V industrijskem objektu v Lenartu je ponovno zagorelo. Policija je že zavarovala in zaprla območje.

Že pred petimi dnevi je prišlo do hudega požara v industrijskem objektu v Lenartu. To se je dogodilo v poslovni enoti podjetja Salomon.

Tokrat pa se je dogodek ponovil: policisti so že zavarovali in tako tudi zaprli območje. Na lokaciji so tudi rešilci in župan Janez Kramberger. Dva zaposlena je reševalno vozilo zaradi vdihavanja dima tudi odpeljalo v bolnišnico.

Policisti so bili napoteni na kraj in so kraj zavarovali. Ko bodo izpolnjeni pogoji za varno delo, bodo opravili ogled, s katerim bodo ugotavljali vzrok požara in druge okoliščine. Trenutno na kraju poteka gasilska intervencija, medtem ko preiskava prejšnjega požara se ni zaključena.

Spomnimo: Inšpektor za okolje in naravo Inšpektorata Republike Slovenije za okolje in prostor, ki je po hudem požaru v poslovni enoti podjetja Salomon v Lenartu opravil inšpekcijski nadzor, je zaradi varovanja življenja in zdravja ljudi, javnega reda in miru, javne varnosti, premoženja večje vrednosti, ali nevarnosti za okolje, na podlagi ugotovitev zavezancu izdal ustno odločbo o prenehanju obratovanja naprave.

Obratuje lahko le naprava za sortiranje nenevarnih odpadkov

»Z ustno odločbo je bilo podjetju odrejeno, da mora do zagotovitve (izgradnje) novega skladiščnega prostora prenehati z obratovanjem naprave za predhodno obdelavo mešanih komunalnih odpadkov, in naprave za predelavo odpadkov po mehanski obdelavi odpadkov ter predelavo odpadkov v trdno gorivo. Obratuje lahko le naprava za predelavo (sortiranje) nenevarnih odpadkov,« je sporočil inšpektor za okolje in naravo.

Po besedah inšpektorja je bil prevzem odpadkov zaustavljen, dokler zavezanec ne odstrani odpadkov, ki so nastali po požaru, in dokler ne uredi nove nadstrešnice za skladiščenje posameznih frakcij po obdelavi odpadkov.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Sigmund (nepreverjen)

Pomlad, poletje 2017. V kratkem času je sledilo večje število zelo odmevnih in velikih požarov raznih odlagališč odpadkov. Kemis Vrhnika 15. maj, odlagališče odpadkov nad Jesenicami 19. maj, Ekoplast Ljutomer 8. junij, Tapetniški obrat Slovenskih železnic Ptuj 17. junij, Ekosistemi Zalog 20. julij, skladišče lesnih sekancev Mokronog 24. julij. Še nekaj manjših, ki niso imeli večjega odmeva v javnosti je bilo.
Vsi ti požari tudi zelo navarnih strupenih snovi, ki se plazijo tako rekoč po celi Sloveniji, razgaljajo grozljivo malomarnost, nestrokovnost in skorumpiranost in nesposobnost organov nadzora in kazenskega pregona. Še nihče ni bil kaznovan, niti odstavljen, niti ni v preiskovalnem zaporu, čeprav se ve, da so vsi požari povzročili splošno nevarnost, ki je uradno pregonlljivo kaznivo dejanje.
Koliko ton nevarnih snovi, ki povzročajo različne bolezni in se v človeka prenašajo preko zraka, hrane ali vode je bilo sproščeno v okolje ne ve nihče.
Samo ugibamo lahko zakaj so vsi ti požari nastali. Da bi toliko požarov v kratkem času bilo čisto naključje je enostavno smešno. Odprtih vprašanj je nešteto in odgovorov ni. Vsaj uradno ne.
In sedaj v Lenartu 2x v enem tednu. Koliko je še kje starih tovarn in hal, kjer se skladiščijo različni odpadki in za katere nihče ne ve, da tam obstajajo? Koliko je ograjenih površin, ki so za zelenjem skrite in se dnevno v njih vozijo razni odpadki in ljudje pojma nimajo, kaj se tam dogaja. Tudi odgovorni državni organi ne vedo za vsa odlagališča raznih nevarnih snovi.
Je očitno denar več vreden od zdravja ljudi? So razni smetiščni lobiji močnejši, kot državne institucije in politika? Očitno so smeti hudo dober biznis!!!!

Starejše novice