Policisti poročajo, da je neznani storilec poškodoval enega izmed spomenikov v centru Ljubljane.

Policijska uprava Ljubljana poroča, da so bili dopoldan obveščeni o poškodovanju enega izmed spomenikov na območju centra Ljubljane

Poškodovan je Spomenik talcem žrtvam fašizma, ki stoji na Ulici talcev 1. 

Spomenik stoji v spomin na 13. oktober 1942, ko so fašistični okupatorji v Ljubljani, pri Poljanski gimnaziji, ustrelili 24 talcev, meščanov okupirane Ljubljane. Gre za spomenik lokalnega pomena.

Neznani storilec je ponoči na spomeniku poškodoval spominsko ploščo in vazo.

Restavrator, ki si je nastalo škodo ogledal na kraju dogodka, je za Ljubljanainfo povedal: »Malo možnosti je, da je, glede na težo vaze, padla sama. Zagotovo namreč tehta 70 ali 80 kilogramov.«

Povedal je še, da je bil po informacijah, ki so mu jih posredovali z ljubljanske mestne občine, spomenik pred časom že lepljen, več informacij pa o tem nima, saj obnovitvenih del ni izvajal on. 

»Obnova bo predvidoma trajala kakšen mesec, odvisno od tega, ali bomo morali odstraniti tudi podstavek vaze in vse skupaj obnoviti v delavnici ali se bo kaj dalo popraviti na licu mesta,« je še izpostavil in dodal, da je za oceno stroškov treba počakati na mnenje kamnoseka.

Policisti o dogodku še zbirajo obvestila, o vseh ugotovitvah pa bo obveščeno pristojno državno tožilstvo.

Komentarji (25)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
tuncika
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

KUL-ovci in RTV.

Islamteroristi (nepreverjen)

imaju "kul i rtv"

In reply to by tuncika

Vajz (nepreverjen)

Pa tvoja noura pamet.

In reply to by tuncika

heil titler (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ista praksa kot v 70 letih v Velikovcu, partizani rušijo partizanske spomenike, da vzbujajo pozornost in da lahko Janšo obtožujejo fašizma.

Tralalalolo (nepreverjen)

Hahahahahaha... hahahahahaha...haha.

In reply to by heil titler (nepreverjen)

Seveda, Muslomani (nepreverjen)

Islamisti Taliban boko haram so "Hitler"

In reply to by heil titler (nepreverjen)

Vajz (nepreverjen)

Za to, da janšo obsodiš fašizma ni treba rušiti spomenikov, ker je to očitno na 10 km...

In reply to by heil titler (nepreverjen)

Luz (nepreverjen)

Janšizem in rumene opice na delu

HojSS PRESS (nepreverjen)

Samo nekulturnega človeka motijo spomeniki !!!
Spremenili so se režimi in tudi meje.
Ampak stari spomeniki še vedno stojijo.
In v civilizirani družbi niso nikomur na poti !!!!
V Avstriji imajo še vedno spomenike iz časa Sovjetske okupacije in nikomur ne pride na misel, da jih podira !!!
Samo za primer !
Tudi kakšen voditelj iz časov Avstro - Ogrske se kje najde po Evropi.
In tudi Napoleonovi kipi še stojijo.
Vandali pa ne spoštujejo nobene preteklosti !!!!!
Vemo, kdo se pri nas najbolj ukvarja s preteklostjo !!!!
To so SDS in druščina pod vodstvom JJ !!!!
Oni vsakodnevno govorijo o preteklosti !!!!!!
Normalni ljudje živijo sedanjost in zrejo v prihodnost !!!!!!!!!!!

Vandali so muslimani (nepreverjen)

ker so iz druge kulture: Islam

In reply to by HojSS PRESS (nepreverjen)

Vajz (nepreverjen)

Narod, ki zanika svojo zgodovino nima, prihodnosti...

In reply to by HojSS PRESS (nepreverjen)

v Avstriji ima… (nepreverjen)

oe24/oesterreich/politik/zadi-enthuellt-gedenktafel-fuer-ns-opfer-vor-justizpalast

In reply to by HojSS PRESS (nepreverjen)

czd (nepreverjen)

Pa otroci so se samo skrivali za vazo ...joj

Stiv (nepreverjen)

Popravilo en mesec !!?? Pa to ne moreš verjeti !! Ah ja,polži bodo popravljali in ure nabijali !! Sramota stroki !!

hupaduop (nepreverjen)

Neposredni posledice hujskanja trenutne klero-fašistične vlade.

Čergoli (nepreverjen)

Janšistična - fašistična - domobranska banda.

Talibanci nisu (nepreverjen)

domobranci negu teroristi isti koji su bili nacisti

In reply to by Čergoli (nepreverjen)

Oglednik (nepreverjen)

Takšne stvari so plitve in totalno maloumne. Zamislite si ka bi zdaj nešče začno požigati in rušiti cerkve zaradi dejanj, ki jih je cerkev delala med inkvizicijo in nasilnin pokristjanjevanjem skozi zgodovino. Ka bi pravli na to?
Spomnite se kak se je celi svet zgražo gda so islamisti rušili zgodovinske spomenike v Siriji in Iraku!
Na spomenike se spravlajo samo in edino primitivci.

ja rejsan je

Tou držij kak pribijto! Ale se pozabo: ene vrste nasilje podžiga tüde drüjgo nasilje. Ne pozabe, ka delajo na pejtkovej protestaj, grozijo s smrjouf, več ale menje skačejo po Kredarece, pa tan gnjavejo ministre, prekelđavlejo smerokaze, napadajo televizejo, pa še se najde, na desetine toga. Tüde, ka je ednouk "delegaceja" desneh prišla pred Kučanovo kučo, pa tan probala zaköjrete knjigo o njen, pa so budale niti tou nej znale, ka peper težko gorij, če ga ne ftrgneš vö z vezave, pa zmučkaš. Nite tou so nej znale, ka se knjige štejo, nej köjrejo! Pa kakšna kole bijla!
Tou nasilje nad enen spomenijkon je znonkar napravo kakšen desničar, ge v tou ne dvomem, se pa rejsan pijtajmo, zakoj njeme je glij zdaj tou bilou napoute? Malo premislete je nej tak težko?
Tüde, ka zdaj lejve skačejo kak zmejšane zaradi tistoga smotanoga, štere je na kejpe kazo iztegnjeno desno rokou, pa neka pohvalnoga napijso za Hitlera (je že odstoupo z mesta vodje tiste agenceje), pozablajo pa, ka je svejt glij tak obsoudo komunizem kak totatlitarni sistem. Edijno mij še tü mamo neke hvalospeve za razne Kardelje, pa Mačke, tüde Tite....? Da mo že ednouk prišle k pamete, pa začale živete, kak se šika?

In reply to by Oglednik (nepreverjen)

Oglednik (nepreverjen)

Se strinjan. Samo pozablaš ka je tej spomenik nej spomenik s kerin bi se poveličeval kakšen koli totalitarni sistem, ampak je spomenik nemanjeni navadnin lidan, slovencon, keri so bili ustreljeni kak talci in kere je ustrelil okupator. Tu mislin ka je velka razlika.

In reply to by ja rejsan je

ja rejsan je

Ja, se strinjan, tüde s spougnjen. Zdaj podrobnoste gor ale doj. Če mo en den v Sloveneje ugotouvle, ka je tiste spomenijk revoluceje tan nedaleč od parlamenta motejče, se ga more uradno odstranete, nej pa, ka ga što poškoduje ipd... Somo, po padce komunizma so na nemalo mestaj dobesedno vnečavale kipe Stalene, pa Lenene, pa tistome Sadame... Zdaj po svoje, je prave način ale nej? Težko va müva, pa vüpan ka si normalne na ton forume najšle odgovor.
Pa da de jasno, mene je: takšno dejanje, ka nekak ide poškodüvlate en spomenijk talcon je obsojanja vrejdno. Močno pa dvomem, ka mo v Sloveneje sploj da prišle k pamete, tak smo raztalane. Na žalost.

In reply to by Oglednik (nepreverjen)

Oglednik (nepreverjen)

Saj verjetno so tudi skozi zgodovino uničevali spomenike v momentih določenih sprememb, vendar se jih je dosti ohranilo. Poanta vsega je samo to ka se je vedno uničevalo iz maščevanja, oziroma nestrinjanja - drugačnega mnenja in pogleda na določene stvari. V danon trenutki je nekša stvar, nekši spomenik spomin na nekše slabe čase, čez čas pa ta ista zadeva grata umetnost in zgodovina naroda in ponavadi zaščitena kak nacionalni interes. Edino dosta časa more preteči med tema dvema dojemanjema iste stvari. Po moje ta čez 2000 lejt tudi Hitler in Tito postala samo navadnivi zgodovinskivi osebnosti in do se deca o njiva fčili v šolaj kak pač o deli zgodovine, zgodovinari pa do celi navdušeni, če do najšli kakšen dokaz o obstojih teh dveh ali celo kakšen spomenik negi zakopani, in do postavlali tej stvari v nacionalne muzeje kak del kulture in zgodovine nekšoga naroda. Kak pravin, dvej generaciji se moreta vsaj menjati pa politiki se morejo hejnjati s ten ukvarjati pa de včasik vse boukše.

In reply to by ja rejsan je

Oglednik (nepreverjen)

Pa še neka, če sva že pri ton. Lidje odimo pa svejti (Italija, Grčija, Egipt....) gledat raznorazne spomenike tiranon in nasilnin vladaron iz zgodovine in se čudimo njihovi lepoti. Tak do se verjeno lidje čudili in odili gledat tej naše spomenike iz naše bližnje zgodovine. Tisti lidje keri nedo osebno obremenjeni s temi stvarmi do na vse to čez 500 ali več lejt (če de svet še stao čez telko lejt seveda :) ), gledali drugače kak mi keri smo tej čase malo doživeli ali poznamo nekoga keri je tou doživel. Tudi če bi sužnje v Rimskon cesarstvi pijtali, bi tudi pravli ka spomeniki njihovih lastnikov in tiranov nejso primerni in bi jih z veseljn rušili. Pa so jih nej. So se ohranili do gnes in jih mi lejko občudujemo. O dogodkih tistoga časa pa se zgučavlejo zgodovinari in nej politiki.

In reply to by ja rejsan je

Srbi nisu nacisti (nepreverjen)

Alo/vesti/politika/542324/danilo-je-pika-milica-rodena-iz-incesta-a-vukan-jede-gona-dilas-i-marinika-nastavljaju-svoj-sumanuti-plan-udar-na-vucicevu-decu-a-sve-iz-bolesnih-razloga

N.OB so Talibanci (nepreverjen)

novice.svet24/clanek/novice/slovenija/kot-bi-nekdo-mrtve-poskusal-se-enkrat-ubiti ... Musloharammafija

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice