Fotografija je simbolična
Voznik začetnik je na avtocesti prekoračil hitrost za dobrih 70 kilometrov na uro, voznik v Celju pa v naselju za dobrih 60 kilometrov na uro.

Iz Policijske uprave Celje sporočajo, da so v petek dopoldne na avtocesti obravnavali 20-letnega romunskega voznika osebnega vozila, ki je na avtocestnem viaduktu Slatina, pri omejitvi hitrosti 100 kilometrov na uro, vozil 172 kilometrov na uro. 

V takojšnjem postopku mu je sodnica izrekla 1200 evrov globe in stransko sankcijo devet kazenskih točk.

V soboto popoldne pa so celjski policisti na Bežigrajski cesti v Celju obravnavali voznika, ki je pri dovoljeni hitrosti 50 kilometrov na uro, vozil 111 kilometrov na uro. 24-letnemu kršitelju so začasno odvzeli vozniško dovoljenje in mu prepovedali nadaljnjo vožnjo.

Zaradi kršitev določil zakona o pravilih cestnega prometa so na Okrajno sodišče v Celje podali obdolžilni predlog. Za očitani prekršek je predpisana globa v višini 1200 evrov in 18 kazenskih točk.

Počasneje je varneje!

Neprilagojena hitrost je na slovenskih cestah med glavnimi dejavniki prometnih nesreč, še zlasti tistih z najhujšimi posledicami. Z doslednejšim spoštovanjem omejitev hitrosti in ustrezno prilagoditvijo vožnje razmeram na cesti, bi lahko obvarovali marsikatero življenje, saj stopnja poškodb narašča sorazmerno s hitrostjo. 

Če bi povprečno hitrost v naseljih zmanjšali za samo en kilometer na uro, bi se število prometnih nesreč zmanjšalo za približno štiri odstotke, opozarjajo možje v modrem. Znižanje povprečne hitrosti za en kilometer na uro zunaj naselja pa bi pomenilo zmanjšanje števila nesreč zaradi hitrosti za približno dva odstotka. 

Na to, da je počasneje res varneje, kaže tudi podatek, da je verjetnost smrti pešca ob trku pri 50 kilometrov na uro kar 85 odstotna, pri hitrosti 30 kilometrov na uro pa se verjetnost, da bo pešec zaradi trka umrl, zmanjša na manj kot 10 odstotkov.

»Še posebej v naslednjih dneh, ko se v šolske klopi vračajo najmlajši osnovnošolci, za katere je pričakovati, da bodo pri ponovnih snidenjih s sošolci in prijatelji razigrani  in v prometu manj pozorni, pozivamo vse voznike naj bodo pri vožnji še posebej previdni strpni in odgovorni,« pozivajo policisti.

Najmlajši pešci namreč veljajo za najbolj ranljive udeležence cestnega prometa.

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Yery (nepreverjen)

Takim izpit vzet in nikoli več sploh dovoliti da fa gre ponovno delati.To so ftajerji.

owa owa (nepreverjen)

Starejše novice