Dan pred božičem sta dva lovca Lovskega društva Mislinja na krut način ubila zavarovano sovo veliko uharico. Policija primer preiskuje.

V mesecu decembru 2018 je bilo Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije seznanjeno s primerom nezakonitega uboja zavarovane sove velike uharice. 

Kot so sporočili, naj bi lovca Lovskega društva Mislinja z zračno puško najprej ustrelila, nato pa še s palico pokončala največjo sovo v Sloveniji. O tem krutem dejanju sta bila obveščena tudi Zavod za gozdove Slovenije in Lovska družina Mislinja. 

Primer so ornitologi prijavili na policijsko postajo Slovenj Gradec. Preiskava na policiji še poteka. 

»Brezvestana lovca sta s tem krutim dejanjem kršila 342. člen Kazenskega zakonika, kjer je takšno dejanje opredeljeno kot kaznivo dejanje, za kar je zagrožena denarna kazen ali zapor do dveh let. Lovca sta kršila tudi Uredbo o zavarovanih prostoživečih živalskih vrstah ter Zakon o ohranjanju narave,« še opozarjajo iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije.

Ornitologi so bili seznanjeni, da je bilo vodstvo Lovskega društva Mislinja o primeru krivolova obveščeno in da je lovska družina na to temo celo organizirala poseben sestanek: »Zaključki sestanka pa nam niso znani.«

Velika uharica je naša največja sova, ki čez krila meri do 180 centimetrov. V Sloveniji je maloštevilna vrsta, pri nas gnezdi okoli 100 parov, zato je vsak ubit osebek velika izguba za vrsto. 

Tomaž Mihelič, vodja kampanje Varuhi velike uharice pri DOPPS, je ob tem dejal: »V Sloveniji vlagamo veliko napora v varstvo te redke vrste. V akciji Varuhi velike uharice sodeluje veliko srčnih ljudi, ki individualno skrbijo za varstvo njenih gnezdišč po vsej Sloveniji, zato nas tak dogodek še toliko bolj potre. Škoda je, da bi se pozitivna dejanja, ki jih lahko človek naredi za naravo izničila na tak način.«

»Ob tem žalostnem dogodku bi želeli sporočiti, da se v Sloveniji primeri nezakonitega lova ubijanja ptic očitno dogajajo pogosteje, kot smo predvidevali doslej. Primere je izredno težko odkriti, saj se dogajajo zelo razpršeno. Poleg tega takšna dejanja med ljudmi pogosto niso prepoznana kot prekršek, ki bi ga bilo potrebo prijaviti,« še obžalujejo ornitologi.

Zato pozivajo vse ljubitelje ptic in narave, da ob zaznavi suma nezakonitega ubijanja ptic informacije posredujejo na [email protected] ali na telefon 041 955 988

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
DF (nepreverjen)

Lovci so brezvestni sadistični pijanski paraziti

DF (nepreverjen)

So pa seveda tudi izjeme med njimi, torej tisti katerim je dejansko mar za živali...

In reply to by DF (nepreverjen)

- (nepreverjen)

svinje. bi njedva trebalo s palico.

čarni vrag (nepreverjen)

Verjetno gre za kakšne "ugledne občane" zato kazni ne bo, ali pa bo smešna.

Starejše novice