Naslovna fotografija: Mediaspeed
»Zaskrbljen sem, ker je vse odpovedano. Ljudje hodijo na koncerte, ko jim konec meseca ostane kaj v žepu. Upam, da si bomo čimprej opomogli,« v oddaji DORA – nedeljski pogovori pravi Zoran Predin.

Po prvih treh oddajah aktualne sezone DORA – nedeljski pogovori z Marianom Šefčovičem, Evgenom Carom in Vladom Novakom, ki jih je televizijska ekipa posnela še pred razglasitvijo epidemije novega koronavirusa, zdaj Marjan Dora nadaljuje pogovore z zanimivimi sogovorniki. A tokrat je v luči koronadobe namesto televizijskega studia snemanje potekalo v Marjanovi domači dnevni sobi v Murski Soboti, njegov sogovornik Zoran Predin pa se je z njim pogovarjal iz svojega doma v Ljubljani.

Že na začetku pogovora je Predin pojasnil, da je Štajerec iz Ljubljane in nikakor ne Ljubljančan po rodu iz Štajerske. 

»V enem trenutku je postalo jasno, da živim od glasbe in je bilo skoraj nujno delati v centru, kjer so mediji dosti bližje. Pa še ena prednost je, kamor koli se pelješ na špil imaš pol krajšo pot.«

Zoran Predin

Tokratni gost priznava, da je bila sprva zanj kitara le orodje za šarmiranje deklet na končnem izletu. V mladosti se je namreč posvečal predvsem košarki, a po poškodbi je žogo vendarle zamenjala kitara.

»To so bili časi, ko se nisi smel preveč hecat iz oblastnikov in jaz sem uporabljal predvsem dvojne pomene. Največkrat sem v kakšno erotiko zavil kakšno dnevno politično dogajanje,« ustvarjalno vzdušje v začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja v bivši državi razlaga Predin.

»Za vsak koncert je moral bend dva meseca prej na policijo dostaviti besedila in tu se ni dalo kaj posebej vplivati na to. Drugi tak predpis je bil ustanovitev komisije za šund in naš prvi album je imel oznako šund in s tem višji davek. Takrat si bil pravzaprav alternativen, če si bil označen za šund. Danes sicer tisti ljudje, ki so bili takrat v komisiji, zardevajo, ko jih srečam. Ampak tak pač je.«

Zoran Predin

V prvih petnajstih letih delovanja je skupina Lačni Franz z Zoranom Predinom izdala devet albumov, preostali del skupine je nato brez ‘frontmana’ izdala še en album. Po koncu študentskih let so se ostali člani prvotne zasedbe zaposlili v svojih poklicih, Predin pa je kot edini nadaljeval profesionalno udejstvovanje v glasbenem svetu.

V štiridesetih letih se lahko pohvali s prav tako štiridesetimi glasbenimi albumi. Eden njegovih najuspešnejših projektov je album Zoran pjeva Arsena, kjer Predin na svoj način interpretira pesmi preminulega hrvaškega skladatelja in pevca Arsena Dedića.

»To je postal najbolj prodajan album na Balkanu. Čez noč sem se prerival po lestvici med Severino, Parni valjakom in Bajago. Ta album nam je odprl tudi vrata v svet,« svoje nedavne uspehe predstavlja Predin, ki tudi zaradi njih zdaj načrtuje veliko turnejo po Severni Ameriki, Zahodni Evropi in celo na Kitajskem.

Zakaj svojim vnukom ne prebira pravljic?

Ob glasbi sta sogovornika spregovorila tudi o družini, o štirih sinovih in eni hčeri ter štirih vnukinjah in enem vnuku, ki bogatijo življenje Zorana Predina. Pravljic svojim vnukom sicer ne prebira.

»Tako počasi berem, da mi prej zaspijo. Ampak za to bo še čas, ko bodo malo večji, pridem tudi jaz na vrsto,« o svoji družini ponosno razlaga Predin.

Pogovor z Marjanom Doro je nanesel tudi na incident med košarkarsko tekmo Olimpije, kjer je Predin sodniku prisolil zaušnico. Pravi, da je v življenju naredil nekaj velikih neumnosti in ta je ena izmed največjih, takoj pa je uvidel svojo napako in se upravičil.

»Edino, kar me boli je to, da so iz nekih politikanskih razlogov, nekateri namenoma širiti laži, češ da sem sodnika napadel zahrbtno, da živim na račun države in da imam neke bonitete, ki jih drugi nimajo. Prav obratno je, nobenih kreditov nimam od države, živim le od svojega dela, zato sem trenutno precej zaskrbljen, ker je vse odpovedano. Ljudje hodijo na koncerte, ko jim konec meseca ostane kaj v žepu. Upam, da si bomo čimprej opomogli,« pravi Predin.

Tudi v karanteni slovenskemu glasbeniku ni dolg čas in, kot pravi, se pripravlja na nek trenutek, ko bo spet svoboda. V kratkem napoveduje novo pesem, ki naj bi bila pravo zdravilo za malodušje in ocenjuje, da imamo pri nas trenutno pravzaprav dva virusa.

»Tega bolezenskega in enega političnega. Ta se ravno v teh časih izkorišča za delanje nove situacije. To nas še posebej bega, ne vemo točno, kaj bo z Evropo, eni nas silijo v neke druge povezave. Predvsem v Prekmurju mora biti precej neprijetno, ko vidiš, kako vlogo dobiva Madžarska v dani situaciji, da to res ni fajn. Želim si, da se to ne bi uresničilo, želim si, da se vrne tista Evropa, v katero smo se tudi združili.«

Zoran Predin

Sogovornika sta pogovor na daljavo sklenila z željo, da ga enkrat opravita še v živo in si nato nekje v Prekmurju privoščita kosilo, kamor je Marjan Dora tudi povabil Zorana Predina. »Držim te za besedo in prva runda bo moja,« obljublja Predin.

S spleta

Komentarji (28)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Svetlana Maka… (nepreverjen)

prepovedano je tudi pretepanje sodnikov
Ali veste, da je v času Yuge. kdor je udaril sodnika
leiko takoj fasal metak u glavoj

asasaw (nepreverjen)

kdo je to? iskanje pozornosti?

...xzx (nepreverjen)

Zdaj ko je svoboda, moramo paziti, kaj govorimo.

KajzarFranc (nepreverjen)

svobodo smo za šenki ta dali, od zdaj naprej do nas z elektrošokeri vzgajali ka je to svoboda

Rdeča Zvezda (nepreverjen)

Zakaj tega bedaka reklamirate tukaj na sobota.info.

Oldgringos (nepreverjen)

Točno tak !

In reply to by Rdeča Zvezda (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

to si pa lepo napisal

In reply to by Rdeča Zvezda (nepreverjen)

ToneB (nepreverjen)

Kaj samp Predin KIKAV, in groza za poslušat, isti kod Dora! Kaj Marjan, nisi zadosti sunil na Murskem Valu, da še dale grebeš? Sramote nimate v naši lepi SLO, kikaši in navči se en verz pa ga vrite desetletja....SRAMOTA!!!!!!!!!!!!!!!! To so tiste debele Barice , ki rade poslušajo odpadnike.....

In reply to by Rdeča Zvezda (nepreverjen)

kuna (nepreverjen)

Arsen Dedič, Balaševič,.. njihovi vici, njihove zgodbe so imele in imajo smisel. Tvoji vici...žal ne. Vsaj jaz jih nisem nikoli razumel, kljub temu,da so se ponavljali.
Bil na zadnjem koncertu Lačnih Franzev na Štuku. Pričakoval sem več. Mladi fantje okoli tebe so se trudili,... ampak to je bil koncert Zorana in ne Lačnih Franzev.

. (nepreverjen)

zdravo Zoran!
MAASke na GLAVO, pa dva svinčnika vnos. Tvoj angel sreče je pač lačen in bos.

Vipko
Truplo

Če je njegovo nastopanje odvisno od "svobode", potem glasujem za desetletno "suženjstvo"!
Ja, podel človek, kateri se ve tako nizkotno prikrasti izza človeka in ga udariti od zadaj! Zelo nepošten človek, kateremu klub omogoči sedenje ob igrišču, a on zlorabi njihovo zaupanje. Mislim, da je bila takrat kazen klubu 25.000 eur in še nekaj, ne vem pa, če je to klub izterjal od njega? Dobil pa je od kluba "nagrado" v smislu, da so mu doživljenjsko prepovedali vstop na njihove tekme. To o velikem navijaču v košarki, za kakršnega se je vedno imel!
Kot drugo, v eni oddaji, katero je vodila Miša Molk se je norčeval iz besedil pesmi pokojnega Vunjaka oz. Brendija. Potem mu je ta zabrisal nazaj, če so ravno njegova besedila "gate na glavo" oz. nekaj podobnega kakšna extra kvaliteta... pa je utihnil.
Res, nekega poštenja in pameti po mojem ravno nima, njegove pesmi pa mi itak niso bile nikoli všeč! Da se razumemo, tudi Brendijeve ne, ampak tisto je druga zgodba.

kuna (nepreverjen)

Truplo, prav imaš.
Ni nek presežek človeka. Je samo štajerc v LJ, ki je znal zelo dobro "voziti skozi čeri". Zanimiv podatek bi bil, koliko dohodkov dobi samo s strani SAZAS-a.
Drugače pa: Imam dve vstopnici Franzev. Eno iz ta zadnjega koncerta in eno izpred 25 let. Takrat mislim, da so zadnjič špilali v originalni zasedbi-tri dni zapored.

In reply to by Truplo

Rdeči fosil (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Mater ste eni pritegnjeni. Predin je profesor za vas in za tričetrt kao muzičarov v Sloveniji.

kuna (nepreverjen)

Definitivno. A niso iz istega razloga prenehali špilati originalni Franzi?

In reply to by Rdeči fosil (nepreverjen)

kuna (nepreverjen)

Z***, ka pa te ti tü delaš? Ne basat,...

In reply to by Rdeči fosil (nepreverjen)

zgornjin (nepreverjen)

Prifarski muzikanti.... to je glasbeni domet vas zgornjih komentatorov.

kuna (nepreverjen)

A to pa je domet?:
Mirno morje, dober kavs!
Ti želi tvoj Mikimaus.

In reply to by zgornjin (nepreverjen)

tuncika

PENZIONISTI TRDNO V SEDLU, ALI PAČ NE ??????????????????
Pač komentiramo in nič drugega.
Bobovnik nič več na voditeljskem stolčku Milijonarja?
To naj bi odslej počel nihče drug kot Jure Godler. Priljubljeni voditelj oddaje Ta teden z Juretom Godlerjem sicer velja za enega bolj predrznih TV-voditeljev pri nas.
PRI NAS PA ŠE VEDNO TRDNO V SEDLU – NEDELJSKA ODDAJA – z naj..naj gosti….
Pravim pač, da upokojenci niso trend dobre gledanosti (Bobovnik, Miša Molk, Zvezdana in še kdo..
Dal sem predlog za nove voditelje te oddaje, katere poznam po zelo dobrem vodenju oddaj ali poročil. Moški : Marko Horvat - je mlad, inovativen, hudomušen
Ženska : Samanta Gomboc - je mlada, lepa in pametna..
Spoštovani komentatorji, podajte komentarje. Če mi boste dali minus, je to pač vaše mnenje, če bo plus, enako.

Liberta de Predin (nepreverjen)

Forza Zoran !!

kuna (nepreverjen)

Verjetno si imel v mislih to:
https://www.youtube.com/watch?v=gfJGieRPwFE

In reply to by Liberta de Predin (nepreverjen)

Tišler majster (nepreverjen)

smradu ne prenesem

FUJ PREDIN (nepreverjen)

Predin, provokator, nasilnež, delomrznež,ritolizec, celo življenje živi na račun države kao "svobodni umetnik" FUJ.

Karl Marx (nepreverjen)

kdor živi na račun države je sigurno pederćina

In reply to by FUJ PREDIN (nepreverjen)

Beskač (nepreverjen)

Gor san raso z LZ, ta do albuma Na svoji strani. Gda je Rimele odišo, mi vse fkup več nej selo. Od te naprej se mi uporaba imena LZ zdi samo izkoriščanje.

Tinka13 (nepreverjen)

Predin, Kreslin zame isto sranje samo drugo pakovanje. Oba velika patriota za svojo korist,edina razlika je le v tem, da Kreslin ima vsaj nekaj res lepih besedil(Tam na ravnicah za Mursko vodo je vrhunska ob Brinini izvedbi).
Oba sta mi neposlušljiva, vendar povdarjam to je MOJ okus in nikjer ne trdim, da mora to veljati tudi za vas!

Ne laži (nepreverjen)

Sakši posluša ka se njemi vijdi. Ge osebno Predijna nemren ka mi je brez vezen. Pač sakši po svoje.

tuncika

PENZIONISTI TRDNO V SEDLU, ALI PAČ NE ??????????????????
Pač komentiramo in nič drugega.
Bobovnik nič več na voditeljskem stolčku Milijonarja?
To naj bi odslej počel nihče drug kot Jure Godler. Priljubljeni voditelj oddaje Ta teden z Juretom Godlerjem sicer velja za enega bolj predrznih TV-voditeljev pri nas.
PRI NAS PA ŠE VEDNO TRDNO V SEDLU – NEDELJSKA ODDAJA – z naj..naj gosti….
Pravim pač, da upokojenci niso trend dobre gledanosti (Bobovnik, Miša Molk, Zvezdana in še kdo..
Dal sem predlog za nove voditelje te oddaje, katere poznam po zelo dobrem vodenju oddaj ali poročil. Moški : Marko Horvat - je mlad, inovativen, hudomušen
Ženska : Samanta Gomboc - je mlada, lepa in pametna..
Spoštovani komentatorji, podajte komentarje. Če mi boste dali minus, je to pač vaše mnenje, če bo plus, enako

tuncika

PENZIONISTI TRDNO V SEDLU, ALI PAČ NE ??????????????????
Pač komentiramo in nič drugega.
Bobovnik nič več na voditeljskem stolčku Milijonarja?
To naj bi odslej počel nihče drug kot Jure Godler. Priljubljeni voditelj oddaje Ta teden z Juretom Godlerjem sicer velja za enega bolj predrznih TV-voditeljev pri nas.
PRI NAS PA ŠE VEDNO TRDNO V SEDLU – NEDELJSKA ODDAJA – z naj..naj gosti….
Pravim pač, da upokojenci niso trend dobre gledanosti (Bobovnik, Miša Molk, Zvezdana in še kdo..
Dal sem predlog za nove voditelje te oddaje, katere poznam po zelo dobrem vodenju oddaj ali poročil. Moški : Marko Horvat - je mlad, inovativen, hudomušen
Ženska : Samanta Gomboc - je mlada, lepa in pametna..
Spoštovani komentatorji, podajte komentarje. Če mi boste dali minus, je to pač vaše mnenje, če bo plus, enako.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice