Nasproti Marjana Dore je tokrat v pogovorni oddaji Dora – Nedeljski pogovori sedel Viki Grošelj. Alpinist z največ preplezanimi osemtisočaki in prvi Slovenec, ki se je povzpel na vse najvišje vrhove kontinentov.

Sogovornik se nostalgično spominja rojstnega kraja Guncelj, še posebej gozda, kjer se je kot otrok sankal, nabiral dračje, gobe, borovnice.

»Ni pravzaprav tedna, da se ne bi vsaj enkrat, dvakrat sprehodil skozi gozd in enako kot v moji mladosti, mi še vedno veliko pomeni,« dodaja.

Plezati je začel pred točno 40 leti. Priznava, da je alpinizem najlepša možna dejavnost v njegovem življenju, a s črno piko. Ko je imel 18 let, se je v francoskih Alpah smrtno ponesrečil njegov dve leti starejši brat Silvo. 

»Brata, številne druge prijatelje, planince, sem izgubil v gorah. Pred mesecem dni, ko sem bil na Himalaji, se je smrtno ponesrečil Franček Knez – eden najboljših slovenskih alpinistov vseh časov,« se s težkim srcem spominja, a doda, da jih veliko več umre v prometnih nesrečah zaradi bolezni. 

Na Himalaji je bil več kot 60-krat, in sicer petdesetkrat v nepalskem delu, štirikrat v pakistanskem in sedemkrat v tibetanskem delu azijskega gorstva. Himalaja mu predstavlja način, kako v življenju postati predvsem boljši človek:

»Kar doživiš v čudovito lepem okolju in si v stiku z domačini, je izjemna šola za življenje, ki je nobena fakulteta ne nudi.«

V karieri si je zadal tri alpinistične projekte: 8000plus (povzpeti se na čimveč osemtisočakov, najvišji vrhovi celin in Na smučeh od 0 preko 8000 metrov (smučati na različnih nadmorskih višinah). Vse cilje na tem področju je tudi izpolnil.

»Od prvih odprav naprej sem pisal dnevnik, da ne bi pozabil, kaj sem kdaj počel, kje sem bil.«

Čeprav ljubi alpinizem, je 15-letnemu sinu nekako hvaležen, da ni zavil v to smer, saj se zaveda, kakšni nevarnosti si izpostavljen.

»Če bi se odločil za alpinizem, bi ga vsekakor podprl po svojih najboljših močeh. A vseeno mi je ljubo, da se ni.«

Celoten pogovor si lahko ogledate na spletni strani TV IDEA in preko naše spletne strani.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako se piše prekmurskemi glasbenik Vlado?

tuncika

Mojster Dora saj si fajn dečko, toda kot penzionist probaj izklopiti in daj priložnost mladim. Pa JJ-ja povabi v oddajo.

Tujec 2

Starejše novice