V času koronavirusa se je spremenila tudi kriminaliteta. Nekatera kazniva dejanja so v porastu, drugih je precej manj. Preverili smo, kakšno je stanje v Pomurju.

Letošnje leto je zaznamovala epidemija koronavirusa. Še vedno smo omejeni s policijsko uro, gibanjem po občinah in z drugimi ukrepi. Epidemija je sicer poskrbela, da je kriminalnih dejanj v letošnjem letu precej manj kot lani.

"V zadnjih treh mesecih leta 2020 smo policisti Policijske uprave Murska Sobota obravnavali za 27,8 odstotka manj kaznivih dejanj kot v enakem obdobju leta 2019," so nam sporočili iz PU Murska Sobota.

Čeprav je kriminalitete v celoti manj, pa se je spremenilo število kaznivih dejanj po različnih področjih. 

"V tem času je bilo obravnavanih manj kaznivih dejanj zoper življenje in telo, zoper človekove pravice in svoboščine, zoper spolno nedotakljivost, zoper premoženje in zoper javni red in mir. Povečalo pa se je število kaznivih dejanj zoper čast in dobro ime, zoper zakonsko zvezo, družino in otroke, zoper splošno varnost ljudi in zoper okolje, prostor in naravne dobrine".

Previdnost pri delu policistov

Seveda je izvedba policijskih postopkov v času koronavirusa nekoliko drugačna in kot pravijo, še bolj tvegana. Tako za zdravje in osebno varnost policistov, kot tudi oseb v policijskih postopkih

"Te stvari še posebej veljajo za policijske postopke in policijska pooblastila, pri katerih  pridejo policisti v tesen fizični kontakt z osebami. Takšni postopki in policijska pooblastila so na primer prijetje, varnostni pregled, pregled osebe, pregled prevoznih sredstev potnikov in prtljage, osebna  preiskava, pridržanje, še zlasti pa uporaba prisilnih sredstev, pri katerih lahko pride do neposrednega fizičnega kontakta med policisti in osebo ter tudi stika s telesnimi tekočinami osebe," še pravijo soboški policisti.

Slednje se lahko zgodi zaradi neposrednega kontakta z glavami, pljuvanja osebe, ugriza osebe in podobnih ravnanj. Vseh tovrstnih tveganih situacij ni mogoče vnaprej predvideti, na splošno pa policisti v času navedene epidemije, v okviru taktičnega preudarka, skušajo tovrstne postopke izvajati tako, da v največji možni meri zmanjšajo tveganje za okužbo z navedeno nalezljivo boleznijo. 

Porast koronakriminalitete

Inštitut za kriminologijo pri ljubljanski pravni fakulteti je objavil študijo o kriminaliteti v času covida-19, kjer so ugotovili, da je logičen porast tako imenovane koronakriminalitete. Gre za dejanja, pri katerih se nekdo okoristi na račun epidemije. 

"Tukaj je govora predvsem o raznih oblikah goljufij pri nabavljanju, ponarejanju in tihotapljenju zaščitne opreme, velikokrat v povezavi z organiziranim kriminalom, o zlorabah pri uveljavljanju raznih oblik pomoči, ki so na voljo v tem času, na primer zlorabe delodajalcev pri ukrepih, namenjenih varovanju delovnih mest. Poleg teh v skupino s povečanim tveganjem sodi tudi nasilje v družini, za katerega so dejavniki tveganja povečani že zaradi izrazito povečanega časa, ki ga družina preživi skupaj, ter omejenih možnosti za umik žrtev ali storilca," so med drugim navedli avtorji študije.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kleroklerik (nepreverjen)

Ta vlada je kriminal.

lfkbgjg (nepreverjen)

se ti skiso mozek?

In reply to by Kleroklerik (nepreverjen)

šenke (nepreverjen)

San prvo mislo ka so na sliki pijane lovce...

PISUNi (nepreverjen)

Kda se ti prdec stavi ali te pa tvoja nahobla jih boš pa zvau pa cvijlo kak mujcek,...!

In reply to by šenke (nepreverjen)

-- (nepreverjen)

Debeli fuknjenec te si očala nabavi gnoj nesnajžen.

In reply to by šenke (nepreverjen)

Starejše novice