Nasproti Marjana Dore je tokrat v pogovorni oddaji Dora – Nedeljski pogovori sedela Nataša Pirc Musar. Novinarka, voditeljica, odvetnica in še več, ki je s svojo vztrajnostjo in trdim delom dosegla veliko. 

Pogovor začneta z zanimivo in redkokdaj slišano zgodbo o Nataši kot stevardesi. Že kot mala deklica se je namreč navdušila nad letali, saj jih je iz balkona na domači hiši v Kamniku opazovala med pristajanjem. Nekaj časa je tako delala kot stevardesa pri Adrii Airways, ker pa si je tega tako močno želela, je zamolčala, da slabo vidi. 

Njena prava karierna pot pa se začne na lokalni kamniški televiziji, kjer je začela voditi otroško oddajo, pri Tanji Pirš pa se je učila prvih novinarskih korakov. Ko se je odločila, da bi se preizkusila na nacionalni televiziji, pa so prvič uvedli avdicijo za voditelja informativnega programa.

''Ambiciozna sem, to mi je v krvi in tega ne skrivam''

''Naravno imam glas, primeren za avdio-vizualne medije. Glas mora božati poslušalca in ta glas sem seveda imela,'' pove. ''Bila pa sem tudi dovolj gobčna, da sem opravila to avdicijo. Rada imam slovenski jezik, moja prednost je bila tudi, da nisem iz Ljubljane.''

Prvič v zgodovini se zgodijo tudi televizijski voditeljski pari, Nataša z Matjažem Tankom nekaj let vodi osrednjo informativno oddajo 24 ur.  

''Jaz in Matjaž sva se neizmerno ujela. Imam globoko spoštovanje do njega. Nikoli ne bom pozabila kaj vse mi je dal.''  

Ob tem, da se je ukvarjala z novinarstvom je bila tudi zelo zagnana sindikalna aktivistka. ''Po horoskopu sem bik, v življenju se velikokrat zaletim v zaprta vrata. A starša sta me vzgojila v pošteno osebo.'' Kolegi so jo prepričali, da se loti tudi tega, ''ker sem bila gobčna in študirala sem pravo,'' kot pravi.

Mladim novinarjem smo pustili katastrofalne razmere

''Na RTV Slovenija je bilo včasih zaposlenih 6000 ljudi. Z mehkimi odpuščanji se je številka zmanjševala, tako, da smo danes na številko okrog 2500. Zaposlovanje prekarnih delavcev v novinarstvu je katastrofa.''

''S takim tempom in tako mizernimi plačami si ta poklic takšnega razvrednotenja ni zaslužil. Pehanje za zaslužkom v medijih je pustilo negativen pečat.''

Novinarski poklic naj ostane četrta veja oblasti

Nataša je pristaš licenciranja novinarjev. Dve leti nazaj, ko so začeli spet debatirati o tem, kako spreminjati medijsko zakonodajo, je ponovno odprla to temo.

''Začeti je potrebno pri nacionalnih medijih, dajmo govoriti o certificiranju. Certifikat bi lahko bil dodana vrednost za medije, v novinarstvu bi namreč morali delati tudi ljudje iz drugih področij, ne le iz smeri novinarstva.''  

Na porodniški dobila navdih, da bi počela nekaj novega

Po dvanajstih letih opravljanja novinarskega poklica se usmeri drugam. Kot pravi se dela ni naveličala, le želela je delati nekaj v svojem poklicu. A novinarstvo je bilo lepši del njenega življenja.  

''Nisem hotela, da me odvlečejo z ekrana. Na komercialni televiziji te pač izrinejo mlajši oziroma mlajše.''

Pokojni predsednik Drnovšek jo je povabil, da nastopi funkcijo pooblaščenke za dostop do informacij javnega značaja v državnem zboru, kjer je ostala deset let.

Vedno vztraja pri svojem

Po zapletih ob prijavi na razpis za generalnega direktorja RTV Slovenija – te funkcije nikoli ni nastopila, čeprav je bila imenovana, je vesela, da je najtežje obdobje njenega življenja za njo.  

Od leta 2014 vodi privatno odvetniško pisarno. Prevzela pa je zastopanje prve dame ZDA Melanie Trump.

''Očitno je ameriška odvetniška pisarna naredila svojo nalogo in pobrskala, kdo se v Sloveniji ukvarja s pravico do zasebnosti in mediji. Imen ni moglo biti veliko. V čast mi je, to je zelo odgovorno delo.''

''Jaz zaslužim zelo dobro. Melanii pa sem računala točno toliko kot vsakemu Slovencu, ki pride do mene.''

Celoten pogovor si lahko ogledate na spletni strani TV IDEA in preko naše spletne strani.

S spleta

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
sivacelica

Sicer mi je vedno bila všeč, a zdaj, ko dajete odlomke njenih izjav: "Jaz in Matjaž", "jaz zaslužim..." se vidi da ni le ambiciozna, temveč tudi prepotentna. Škoda, spremeniti bo treba mnenje...

pijancek

Ja, glih pravo postavo ma stevardeso !

butalec (nepreverjen)

pijani tujec2, tudi ona je bila nekoč mlada in postavna, zdaj je starejša in debelejša....
eni so pa stari, debeli pa še nouri od tu do Lune pa nazaj.
Jebi ga, takši ti je život!

In reply to by pijancek

pijancek

Bila je mlada, postavna, žal, nikoli. Poglej njeno višino. Takšna po nobenih kriterijih ne more biti postavna. Danes niti blizu stevardes ne bi prišla s takšno postavo. Zopet pišeš na pamet, ne veš kakšna je bila, jaz pa vem.

In reply to by butalec (nepreverjen)

pijancek

Bolj prepotentne ženske še nisem videl !

In reply to by butalec (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)
mun (nepreverjen)

Lastna hvala cena mala.!

pijancek

Zaka ste pri prvem sestavku o njej blokirali komentiranje ????? So ljudje preveč lepo pisali o njej ?

zelo ambiciozna..... (nepreverjen)
pijancek

Lehko noč pa zdravi ostante. vgojno pa veselo na delo ( tisti šteri ga mate ).

Maulwurf (nepreverjen)

Protezo si v kupico deni, pa na kukident ne pozabi.

In reply to by pijancek

Starejše novice