Slika je simbolična.
Drzne tatvine v stanovanjskih hišah storilci izvršujejo na vse bolj pretkan način, opozarjajo policisti.

Policijska uprava Ljubljana je bila v dopoldanskem času obveščena o treh poskusih drzne tatvine na območju Bežigrada in Iga.

Po doslej znanih podatkih sta se dva storilca pripeljala do hiš z osebnim vozilom - karavanom - znamke Renault črne barve ter tam ogovorila starejše stanovalce.

Eden izmed njiju se je predstavil kot delavec telekomunikacijskega podjetja, ki izvaja dela na omrežju, drugi storilec pa je medtem poskusil pregledati prostore.

V vseh primerih do tatvine ni prišlo, saj so oškodovanci pravočasno podvomili v verodostojnost oseb in jih odslovili.

Policisti še zbirajo obvestila za izsleditev obeh storilcev in bodo o ugotovljenih okoliščinah obveščali pristojno državno tožilstvo.

Previdnost ni odveč

Policisti so obenem sporočili, da zelo pogosto obravnavajo drzne tatvine iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci  izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. 

Oškodovanci, običajno gre za starejše občane, so še vedno premalo previdni ali pozorni do neznancev, ki pridejo na njihove domove in jih ogovorijo.

Največkrat najprej preverijo, ali se v objektu nahajajo le starejše osebe. V kolikor so doma tudi drugi stanovalci, kraj zapustijo.

Občanom zato svetujejo, naj imajo nenapovedane obiskovalce ves čas pod nadzorom in naj jih brez potrebe ne vabijo v stanovanjske prostore.

Če se osebe izdajajo za serviserje, izvajalce raznih del in podobno, naj vedno zahtevajo na vpogled identifikacijsko izkaznico ali delovni nalog.

Ob tem naj bodo pozorni tudi na videz oseb (njihova oblačila, govor, morebitne posebnosti) in na vozilo, s katerim so se pripeljale (znamko, barvo, tip in registrske številke vozila).

Svojci naj se večkrat pogovorijo s starejšimi, jim predstavijo način delovanja storilcev tovrstnih kaznivih dejanj in jim svetujejo, kako naj v tem primeru ukrepajo.

Ravno zaradi poznavanja preventivnih ukrepov potencialnih oškodovancev v zgornjih primerih do tatvin ni prišlo.

Če kljub previdnostnim ukrepom vendarle postanejo žrtev kaznivega dejanja, pa policija priporoča, da takoj pokličejo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo.

Prav tako naj pokličejo policijo, če zaznajo pojav neznanih oseb in vozil in se jim njihovo vedenje ali zadrževanje na določenem kraju zdi sumljivo (če neznanci na primer opazujejo objekt).

Če želijo ostati anonimni, lahko pokličejo tudi na anonimno številko policije 080 1200.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice