Slika je simbolična.
Delavci na gradbišču so naleteli na neeksplodirano bombo.

Mariborski policisti poročajo, da so včeraj popoldan na gradbišču na Prevorškovi ulici v Mariboru med gradbenimi deli našli neeksplodirano letalsko bombo iz 2. svetovne vojne, težko 250 kilogramov.

Spomnimo. Leta 2019 so 250-kilogramsko bombo našli pri nakupovalnem središču Europark in starih mariborskih zaporih, kjer so gradili trgovino Lidl. V neposredni bližini železniškega mostu med Mlinsko in Plinarniško ulico so nato odkrili še eno neeksplodirano ubojno sredstvo. Sledile so evakuacije in deaktivacije bomb.

250-kilogramsko bombo so leta 2017 odkrili tudi v bližini gradu Vurberk in takrat evakuirali 400 prebivalcev v radiju enega kilometra okrog najdišča.

Kraj najdbe zavarovan

Policisti so kraj najdbe zavarovali. Kot so sporočili, si bodo danes pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi in Civilne zaščite ponovno ogledali kraj najdbe in izvedli aktivnosti za njeno nevtralizacijo in odstranitev.

Policisti dodajajo, da bodo vseh ukrepih v zvezi z odstranitvijo bombe sprotno obveščali javnost.

Na mariborski občini poudarjajo, da je bil jeseni 2021 na mestnem svetu sprejet odlok o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami v Mestni občini Maribor. 

Ta med drugim ureja tudi področje varstva pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi na podlagi pripravljene ocene ogroženosti Mestne občine Maribor.

Tri stopnje ogroženosti 

Odlok v skladu s pripravljeno karto ogroženosti Mestne občine Maribor zaradi neeksplodiranih ubojnih sredstev predvideva tri stopnje ogroženosti, in sicer višjo, srednjo in nižjo stopnjo. 

»Ob tem velja poudariti, da nobena od navedenih stopenj ogroženosti ne izključuje možnosti najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev na območju Mestne občine Maribor,« pojasnjujejo na občini. 

Vir: Mestna občina Maribor

Dodajajo, da je bilo na območju Mestne občine Maribor v obdobju med 7. januarjem 1944 in 12. aprilom 1945 izvedenih 29 bombnih napadov, odvrženih je bilo skupno 15.795 kosov bomb.

Tako je možnost najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev na območjih, ki so bila predmet strateškega zavezniškega bombardiranja, relativno visoka in s tem povezana možnost nastanka nesreče zaradi nenadzorovane aktivacije. 

Ob predhodno izvedeni detekciji zemljišča in odstranitvi bombe s strani pripadnikov Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, se možnost nastanka nesreče ob aktivaciji bistveno zmanjša.

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
necepec (nepreverjen)

Rejsan ste zgubili kompas!!!

brrt (nepreverjen)

kakšna Sobota, Sobote se je še Hitler ogijbau

Rusi so Nemce (nepreverjen)

youtube.com/watch?v=Zxf6SHY8JOQ
youtube.com/watch?v=rE_Jy7iZh04
youtube.com/watch?v=lDSjrZ7Msmw

In reply to by brrt (nepreverjen)

janez.b (nepreverjen)

Zato bo Janša Lendavo, potem pa še Soboto prodal Madžarom.🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

In reply to by brrt (nepreverjen)

asdasd (nepreverjen)

Misliš, da bodo Madžari hoteli imeti te kraje ?!

In reply to by janez.b (nepreverjen)

Diktator JJ (nepreverjen)

svet24/clanek/novice/slovenija/v-komunizmu-zaradi-kritik-zaprli-pucnika-sds-zdaj-grozi-znidarsicevi

In reply to by janez.b (nepreverjen)

HojSS PRESS (nepreverjen)

Ehhhhh, kakšna drama ??????
Tisti, ki poznamo Maribor vemo, da je tega pod Mariborom še na stotine !!!!!
Nekatere nikoli ne bodo najdene, ker se je že ogromno zasulo, ko se je po vojni gradil Maribor !!!!!

Ubili so zaved… (nepreverjen)

siol/novice/slovenija/edini-zapor-ki-je-z-dvorisca-povezan-s-sodiscem
mariborart/spomenik/kaznilnica

In reply to by HojSS PRESS (nepreverjen)

Starejše novice