Foto in video posnetki Kobiljskega potoka kažejo, kako močno je onesnaževano okolje po sobotnem izlivanju gnojnice iz bioplinarne v Motvarjevcih.

Potem ko je v soboto na bioplinarni v Motvarjevcih prišlo do odtekanja po nekaterih podatkih do 14 kubičnih metrov gnojnice, smo včeraj pozno popoldan preverili, kakšna je nastala škoda drugi dan po nesreči. Kot pravijo vaščani, naj bi v Kobiljski potok izteklo bistveno več gnojnice, kot pravijo uradni podatki, dokaz za to naj bi bil množičen pogin rib v potoku.

Panvita Ekoteh uradne izjave o tem, kaj natačno je vzrok za nesrečo in zakaj nesreče ni bilo mogoče omejiti, še ni podala. Za dnevno informativno oddajo Dnevnik je direktor Matjaž Durič povedal, da iztekla gnojnica za zdravje ljudi ni škodljiva, saj je slednja vsak dan prisotna v našem okolju. Kljub temu so vaščani Motvarjevcev s strani občine Moravske Toplice vodo za pitje dobili v plastenkah, in to vse dokler ne bodo znani rezultati analiz vode, vzeti iz večih vodnjakov v okolici.

Kobiljski potok - Motvarjevci

Izjava Janez Bogdan, vaščan Motvarjevcev

Gnojnice je iz Motvarjevcev po Kobiljskem potoku pritekla tudi do Kobilja

 Preberite tudi Foto in video: iz bioplinarne v Motvarjevcih iztekla gnojnica

Komentarji (19)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Anubis

Me zanima što de odgovarjo za to, pa če glih je bila "kao" tehnična napaka..
Ka je tak težko okrog celega poslopja, oz. parcele skopati jarek, pa ga magare zbetonerati oz. betonske kanalete not pa majo lovilec za takše primere..

andrej_m

kak smrdi ste pa pozabili napisati!

sebeborszag

ka zaj se te več nesmen v potoke mujvate ?

trot

Nikakršne tehnične napake ne more biti na silosih morata biti dva plovca ki avtomatsko izklopita pretok med drugim silosom če se en plovec pokvari mora drugi delovati razen če nimajo te tehnike.Druga možnost je da je iztekalo iz silosa ki je nizji od ostali v bistvu je vkopan v zemljo kot vodnjak in tam lahko dostavijo gnojnico z craino ali tovornjakom in tam se spusti gnojnica notri pumpa pa črpa v silose ali obratno iz silosa črpaš v tisti vodnjak z craino pa vlečeš ven.Primer da nekdo tega vetila ni priprl in se spozabil na to se lahhko zgodi to kar se je.Ena možnost pa je prečrpavanje med silosoma kjer na silosi plovec ne deluje in teče preko ko je poln v ptem primeru če prečrpavajo brez nadzora osebe se to lahko zgodi če pa že imajo plovce gor pa morata biti obvezno 2 če eden odpove drugi to prepreči da bi gnojnica šla preko silosa.Tukaj ni tehnična napaka ampak malomarnost tistega ki je zadevo vklopil in pustil brez nadzora,sem delal v tem in vem kako stvar deluje.

Vipko
Truplo

Iden zdaj na peciklistično turo... tüde mijmo Motvarjefcof... Mo vido, če rejsan tak smrdij!

Milkmouse
black panter

te pa še šalabajzer preseratorski vupa javnosti povedati,ka je nika nej škodlivo, mršššš...

Sobochanec

Se zgodij ... nesreča ne počijvle!

Motvarđefčarge pa Kobilčanke se nika prefeč ne sekejrajte, ka scalina itak odtečej v Ledavo, pa poton toga dale na Vögrsko.
Edijno, ka de van malo bole šijbge, praprot pa šaš kre potoka raslo.

Zmoglijvost bioplinarne je nariktana na število prascov pa ostale živijne, zdaj pa sakšo soboto pa nedelo nikši miting, pa so ešče vaščani malo več srali pa scali in evo ti, kapaciteta nej zdržala ;-))

Vipko
tinka78

Tudi mene zanima kdo bo odgovarjal za to, kar se dogaja tam in v Nedelici. Pa naj nihče ne razlaga, da stvar ni škodljiva. Saj vidimo kako dobro ribe prenašajo gnojnico. Vprašanje kaj bodo našli še v analizi pitne vode tam.

dasak

Nw vem ka se za takšne malenkosti sekirate. kda je kakšno večje deževje ok kmetov odteče precej gnojnice po celem prekmurju pa se nihče za to ne sekira preveč. Motvarjevčani pa so meli možnost, ka bi lahko kaj potegnili od Polaniča pa so bili pre več čedni8 bar eni). zdaj pa majo ka majo.

quovadis

Hej Spela, I'd like to buy you a beer or two...I like your "far away eyes"...

Sobochanec

Vaščan Motvarjevec je izjavil: "Kaj takega še v življenju nisem doživel, nisem videl ..."
... in tako dobesedno povzel izjavo Toshira Kawamashija iz Fukušime, ki je 13. marca dejal: 福島市 広島

itak

...igica pa Wizeman...prosin javita se s svojimi teorijami... jes san že dosta napijsau, pa sta me v"va najbole negejrala...povejta našomi žitelji na kakši načijn pa te prijdejo strupi do bioplinarne...či je dokazano, ka je kukurca najboukša surovina...ajdi pametnjakoviča...čakamo vajne silne teorije...!!!...!!!...!!!

itak

$truplo
...ka si uspešno prebiciklau svojo najavleno turo...nikaj se ne javiš... si žijv eli mrtev...za svejče pa korine neman pejnez...tak, ka te lipou prosin, ka zaidnouk šče ne podlegneš smradi v našon becirki... ... ...

itak

...no igica malo dramitizejraj...zdaj bar rijbiči lejko hitro ribo zgrabijo...gda hrbtno plava...pa doma svojoj babi pokažejo... v istini so pa 16 v"r v oštariji sideli...sami pa tak eli tak rijb ne gejo...či de pa što fertik, pa tak nema veze...igica čakan tvoje veleumne komentare... ... ...

Vipko
Truplo

Itak, žijve pa zdrave... Prevozo san Motvarjefce, niti je nej ka opazno smrdelo... v začejtke. Da san skoron prevozo vejs proute Prosenjakofcan, te se je v nouse začujto tisti oster smrad... nej preveč, ale se opaze... San hitro šibo naprej, prevozo pou Goričkoga, te se pa v Petanjcaj stavo pre Frančeke pa hitro spiu pijvo, ka san gift spravo vö z guta, he, he...

dupont

ka se štukate kazen do dobili, inšpekcija de en keden tan pa zasoleno ekološko takso do plačali tou je pa vse.sicer pa tak je tou kda se prekmurec spravla skup z "naprednimi okoljskimi ukrepi" aka z bioplinarno.naš regionalni narod nede nikdar ne stopnji sprejemati nove stvari sploh pa so šalabajzeri tisti ka so prvi pri koriti.
moje simpatije vsen prebivalcon pa vupan ka van ne zakuri nosov :)

igica

Evo me...vijdin ka so eni rejdno gor vužgani, ka bi se štukali :)) Evo ti še ene praktična: številne čistilne naprave oz. podjetje v Sloveniji (ČN ljubljana, ČN Domžale-Kamnik, KOTO) majo bioplinarne t.i. fermentore in s ten predelajo fekalije ljudi. Žal v Soboti ali Lendavi, keuko ge znan, toga nemajo.

"...povejta našomi žitelji na kakši načijn pa te prijdejo strupi do bioplinarne..." ne razmin ka ščejš s ten pijtati. Kakši žitelj, keri strupi?

Pa ka se nemo naraube razmili...sigurno ka ne zagovarjan teh ekoloških katastrof, ampak san zagovornik bioplinarn (pa nej sakših). Zakoj...san že napijso. Za tou ekološko katastrofo bi pač nešče mogo odgovarjati oz. plačati kazen, ker bi tudi za eno malo onesnaženje kakša fizična oseba glij tak dobijla kazen. Je pa žalostno, ka majo eni bioplinarno za najvejkšoga grešnoga kozla.

itak

$igica
...maš se za tak razgledanoga...lepopisje, narodova zakladnica de ti odstrla, ka beseda žitelje pomejni; narod, ljudstvo štero žive v enon določenon okollji...v ton primeri smo žitelje (narod, ljudstvo) mij vsi šteri živemo v bližnji in delešnji okolici... ... ...

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice