Slika je simbolična.
Prejšnji teden so na kmetiji na Koroškem odkrili osem poginulih in 13 živih govedi v slabih higienskih razmerah. Te so pristojni po odvzemu napotili v zakol.

Po odkritju zelo slabih higienskih razmer in poginulih govedi na kmetiji v Podgori nad Kotljami so pristojni v četrtek opravili odvzem preostalih 13 govedi.

Nato je po veterinarskem pregledu uradni veterinar v petek vseh 13 govedi napotil v redni zakol, so danes za STA pojasnili na Upravi Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je na podlagi prijave 11. marca opravila inšpekcijski nadzor na kmetiji v Podgori in ugotovila več kršitev, med drugim zelo slabo higiensko stanje ter pomanjkanje oziroma odsotnost pitne vode in krme.

V času nadzora je inšpektor našel osem poginulih govedi, kasneje je poginilo še eno govedo. Patolog je pri raztelesbi kadavrov v prebavilih odkril ostanke ovojne folije silaže, kar je eden od možnih vzrokov za pogin.

Že predhodno pa je kmetijska inšpekcija ugotovila, da večina govedi na kmetiji ni bila označena.

Lastnici izrečena trajna prepoved reje govedi

Lastnici kmetije so pristojni z odločbo izrekli trajno prepoved reje govedi, stekel je tudi postopek za odvzem certifikata ekološke pridelave.

V zvezi z zadevo sicer tečejo še drugi postopki, med drugim trenutno še ni znano, ali bo uradni veterinar izvedel prekrškovni postopek ali pa bo naznanil kaznivo dejanje.

»Najprej mora ugotoviti vsa dejstva in okoliščine v zadevi in pridobiti dokaze o dejanjih zavezanke. Zato še ne moremo napovedati, kdaj bo odločitev sprejeta,« so danes pojasnili na Upravi Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, kjer tudi še niso prejeli pisnih poročil obdukcije kadavrov in preiskav, ki jih je opravil patolog.

Kot je znano, je v enem primeru najdene poginule govedi ostalo samo še okostje. Informacije v smeri suma storitve kaznivega dejanja mučenje živali sicer preverjajo tudi policisti.

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Russian (nepreverjen)

lastnika poslati v ukrajino na humanitarnost

. (nepreverjen)

Kruto življenje, še bolj kruta usoda.
Spet bo akcija za meso.

r2r222r32r3 (nepreverjen)

Super spet bomo jedli zastonj meso kje pa te bodo krave če ne v dreku a v dnevni sobi? Budale zabite!

lagvaš (nepreverjen)

Tudi inšpektore naklasti z živino vred ker so tudi največji krivci za mučenje živali .Nič drugo kot banda

Inšpektoripederski (nepreverjen)

Kje ste bli inšpektori jebem vam mater v usta pedersko? Pičkedine blesave, s familijami vred bi vas trebalo transportirati

kravar (nepreverjen)

Sedijo po lokalih in pijejo kavo.

In reply to by Inšpektoripederski (nepreverjen)

Kavozmlekonprosin (nepreverjen)

Prvič - mati ti je falila z vzgojo. Drugič, vsaj pozanimaj se o temi prlej kak komentejraš stvari o kerih se ti niti približno ne senja. Tretjič, zakoj bi naj bil nekši inšpektor kriv bole kak sosidi/sovaščani keri so to znali in nej prijavili? Misliš ka lejko uradna oseba tak mimogrede pride k nekomi na grund šnofat? Se ti zdi ka smo v Severni Koreji?

In reply to by Inšpektoripederski (nepreverjen)

Görög griff squash (nepreverjen)

Pa spet kvazi stroka želi samo pobijat uboge živali,naj ponovno zaživijo tile goveda in naj se pošlje to kvazi stroko v klavnico za zakol !

averagesobotai… (nepreverjen)

ka zaj kda bou bogračijada?

Starejše novice