V tokratni oddaji Dora - nedeljski pogovori je nasproti Marjana Dore sedela Petra Greiner.

Petra Greiner je ustanoviteljica Zavoda 13, ki se že vrsto let trudi podirati tabuje o invalidnosti in ozavešča o prizadetosti. V zadnjem času je odklonila kar nekaj intervjujev, predvsem zaradi izčrpanosti, na vabilo Dore pa je odgovorila pritrdilno.

Po končani osnovni šoli se je odločala med zdravstveno šolo in gimnazijo. Pravi, da je bila odločitev za prvo pravilna.

"Ne vem točno zakaj se kolebala med gimnazijo in srednjo zdravstveno šolo. Danes rečem, da je bila to odlična odločitev. Taka poklicna šola mladega človeka bolj izklesti. Mogoče ima mladi človek potem manj časa in energije za 'neumnosti'. To je bila vmesna postaja, fizioterapija pa so bile moje sanje," pravi Greinerjeva.

Poleg Sofie le še ena deklica

Nato se ji je rodila hčerka Sofia, po rojstvu katere je izvedela, da njena deklica boleha za redko genetsko motnjo trisomijo 13.

"Ljudje poznajo otroke z downowim sindromom, ki imajo potrojen 21 kromosom, Sofia ima trinajstega, obstaja pa še potrojen 17 kromosom. V Sloveniji ima poleg Sofie lažjo obliko te bolezni le še ena deklica iz okolice Ptuja".

Vsake toliko jo pokliče kakšen od staršev, ki ji pove, da je tudi njihov otrok bolehal za to boleznijo, a je hitro umrl. Pri tej bolezni namreč večina dojenčko umre že v prvem mesecu starosti. Črnogledo prognozo je ob rojstvu hčerke, ki sedaj šteje sedem let, dobila tudi Greinerjeva.

"Zanimivo je dejstvo, da tudi zdravniki govorijo tisto, kar so jih učile knjige, na spletu pa najdemo eno od strani, ki deli tudi pozitivne zgodbe. Bistvo, ki ga oni sporočajo je to, da ne biti tako črnogledi in ne odvzeti upanja staršem. Dokler otrok ne umre, še vedno živi in ti živiš z njim".

Nimam nobenega vpliva

Izpostavila je zanimivo primerjavo.

"Vsi imamo v svojem življenju Sofio, samo drugače se imenuje. Ne dobiš službe, ali zboliš, imaš težave z otrokom, ki je popolnoma zdrav".

Revija Obrazi jo je med sto najvplivnejših Slovenk in Slovencev uvrstila na petnajsto mesto. Sama meni, da zaradi tega nima nobenega dodatnega vpliva.

"V reviji Obrazi pristanem na petnajstem mestu, ampak v domači porodnišnici pa ni naše zloženke. Kakšen vpliv torej imam jaz? Nobenega".

Kaj vse zanimivega sta še povedala Marjana Dora in Petra Greiner pa v priloženem videoposnetku.

S spleta

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
zrak (nepreverjen)

Vau. Škoda vsake nadaljne besede. Intervju in pol.

Starejše novice