Cariniki ujeli Romuna, ki je v Italijo tihotapil 1349 zmrznjenih ptic 13 različnih zavarovanih vrst.

Kot so sporočili iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, je Mobilni carinski oddelek Ljubljana na postajališču Lukovica ustavil voznika avtobusa s prikolico, pri katerem so med pregledom prtljage našli 15 škatel z mrtvimi pticami.

Natančen pregled škatel je opravila varstvena ornitologinja iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije.

V škatlah je zabeležila 1349 osebkov ptic, ki so pripadali 13 vrstam. Vse vrste ptic, najdene v škatlah, so zavarovane z Bernsko konvencijo in po zakonodaji RS s področja varstva prosto živečih živalskih vrst. Ptice so bile ulovljene in ustreljene v Romuniji, voznik pa jih je želel nezakonito prepeljati v Italijo. Namenjene so bile italijanskemu črnemu trgu, kjer bi bili prodani za hrano v restavracijah. 

Nezakoniti transport tudi čez slovensko ozemlje

Na Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije se v sklopu projekta »Proti nezakonitemu ubijanju ptic na jadranski selitveni poti« ukvarjajo tudi z nezakonitim transportom ptic preko Slovenije.

Ugotavljajo, da se je število zaznanih primerov vse od leta 2013, ko Slovenija ni več zunanja meja EU, zmanjšalo, vendar poudarjajo, da je to predvsem zaradi neizvajanja carinskega nadzora na mejah.

Razsežnost pojava tako v zadnjih letih ni znana, vendar podatki kažejo, da se ni bistveno zmanjšala. Slovenija ostaja tranzitna država za ptice, ulovljene tako na območju vzhodne kot tudi jugovzhodne Evrope. 

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
gostja 426 (nepreverjen)

Groza, ljudje se sploh ne zavedajo, kakšna katastrofa je lov na ptice in kako naglo izumirajo. Potem pa jamrajo, da je mrčesa vedno več in napadejo naravo s kemijo. Res si kopljemo grob zaradi lastne nespameti.

A79 (nepreverjen)

Številne živalske vrste so ogrožene zaradi pohlepa. Tudi pri nas je ogromno krivolova. Nedavno bil prispevek o tem: https://sobotainfo.com/novica/slovenija/vse-vec-nezakonitega-ubijanja-a…
Ne zavedajo se pa, da rušijo ekosisteme. Z izginotjem ene vrste, so ogrožene druge vrste živali in ko se poruši ravnovesje, je ogroženih več vrst hkrati. Ljudje smo največji škodljivec na svetu, s svojimi dejanji posredno in neposredno ubijamo živali, rastlinje in zastrupljamo planet.

In reply to by gostja 426 (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Zopet de se šmuglalo z njimi kot s psovi.

Starejše novice