V občini Vuzenica, natančneje v Šentjanžu nad Dravčami, je včeraj zjutraj zagorelo gospodarsko poslopje. Ogenj se je bliskovito razširil, uničena je celotna mehanizacija in dva avtomobil. Zgorel je tudi hlev, v katerem je bilo 20 glav govedi in pet koz.

Dan po uničujočem požaru v Šentjanžu nad Dravčami se za življenje bori še zadnja krava, a upanja, da bi preživela, je malo. Večina živali je poginila ob izbruhu požara, danes so zaradi vdihanega dima poginile še preostale živali

Lastniki kmetije in njihovi sorodniki so po nesreči popolnoma pretreseni, pred novinarske mikrofone niso želeli stopiti.

»Družina je bila v velikem šoku, potrebovali so tudi zdravniško pomoč. Še danes si niso opomogli,« navede župan občine Vuzenica Franc - Franjo Golob.

Župan občine Vuzenica Franc - Franjo Golob

Požara niso mogli preprečiti

Požar je izbruhnil včeraj, v zgodnjih jutranjih urah, gasilci so se odzvali takoj, a kljub temu požara več niso mogli omejiti. 

»Ko smo prišli na kraj nesreče je bil požar že popolno razvit, praktično se ni dalo več vstopati. Potem smo ugotovili, da je v hlevu še živina in smo pričeli z reševanjem živine,« pojasni Marjan Ovčak, poveljnik Prostovoljskega gasilskega društva Vuzenica.

V požaru poginilo več kot dvajset živali

Kriminalisti natančne škode za zdaj niso podali, vemo pa, da je v požaru poginilo dvajset krav in pet koz, uničena je celotna kmetijska mehanizacija, zgorela sta dva avtomobila in vsa osebna kolesa, ki so jih shranjevali v gospodarskem objektu. 

»Od tega je včeraj bilo rešenih osem govedi, ki pa so zaradi vseh okoliščin že skoraj vse poginile. Mislim, da je za zdaj živa še samo ena,« razlaga župan.

Družina ostala na varnem

Lastnik z družino živi v hiši ob gospodarskem poslopju, požar se tja na srečo ni razširil. Hišo so zavarovali, da se ne bi preveč segrevala, kljub temu pa so popokala vsa okna hiše.

Vzrok za požar še ni znan

Požar naj bi povzročila eksplozija, tako vsaj sumijo domači, a ta vzrok še ni potrjen.

Nesrečni požar je eden izmed večjih na tem območju.

Gasilskemu društvu Vuzenica so na pomoč priskočila vsa gasilska društva iz Gasilske zveze Dravske doline in tudi sosednje gasilsko društvo iz Dravograda. Ognjene zublje je poskušalo omejiti okrog 50 gasilcev.

Tudi občina nudi pomoč

Nastala škoda je enormna. Lastniki kmetije so v trenutku ostali brez vsega. Glavni prihodek je družina pridobivala prav s kmetijsko dejavnostjo in živinorejo. Občina Vuzenica in sosedje so takoj priskočili na pomoč.

»Danes smo bli že v kontaktu s predstavniki Rdečega križa, kjer bomo odprli račun za zbiranje sredstev. Občina bo preko svoje proračunske rezerve pomagala in družini namenila določena sredstva,« pojasni Golob.

Gasilci so še zmeraj na delu, sedaj se je začela sanacija uničenega objekta. Vsi prisotni upajo, da bo družina Bindiš s pomočjo sokrajanov lahko že spomladi ponovno začela s kmetijsko dejavnostjo. 

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Pridelovalci z… (nepreverjen)

youtube.com/watch?v=-ZBSld-9mjw
youtube.com/watch?v=L0u1D_184nM

Mikimaus (nepreverjen)

Naj jim bo lahka zemljica, boge živali…

gostja 426 (nepreverjen)

Če bi lastniki imeli kaj znanja, bi bile živali vse leto na paši, hlev bi bil odprt in v njem bi bile, ko bi hotele. Brez privezovanja. Zdaj pa so hudo trpele zaradi neozaveščenosti lastnikov. Oni so krivi, da so umrle, naj ne točijo krokodiljih solz, ker so v teh kravah itak videli samo zaslužek, nič drugega.

Starejše novice