem zaradi nizkih temperatur in vlažnosti na krilih in vitalnih delih letala nastane plast ledu, posledično pa odpovejo komande za upravljanje letala. Zaledenitev je botrovala tudi letalski nesreči pri Ajdovščini, ki se je zgodila pred dobrim mesecem in pol. 

Slovenijo prehajala vremenska fronta z močnim dežjem

Božnik je povedal še, da so aktivirali vse pristojne reševalne službe, ki so iskale kakršne koli sledi za pogrešanim letalom in potniki na območju Krasjega vrha, ki leži med Čezsočo in Drežniškimi Ravnami na gorskem grebenu Polovnik. Kot je razvidno z radarske slike padavin, je v času izginotja letala Slovenijo ravno prehajala vremenska fronta z močnim dežjem, ki je prešla tudi Posočje.

Območje, kjer se je zgodila nesreča

Embed koda

S spleta

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
gost178 (nepreverjen)

:'( R.I.P. Decki :/

gostja (nepreverjen)

Ka si ti nori malo!!! :O
Sožalje vsem svojcem!

han solo (nepreverjen)

dobri dečki so bili.

olosh (nepreverjen)

fak :( nemren vrvati...šok.

zalostno (nepreverjen)

Sozalje vsem svojcem :( resno tragicno.

rošt (nepreverjen)

poročilo iz podobne nesreče:
Če tako letalo torej pride v območje zaledenitve, se op besedah Repovža začne na površini kril tvoriti led, krilo se debeli. Led se lahko začne nabirati tudi na propelerju ali horizontalnem stabilizatorju. "Vse to pa povzroči zlom vzgona, kar pomeni, da letalo preneha leteti in pade," je za agencijo pojasnil Repovž, "Razlog bi lahko bile tudi nevihte v kombinaciji z ledom."

Gost (nepreverjen)

grozno, palik so odišla mlada življenja

prosim (nepreverjen)

To je tragična nesreča... mladi fantje, polni življenja. Moje sožalje svojcem in veliko moči, da bodo to prenesli...

Prosim vse, ki tukaj pišete... ne teorizirajte in ne izrekajte vnaprejših sodb... naj se nesreča razišče in jasneje bo, kaj se je zgodilo. Hvala.

Gost (nepreverjen)

V visokogorju ni tako kot v pomurju, ko se nevihta 1h skupaj dela. Tam je vremenski preobrat vprašanje minut!

čarni vrag (nepreverjen)

Poleteli naj bi ob 17 35, nesreča se je zgodila okoli 20 ure. To je malo čudno, kje so bili dve uri in pol. Letalo je padlo kakih 10 km od Bovca. Sožalje svojcem.

gosttt (nepreverjen)

nesreča se je zgodila kmalu po vzletu, šele okrog 20h pa so ostala letala prestregla distresni signal, ki ga je pilot sprožil kmalu pred nesrečo...

...U (nepreverjen)

K. Drži se ... + vsi ostali...znan ka je glupo ali nemren več v sebi držati...U

picard (nepreverjen)

brez besed
:(

čarni vrag (nepreverjen)

Strmoglavili so nekaj minut po vzletu. O zaledenitvi ne more biti govora. Pa tudi nevihta še ni zajela tega območja. Možno, da je crknil motor, pa ni bilo primernega mesta za zasilni pristanek.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice