Marjan Dora je v oddaji Dora - nedeljski pogovori tokrat gostil svetovnega popotnika, novinarja in fotografa Zvoneta Šerugo.

Če ima človek srečo, najde službo v kateri uživa in Zvone jo definitivno je. Tudi sam zase pravi, da živi sanje drugih ljudi.

''Ali bom misijonar ali pa Tarzan''

Njegov oče je Prekmurec, ki pa je na Dolenjskem spoznal svojo ljubezen, tako je tam odraščal tudi Zvone. Prihaja iz verne družine, zato so bili starši dokaj presenečeni, ko se je odločil za študij novinarstva na takratni FSPN. A usoda ga je dobesedno odnesla drugam, zato študija še zdaj ni dokončal.

Šotor, spalna vreča in vas za cesto

Zadnjih štirideset let aktivno potuje, vse pa se je začelo v prvem letniku, ko si je omislil potni list ter se odpravil v Trst švercat kavbojke. Sprva je z avtoštopom potoval po Evropi, spal po vaseh nekje za cesto, pristal tudi v zaporu, skratka bil avanturist, samotar. Vse dokler ni spoznal ''simpatične brucke'', ki je postala njegova žena.

Na poti z motorjem in manekenkami

Ljudje ga najbolj poznajo po motorju. Je prvi, ki se je okrog sveta podal na jeklenem konjičku. Prvo daljše potovanje je bilo štiri leta okoli sveta, zaključilo pa se je s poročnim potovanjem po Afriki.

''Domov se nisem nikoli javljal, mama je tako ali tako ves čas molila, da preživi ''tam nekje med ljudožerci.''

Kaj kmalu je ugotovil, da se samo s pisanjem člankov ne more preživljati, zato se je usmeril tudi v turizem. Kot vodič zdaj nekajkrat na leto na potovanje po svetu odpelje tudi manjšo skupino turistov, oziroma turistk, saj so to povečini mlade punce.

Hoteli le nujno zlo

Po vseh teh letih še vedno zmaga spalna vreča, čeprav bi si lahko privoščil luksuz. ''Na ta način prideš do ljudi, ustaviš se v vasi in povprašaš za prenočišče. Moja potovanja so potovanja k ljudem.''

''Ljudje se bojijo neznanega, to je največji problem. Svet je krasen, norci pa so tako ali tako vsepovsod, tudi doma.''

Sam nima nobenih skrbi, da se ga drži sreča, pove. ''Iz potovanj prinesem 90 procentov dobrih izkušenj.''

''Moj moški ponos ne dovoljuje, da bi me žena preživljala''

Oba z ženo sta potrebovala nov izziv in našla sta ga v reviji, ki jo bosta skupaj izdajala. Avantura, kot sta jo poimenovala, je namenjena vsem avanturistom, popotnikom, ekstremnim športnikom in vsem ostalim, ki so po duši tako nemirni kot Zvone. Kot je povedal, ga še vedno kar razganja in ''meče'' sem ter tja.

Več pa najdete v videoposnetku. 

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Tujec 2 - pijancek (nepreverjen)

Kupim gasilsku kapu

Starejše novice