Povečano število nezakonitih prehodov meje tudi v Pomurju.

Čeprav je število nezakonitih prehodov meje septembra nekoliko upadlo, policija ugotavlja, da se je v prvih devetih mesecih leta 2019 število primerov povečalo za kar 70,5 odstotka. 

Od začetka leta so namreč policisti na območju Slovenije obravnavali 11.786 nezakonitih prehodov meje, v enakem obdobju lani jih je bilo 6.911. Najpogosteje so po podatkih policije bili obravnavani državljani Pakistana, ki predstavljajo kar četrtino vseh, prav tako državljani Alžirije in Afganistana. 

Poraslo je število migrantov, ki po nezakonitem prehodu meje povedo, da nameravajo podati prošnjo za mednarodno zaščito. Po nastavitvi v azilnih kapacitetah pogosto nadaljujejo pot v ciljne države, pri čemer je največ še vedno Alžircev. 

Sicer pa se je za 13,8 odstotka povečalo tudi število tujcev, zavrnjenih na meji. Do konca septembra so zavrnili skupno 3.397 tujcev, večji del na meji s Hrvaško. V enakem obdobju lani je takih primerov bilo 2.984, še piše STA.

Več kot štirikrat toliko nezakonitih prehodov meje kot lani

Tudi na območju Pomurja je moč zaznati izrazit porast. V Policijski upravi Murska Sobota so namreč letos obravnavali več kot trikrat več tovrstnih primerov. 

V prvih devetih mesecih leta 2018 so policisti PUMS obravnavali 106 nezakonitih prehodov meje, v istem obdobju letos pa 484.

Nekaj zanimivih podatkov o nezakonitih prehodih meje glede na državljanstvo, obdobje leta in druge kazalce, si oglejte v spodnjih grafih in tabelah:

osos

Število nezakonitih prehodov meje in prošenj za azil v prvih devetih mesecih leta 2019 po mesecih:

Januar - 319 prehodov, 205 prošenj
Februar - 326 prehodov, 216 prošenj
Marec - 1076 prehodov, 356 prošenj
April - 1385 prehodov, 334 prošenj
Maj - 1305 prehodov, 404 prošenj
Junij - 1266 prehodov, 287 prošenj
Julij - 1792 prehodov, 387 prošenj
Avgust - 2369 prehodov, 388 prošenj
September - 1948 prehodov         

Vir: MNZ, policija
 

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Www (nepreverjen)

Hvala policiji, da be opravlja svojega dela. Le radarje znajo koristit

Gees (nepreverjen)

Ka pa naj delajo? Naj jih vse postrelajo? Vej pa jih ti slovenski dobrotniki ka skrbijo za vse, za svoje velke place, za migrante, manjake, etc.... samo da trbe delavci dati par evrov vec pa brecijo ka de te konec civilizacije, komaj cakajo, ce bi te migrante lepo nazaj na njegove stroske ( tak majo puno penez s sabo) poslali z avionom domov, bi se enoug ze navolo se laziti

pozorni (nepreverjen)

Hitler je premalo časa žijvo, ka njemi je nej uspelo iztrejbite tau gamad. bejle ciganje pa je zdaj futrajo s podporami, ka se lejko ešče bole plodijo pa kriminal tirajo.

Pepi 220 (nepreverjen)

Ge tou ka jih počakamo z kalašnikon

? (nepreverjen)

Ta dva sta zopet v službi. A res nimate nobene druge fotografije?

Starejše novice