Na mariborskem sodišču so v torek sklenili sojenje predsedniku Gibanja Zedinjena Slovenija Andreju Šišku in soobtoženemu Mateju Lesjaku, ki ju obtožnica bremeni ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve.

Na mariborskem okrožnem sodišču so danes izrekli sodbo predsedniku Gibanja Zedinjena Slovenija Andreju Šišku, ki je obtožen ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve, in nekdanjemu članu podmladka SDS Mateju Lesjaku, ker naj bi pomagal pri tem početju. Oba sta bila spoznana za kriva.

Šišku je sodišče naložilo prestajanje osmih mesecev zaporne kazni, v katere se všteje čas preživet v priporu. Pripor je sodišče odpravilo. 

To je prva sodba za takšno kaznivo dejanje v Sloveniji

Sodnica Vanja Verdel Kokol je prejšnji teden dokončno zavrnila zahtevo obrambe, da kot priče zasliši državni vrh. Obramba je namreč ob začetku sojenja predlagala zaslišanje predsednika republike Boruta Pahorja, premierja Marjana Šarca, nekdanjega predsednika vlade Mira Cerarja in predsednika opozicijske SDS Janeza Janše.

V zaključni besedi je Andrej Šiško, ki je v priporu že od 12. septembra, obtožbe tožilstva označil za konstrukt brez kakršnekoli realne osnove. »Obtožbe so brez realnega dokaza, nesmiselne,« je poudaril Šiško, za katerega okrožni tožilec Tilen Ivič zahteva leto in štiri mesece zaporne kazni.

Šiško trdi, da mu tožilstvo ni uspelo oziroma niti ni poskusilo dokazati to, kar mu očita. Zase pravi, da ni niti pozival niti ščuval k oboroženemu uporu. 

Oprostilno sodbo pričakuje tudi soobtoženi Matej Lesjak, ki mu grozi pogojna zaporna kazen osmih mesecev. Sodišču je v enajstih točkah ponovil, da je kriv zgolj toliko, kolikor je kriv vsak snemalec.

Zagovornica Šiška Lucija Šikovec Ušaj meni, da je mogoča le oprostilna sodba in da obtožb ne bi bilo, če se v zadevo Štajerska varda ne bi vmešala politika. Po njenem mnenju si je Šiško provokacijo v Apačah, kjer je potekal postroj Štajerske varde, omislil, da bi dobil medijsko pozornost. Šikovec Ušajeva je tako prepričana, da tožilstvu ni uspelo dokazati niti elementov kaznivega dejanja, kaj šele krivdo, da je storil očitano.

Komentarji (21)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
SVOBODA KI NI … (nepreverjen)

...sodišče mu ni uspelo dokazati...a ga obsodili.....ljudje lahko se bojimo v kaki diktaturi živimo....npr obsodbe v stilu GOLEGA OTOKA.

A79 (nepreverjen)

Vzgojno kazen bo začel prestajati na njegov dan, 1. Aprila.

Oj-oj (nepreverjen)

Nej sta še pravnomočno obsojena tak ka sta še nika nej kriviva. Če prepišavlete od 24ur te se dobro preštite

čarni vrag (nepreverjen)

To je država čudakov. Tak so Janši kot osumljenemu velekorupcije sodili na najnižjem sodišču, to je sodišču za kurje tatove. Zdaj pa Šiško dobi za domnevno rušenje ustavne ureditve naše države 8 mesecov. Ali je to kakšno gledališče bratov Marks? Za rušenje ustavne ureditve mora biti kazen malo bole resna.

ZA ODCEPITEV (nepreverjen)

CARNI VRAG TI SI RES ZA ORMOZ KAKO RUSENJE USTAVE A DA JE SLOVENIJA POKRADLA CELO PREKMURJE IN NAS JE PAHNILA V ISTI SOD KOT KOSOVO A TO NI BILO NAMERNO RUSENJE PREKMURJA A KDE JE KAZEN ZA TAKO DEJANJE PROSIM ZAPRI GOBEC DA TI SMRDI IZ NJEGA

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

administrator (nepreverjen)

Ja sam z avtobusom srušil županov kurnik
in me je sodišče obsodilo na 2 leti pogojno zarad nasilnega rušenja županovega kurnika
No saj veste tam je imel župan svojo kuro , in zato sem dobil tako visiko kazen
Nemreš kar tak nekaj zrušiti, so mi rekli,, bolje da si zgradil nekaj ,, pa makar komunizam

Oliva (nepreverjen)

Tablete vzeme ali pa štrik či škali v glavi.

In reply to by administrator (nepreverjen)

opelmajster (nepreverjen)

pa dajte no... Tip ide za par let v čuzo zaradi kile ganje, tu pa odijo okoli z orožjon pa nepihavlejo revolucijo pa jin da 8 mescov?!?!?! Mrš v *****!

nagicigan (nepreverjen)

tudi jaz imam orožje, pa kaj mi moreš ?

In reply to by opelmajster (nepreverjen)

sladoledar (nepreverjen)

ali si ti navadni peder
ali si ta pravi smrdljivi peder
ali si obična pederčina

In reply to by opelmajster (nepreverjen)

opelmajster (nepreverjen)

pa kaj če sem peder
to je sedaj moderno

In reply to by sladoledar (nepreverjen)

opelmajster1 (nepreverjen)

Zmisli si svoj nick tele eno

In reply to by opelmajster (nepreverjen)

sladoledar (nepreverjen)

tele ti je čale
svinja ti je mama

In reply to by opelmajster1 (nepreverjen)

opelmajster1 (nepreverjen)

To si ti, ka san pa ges?

In reply to by sladoledar (nepreverjen)

Strijc Džouže (nepreverjen)

Slovenezuela pač

tresk (nepreverjen)

original! Slovenkuba...

In reply to by Strijc Džouže (nepreverjen)

Zobotrebec (nepreverjen)

Pljunek sodišču v obraz

sladoledar (nepreverjen)

Jaz sem pa nekje prebral da je administrator peder

lauraas (nepreverjen)

Opelmajster, koliko %THC-ja je imela tista gandža, a mogoče okoli 30%, to več ni tista indašnja travica z okoli 5%THC-ja, tèle današnje travce so že močnejše od koke! Pa da ne bi še o laboratorijih in ojačevalcih.

opelmajster1 (nepreverjen)

Idi za predsenika

In reply to by lauraas (nepreverjen)

chch (nepreverjen)

10 lejt psihiatrije. nej pa 8 mejsecov zatvora. Takši maloumneži kak je tej Šiško sodijo na zaprejte oddelke umobolnic. Pa z njimi vsi tisti keri tej bedake podpejrate pa zagovarjate.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice